HjemPersonlig udviklingProduktivitetIn deze tijden ook vanuit huis aan het werk? 9 manieren om...

Arbejder du også hjemme i disse tider? 9 måder at forbedre din produktivitet, mens du arbejder hjemmefra

Læsetid:  5  minutter

Het is begrijpelijk dat het moeilijk kan zijn om je productiviteit bij thuiswerken te behouden en gefocust te blijven wanneer je vanuit huis werkt, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is.

Omdat veel plaatsen tijdens de coronaviruspandemie nog steeds met lockdown-maatregelen worden geconfronteerd, volgen velen het advies om thuis te blijven. Dit betekent echter geenszins dat je leven stopt. Als mensen zijn we in staat om verschillende manieren te bedenken om ons aan te passen en zelfs in deze ongunstige omstandigheden toch productief te zijn.

Thuiswerken is misschien niet de perfecte situatie voor ons allen, maar het is op dit moment de nieuwe realiteit en er zijn veel manieren om koel en gefocust te blijven op onze dagelijkse verantwoordelijkheden, terwijl we tegelijkertijd onze doelen blijven bereiken.

Hier zijn enkele tips om jouw productieve zelf te versterken en succes te behalen.

Organiseer je tijd en plan voor productiviteit thuis

Het is volkomen normaal om je wat vreemd in eigen huis te voelen terwijl je probeert een normale routine te vinden, wanneer je normaal gesproken eigenlijk naar je werk of kantoor zou moeten. Maar er zijn positieve kanten: thuis blijven, ondanks de beperkingen die het oplegt kan tijd vrijmaken die je normaal gesproken niet zou hebben gehad bijvoorbeeld vanwege het reizen of de koffiepauzes met collega’s.

We schreven er al eerder over in de 5 AM club, maar een van de beste manieren om een hoge productiviteit voor elkaar te krijgen, is door de dag lekker vroeg te beginnen. Stel dagelijkse doelen en houdt je aan een persoonlijk schema dat je zelf kunt bepalen. Het is nu de tijd om volledig je eigen baas te zijn, dus profiteer ervan.

Werk in een thuiskantoor of vaste werkplek thuis

Hoe verleidelijk het ook mag zijn om op de bank voor de tv te zitten, het is bewezen dat multitasken je productiviteit vermindert. Door jouw werk in een kantoor of een andere aangewezen werkruimte te doen, verbeter je jouw vermogen om te focussen en te brainstormen. Dit geeft je ook meer privacy om je te kunnen concentreren, met klanten of collega’s te bellen en je creëert daarmee een professionelere omgeving om in te werken. Veel bedrijven gebruiken technologie voor videovergaderingen om de communicatie tussen teams te verbeteren. Wanneer jouw klanten of collega’s je kunnen zien vanuit een schoon, professioneel ogend gebied, laat het hen onbewust weten dat je nog steeds de dingen prima voor elkaar krijgt.

Prioriteiten stellen

Het hebben van meerdere dingen te doen kan vaak overweldigend zijn en een gevoel van wanorde veroorzaken. Dit is normaal, vooral als er geen prioriteit is aan uit te voeren taken. De eenvoudigste oplossing is om alle verplichtingen van de dag vast te leggen en vervolgens prioriteiten te stellen op basis van het belang en urgentie, waardoor je in wezen een routekaart van jouw werkdag krijgt.

Productiviteit bij thuiswerken verbeteren? Stel prioriteiten en verwerk deze in takenlijsten
Productiviteit bij thuiswerken verbeteren? Stel prioriteiten en verwerk deze in takenlijsten (billede.)

Maak takenlijsten

Ook al denk je dat je alles onder controle hebt, uiteindelijk maakt iedereen fouten en vergeet dingen. Je ontkomt er bijna niet aan. Een effectieve manier om eenvoudige fouten en gebrek aan concentratie tot een minimum te beperken, is door jouw lijst met taken voor de dag op te schrijven en ze vervolgens een voor een op basis van de gestelde prioriteit uit te voeren. Dit zal niet alleen jouw organisatievaardigheden een boost geven, maar het geeft je ook de voldoening wanneer je een taak volbrengt en deze kunt doorstrepen, zodat je met een heldere geest en focus aan de volgende taak kunt beginnen.

Concentreer je op één doel tegelijk

Met andere woorden, geen multi-tasking maar je concreet op de belangrijkste taak richten totdat deze klaar is. Talloze verantwoordelijkheden kunnen heel gemakkelijk een negatief gevoel oproepen. Te veel verplichtingen tegelijk proberen na te komen, kan afleiden, fouten veroorzaken en zelfs ervoor zorgen dat alles nog langer gaat duren. Als je je op één taak tegelijk concentreert, zorg je ervoor dat deze taak met succes wordt voltooid, waardoor je geest kalm blijft en klaar is voor de volgende.

Beperk afleidingen

Alles, inclusief de mensen, huisdieren en dingen waar we van houden, kan afleiding veroorzaken tijdens het werken vanuit huis. Nu veel scholen momenteel nog gesloten zijn, werken veel ouders, terwijl de kinderen thuis deelnemen aan online leren. Afleiding beperken kan in zo’n situatie heel moeilijk zijn met zoveel afleidende factoren. Probeer enkele grenzen rond jouw werkgebied thuis in te bouwen. Kun je de deur op bepaalde tijden sluiten, jouw tijdschema met meetings centraal ophangen of bijvoorbeeld een tijdelijk “niet-storen” bord gebruiken? Het gebruik van een koptelefoon om ruis te overstemmen kan ook heel lekker werken!

Zorg voor een opgeruimde werkplek

Vanaf het moment dat je vanuit huis begint te werken, is het belangrijk dat je een werkplek inricht als thuiskantoor om ook alles op één plek te bewaren. Het is daarbij belangrijk om alles rondom en op je werkplek alles opgeruimd en georganiseerd te hebben.

Jouw bureau vrij houden van rommel en een goed ingedeeld thuiskantoor hebben, is belangrijk om je op het thuiskantoor productief te maken.

De telefoon opnemen

Natuurlijk afhankelijk van je werkzaamheden, maar het is niet altijd even raadzaam om continue maar stand-by te staan voor iedere telefoongesprek (of app bericht) wat binnen komt. Met de Pomodoro timer techniek in gedachten werkt het vaak soms nog beter om tussen je focusmomenten door te bekijken of je belangrijke gesprekken hebt gemist.

Aan de andere kant kan het soms veel meer duidelijkheid geven om juist niet met klanten of collega’s ellenlange e-mailconversaties aan te gaan, maar juist dat ene belletje te plegen welke een heleboel miscommunicatie voorkomt en ervoor zorgt dat iedereen weer met de juiste feedback verder kan aan zijn of haar belangrijkste werkzaamheden.

Zorg ook voor rust

Door pauzes te nemen tussen jouw taken, kun je jouw efficiëntie vergroten en een sterkere mentaliteit en een gevoel van inspiratie voor je werk creëren. Toegewijde en intense focus kan veel energie vergen en wanneer je te lang teveel energie aan een taak spendeert kan een productieve dag heel snel in een niet-productieve dag veranderen. Je kunt ook de Pomodoro timer techniek gebruiken met focus aan een taak te werken en vervolgens even een pauze te nemen.

Te veel druk uitoefenen om aan je verwachtingen te voldoen, kan je geest vermoeien, wat kan leiden tot vermoeidheid en gebrek aan motivatie. Zorg daarom altijd voor voldoende pauzes (eventueel met gezonde tussendoortjes), want rust is net zo belangrijk als werk.

Ten slotte over productiviteit bij thuiswerken

Alhoewel er al heel veel mensen jarenlang regelmatig op afstand werken, hebben de huidige wereldwijde maatregelen de overgrote meerderheid van de mensen gedwongen om vanuit huis te werken. Door een vast schema aan te houden en in een daarvoor aangewezen ruimte te werken, kun je jouw productiviteit bij thuiswerken verbeteren.

Door afleiding te beperken, telefoongesprekken te voeren wanneer het jou het beste schikt en met teamleden te bellen wanneer dat miscommunicatie wegneemt, kun je ook veel tijdverspilling voorkomen. Wat doe jij zoal om je productiviteit bij thuiswerken of bij het werken op afstand omhoog te krijgen?

Bronnen o.a. Biospace (link), Forbes (link), L’Officiel (link), life hack (link)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar.
Indtast dit navn her

Populær

Seneste kommentarer

da_DKDansk