HemSinne & Meditation8 tips för att hantera stressen av osäkerhet

8 tips för att hantera stressen av osäkerhet

Lästid:  5  minuter

De meeste mensen zijn gewoontedieren. Als alles volgens plan verloopt, hebben we het gevoel dat we de touwtjes lekker in handen hebben. Maar wanneer het leven een onverwachte wending neemt, kan het ons angst en gevoel van stress ernstig laten toenemen. Voor veel mensen voelt het leven momenteel als een tijd van onzekerheid, met de continue roering in de politiek, maatschappij, corona pandemie en negatieve berichtgeving op alle nieuws- en (social) media kanalen.

Onderzoek toont aan dat mensen anders reageren op onzekerheid, en dat mensen met een grotere intolerantie voor onzekerheid mogelijk minder veerkrachtig en daardoor vatbaarder zijn voor een slecht humeur, negatieve of neerslachtige gevoelens en angsten.

Niemand kan het onverwachte vermijden. Maar deze eenvoudige tips kunnen je helpen de onzekerheden van het leven beter onder ogen te zien.

Wees lief voor jezelf

Sommige mensen kunnen beter met onzekerheden omgaan dan anderen, dus sla jezelf niet voor de voeten als je tolerantie voor onvoorspelbaarheid lager is dan die van een vriend of vriendin. Herinner jezelf eraan dat het eventjes kan duren voordat de stressvolle situatie is opgelost, maar dat er vaak licht is aan het einde van de tunnel, en wees in de tussentijd vooral even geduldig met jezelf.

Kijk terug op eerdere successen

De kans is groot dat je in het verleden al eerder stressvolle gebeurtenissen hebt overwonnen – en je hebt het overleefd! Sta hier even bij stil en gun jezelf wat credits. Denk na over wat je tijdens die eerdere gebeurtenis hebt gedaan dat nuttig was en wat je deze keer anders zou willen doen.

Kijk naar je eerdere successen, blijf stapjes nemen en nieuwe vaardigheden (buiten je comfortzone) te ontwikkelen! (afb.)
Kijk naar je eerdere successen, blijf stapjes nemen en nieuwe vaardigheden (buiten je comfortzone) te ontwikkelen! (bild.)

Ontwikkel nieuwe vaardigheden

Als het leven relatief rustig is, maak er dan een punt van om dingen buiten je comfortzone te blijven proberen. Van het tegengas geven tijdens een moeilijk gesprek tot het proberen van een nieuwe sport: risico’s nemen helpt je vertrouwen en vaardigheden te ontwikkelen die van pas komen als het leven even van jouw beoogde koers afwijkt.

Beperk het lezen van het nieuws en media

Als we ergens gestrest over zijn, kan het moeilijk zijn om weg te kijken. Maar dwangmatig het nieuws checken houdt je alleen maar opgewonden. Probeer daarom het aantal keer dat je het laatste nieuws, berichten of social media probeert te volgen echt te beperken en dit zeker te vermijden op kwetsbare momenten van de dag, zoals vlak voor het slapengaan. Zorg ervoor dat je met een gerust gevoel en zonder stress naar bed gaat, zodat je je onderbewustzijn z’n werk kunt laten doen door zich te richten op de zaken die er wel toe doen tijdens jouw slapen en dromen.

Blijf niet denken aan dingen waar je geen controle over hebt

Wanneer de onzekerheid toeslaat, stellen veel mensen zich meteen alle worstcasescenario’s voor. Maak er geen gewoonte van om te blijven piekeren over negatieve gebeurtenissen, zeker wanneer je er geen invloed op hebt.

Volg je eigen advies op

Stel jezelf de vraag: als een vriend of vriendin met deze zorg en problemen naar me toe zou komen, wat zou ik hen dan vertellen? Je situatie van buitenaf verbeelden kan vaak perspectief en frisse ideeën opleveren, waar je juist zelf wat aan hebt en naar kan handelen.

Neem soms een stapje terug en doe aan zelfzorg

Laat stress je gezonde routines niet ontsporen. Blijf je inspannen om goed te eten, te sporten en voldoende te slapen. Veel mensen vinden stressvermindering in oefeningen zoals yoga en meditera.

Pak aan waar je controle op hebt

Concentreer je op de dingen waar je wel controle over hebt, ook al is het zo eenvoudig als het plannen van een wekelijkse maaltijd of het klaarleggen van je kleren de avond voor een stressvolle dag. Stel routines in om jouw dagen en weken een structuur en daarmee geruststellender gevoel van controle te geven.

Bronnen o.a. APA (länk), CCL (länk), HelpGuide (länk), Framgång (länk)

LÄMNA ETT SVAR

Ange din kommentar.
Skriv ditt namn här

Populär

Senaste kommentarerna

sv_SESvenska