InicioMente e MeditaçãoVocê é grato? 7 benefícios científicos da gratidão em sua vida!

Você é grato? 7 benefícios científicos da gratidão em sua vida!

Tempo de leitura:  5  minutos

Vaak krijgen we te horen om te “stoppen met medelijden met onszelf te hebben”. Hoewel het moeilijk kan zijn om zelfmedelijden helemaal te vermijden, kiezen mentaal sterke mensen ervoor om zelfmedelijden in te ruilen voor dankbaarheid in het leven.

Of je er nu voor kiest om een paar zinnen in een dagboek vol dankbaarheid te schrijven of dat je gewoon even de tijd neemt om alles wat je hebt in stilte te erkennen, het hebben van dankbaarheid kan je leven veranderen.

Dankbaarheid is misschien wel een van de meest over het hoofd geziene tools waar we allemaal elke dag gewoon toegang toe hebben. Dankbaarheid in je leven inbouwen en koesteren kost geen geld en kost zeker niet veel tijd, maar de voordelen zijn enorm.

Onderzoek toont aan dat dankbaarheid deze zeven voordelen kan hebben:

Dankbaarheid opent de deur naar meer relaties

‘Dankjewel’ zeggen is niet alleen een teken van goede manieren, maar door waardering te tonen, kun je nieuwe vrienden winnen, blijkt uit een eerdere studie uit 2014.

Uit de studie bleek dat het bedanken van een nieuwe kennis ervoor zorgt dat ze meer geneigd zijn om een blijvende relatie met je aan te gaan. Dus of je nu een vreemde bedankt voor het openhouden van de deur of een bedankbriefje stuurt naar die collega die je enorm heeft geholpen met een project, het erkennen van andermans bijdragen kan absoluut tot nieuwe kansen in je leven leiden.

Dankbaarheid verbetert de lichamelijke gezondheid

Dankbare mensen ervaren minder pijntjes en kwalen en geven aan dat ze zich gezonder voelen dan andere mensen, blijkt uit een studie gepubliceerd in Personality and Individual Differences. Het is niet verrassend dat dankbare mensen ook vaker voor hun gezondheid zorgen. Ze sporten vaker en gaan vaker naar regelmatige controles, wat waarschijnlijk zal bijdragen aan een langere levensduur voor hen.

Dankbare mensen slapen beter

Schrijven in een dankbaarheidsdagboek verbetert de slaap, volgens een studie. Besteed slechts 15 minuten aan het opschrijven van een paar dankbare gevoelens voordat je naar bed gaat, en je waarschijnlijk een stuk beter, dieper en langer dormir.

Dankbaarheid verbetert de psychische gezondheid

Dankbaarheid vermindert een grote hoeveelheid aan giftige emoties, van jaloezie en wrok tot frustratie en spijt. Robert Emmons, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van dankbaarheid, heeft meerdere onderzoeken uitgevoerd naar het verband tussen dankbaarheid en welzijn. Zijn onderzoek bevestigt dat dankbaarheid effectief geluk verhoogt en depressies vermindert.

Dankbaarheid vergroot empathie en vermindert agressie

Dankbare mensen zullen zich eerder sociaal gedragen, zelfs als anderen zich minder vriendelijk gedragen, blijkt uit onderzoek. Deelnemers aan het onderzoek die hoger scoorden op dankbaarheidsschalen, hadden minder kans om wraak te nemen op anderen, zelfs als ze flinke negatieve feedback kregen. Ze ervoeren meer gevoeligheid en empathie voor andere mensen en een verminderd verlangen om wraak te zoeken.

Dankbaarheid verbetert het gevoel van eigenwaarde

Een studie gepubliceerd in de Journal of Applied Sport Psychology, toonde aan dat dankbaarheid het zelfrespect van atleten verhoogde, een essentieel onderdeel voor optimale prestaties. Andere studies hebben aangetoond dat dankbaarheid sociale vergelijkingen vermindert.

In plaats van boos te worden op mensen die meer geld of een betere baan hebben – een belangrijke factor in een verminderd zelfrespect – kunnen dankbare mensen de prestaties van anderen juist veel meer waarderen.

Dankbaarheid verbetert het gevoel van eigenwaarde en maakt je mentaal sterker (afb.)
Dankbaarheid verbetert het gevoel van eigenwaarde en maakt je mentaal sterker (FIG.)

Dankbaarheid maakt je mentaal sterker en laat je kalmer met problemen omgaan

Jarenlang heeft onderzoek aangetoond dat dankbaarheid niet alleen stress vermindert, maar het kan ook een belangrijke rol spelen bij het overwinnen van trauma’s. Een studie toonde aan dat veteranen uit de Vietnam-oorlog met hogere niveaus van dankbaarheid lagere percentages posttraumatische stressstoornis ervoeren. Uit een andere studie bleek dat dankbaarheid een belangrijke bijdrage leverde aan de veerkracht na de terroristische aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten. Het besef van alles waarvoor je dankbaar moet zijn – zelfs in de slechtste tijden – bevordert veerkracht bij mensen.

Dankbaar zijn betekent niet dat je je problemen negeert, maar helpt je om naar een positief en rustiger perspectief te gaan om er productief mee om te gaan. Ons interne gesprek is een sleutelfactor om te bepalen hoe gemakkelijk we in een depressieve, boze of ongelukkige bui terechtkomen. Als je veel gedachten opmerkt, zoals ‘Ik zal het niet kunnen, waarom zou ik het zelfs proberen’ of ‘waarom gedraagt hij zich zo egoïstisch’ als reactie op verschillende gebeurtenissen, kan dit een aanwijzing zijn voor negatieve zelfpraat die impliciet versterkt door de jaren heen.

Een dankbaarheidsdagboek helpt je om je innerlijke zelfbespreking geleidelijk te herformuleren om een positievere toon aan te nemen door je te concentreren op dingen die goed zijn gegaan, en helpt je daardoor om problemen objectiever te zien en ze op een betere manier aan te pakken. De Stoïcijnse filosoof Marcus Aurelius was er ook enorm fan van.

Tot slot over dankbaarheid

We hebben allemaal het vermogen en de gelegenheid om dankbaarheid te cultiveren. In plaats van te klagen over de dingen waarvan je denkt dat je ze verdient, neem dan even de tijd om je te concentreren op alles wat je al hebt in je leven. Het ontwikkelen van een “houding van dankbaarheid” is een van de eenvoudigste manieren om jouw tevredenheid met het leven enorm te verbeteren.

Je zult dankbaar zijn als je deze verandering in je leven hebt aangebracht en je zult er ook nog eens een stuk beter door gaan slapen!

Fontes incluindo Forbes (ligação), Harvard Health (ligação), Lifehack (ligação), PsychologyToday (ligação)

DEIXE UMA RESPOSTA

Por favor, insira seu comentário.
Escreva o seu nome aqui

Popular

Comentários recentes

pt_PTPortuguês