RumahMinda & MeditasiHoe kun je beginnen met mediteren? 8 tips die beginners helpen starten...

Bagaimanakah anda boleh mula bermeditasi? 8 petua yang membantu pemula bermula dengan meditasi.

Waktu membaca:  5  minit

Als je denkt dat meditatie iets is dat alleen boeddhistische monniken of mensen met een rustig leven kunnen doen, heb je het (gelukkig) mis. Iedereen van jong tot oud kan beginnen met mediteren en daarbij de talloze voordelen voor zowel de gezondheid als het welzijn ervaren door eenvoudige, dagelijkse meditatiebeoefening.

De voordelen van meditatie zijn enorm. Om te beginnen kan meditatie de bloeddruk verlagen, evenals cortisol (een stresshormoon) en cholesterol; je creativiteit vergroten; angsten verminderen; en je immuunsysteem versterken.

Eerder penyelidikan wees uit dat mensen die mediteren significant meer antilichamen tegen een griepvaccin produceerden dan niet-mediteerders. Hetzelfde onderzoek toonde ook aan dat degenen die mediteerden rustiger waren en een positievere emotionele toestand hadden. Is dat geen goede reden om te beginnen met mediteren?

Waarom zou je beginnen met mediteren?

De meeste mensen die voor de eerste keer meditatie proberen, hebben een heel specifiek doel: stress verminderen. En daar is het een geweldig hulpmiddel voor. De bonus is dat de rust die je ervaart doorsijpelt naar andere momenten van je dag.

Voordat je het weet, merk je dat je een groter, natuurlijker gevoel voor balans hebt, meer in het heden leeft en meer compassie voor jezelf en anderen ervaart. Na verloop van tijd merk je misschien dat je het ‘grote plaatje’ van je leven duidelijker ziet en er betere beslissingen kunt nemen over de manier waarop jij je leven inricht.

Meditatie kan je ook helpen om contact te maken met je spirituele kant en met het ervaren van een hogere macht zodra je daarvoor open staat.

Begin te mediteren door allereerst één eenvoudige techniek te leren en jezelf deze volledig eigen te maken door deze elke dag te oefenen. Er is geen goede of verkeerde manier om het te doen: wat voor jouw werkt, is de meditatie methode waarnaar je telkens terug wilt keren.

Tips die je helpen beginnen met mediteren

Wist je dat je door een beetje tijd te besteden aan de voorbereiding van je meditatie, een diepere ervaring in meditatie kunt hebben? De vraag ‘hoe te mediteren’ en vooral ‘hoe te mediteren thuis’ wordt makkelijker als je je erop voorbereidt.

Hier zijn enkele meditatietips voor beginners om je voor te bereiden op je meditatie thuis.

Kies een geschikte tijd om te beginnen met mediteren

Meditatie is in wezen ontspanningstijd, dus je moet het volledig op je gemak kunnen doen. Kies een tijdstip waarop je weet dat je waarschijnlijk niet gestoord zult worden en vrij bent om te ontspannen en te genieten.

De uren van zonsopgang en zonsondergang, terwijl de natuur overgaat tussen dag en nacht, zijn ook ideaal voor het beoefenen van meditatie. Thuis zul je deze tijden van de dag waarschijnlijk ook als rustig ervaren, wat je zal helpen bij je meditatie.

Kies een rustige plek

Kies, net als een geschikt uur en tijdstip van de dag, ook een plek waar je waarschijnlijk niet gestoord zult worden.

Een rustige en vredige omgeving kan de meditatie-ervaring voor een beginner aangenamer en ontspannender maken.

Probeer te beginnen met mediteren op een relatief lege maag

Een goed moment om thuis – of op kantoor – te mediteren is voordat je gaat eten.

Na het eten kun je tijdens het mediteren namelijk makkelijker in slaap vallen. Dwing jezelf echter niet om te mediteren als je absoluut hele erge honger hebt.

Je zult het namelijk moeilijk vinden vanwege hongerkrampen of je kunt zelfs de hele tijd aan eten blijven denken! In dit geval kun je het beste beginnen met mediteren ongeveer twee uur nadat je gegeten hebt.

Beginnen met mediteren door middel van een paar warming-ups

Een paar warming-up- of sukshma-yoga-oefeningen voordat je gaat beginnen met mediteren, helpt de bloedsomloop te verbeteren, neemt traagheid en rusteloosheid weg en maakt het lichaam lichter.

Dit is een zeer belangrijke stap in je lijst van ‘hoe te beginnen met mediteren’, omdat je voor een langere tijd stabiel kunt blijven zitten.

Zit in een comfortabele houding

Je houding maakt ook een verschil. Zorg ervoor dat je ontspannen, comfortabel en stabiel bent. Ga rechtop zitten met je ruggengraat rechtop; houd je schouders en nek tijdens het hele proces ontspannen en je ogen bij voorkeur gesloten.

Dat je in lotushouding (padmasana) zou moeten zitten om goed te beginnen met mediteren is een veel voorkomende mythe van meditatie.

Om te beginnen met mediteren zorg je voor een comfortabele houding. (afb.)
Om te beginnen met mediteren zorg je voor een comfortabele houding. (gambar.)

Zorg voor een zachte glimlach op je gezicht

Je zult het verschil zien! Een zachte glimlach houdt je ontspannen, vredig en verbetert vaak je meditatie-ervaring enorm.

Haal een paar keer diep adem

Dit zorgt voor een goede voorbereiding om te beginnen met mediteren en een gemakkelijkere meditatie. Diep in- en uitademen en wat nadi shodhan pranayama doen voordat je gaat beginnen met mediteren is altijd een goed idee.

Het helpt tevens om het ritme van de adem te stabiliseren en leidt de geest in een vredige meditatieve staat.

Open je ogen langzaam en voorzichtig

Als je het einde van de meditatie nadert, haast je dan niet om je ogen te openen en in beweging te komen. Open heel langzaam en geleidelijk je ogen en neem de tijd om je bewust te worden van jezelf en je omgeving.

Tot slot over het beginnen met mediteren

Mediteren kan een toegankelijke vorm van ontspanning, centrering en zelfonderzoek zijn, zelfs als je geest een iedere minuut van de dag overuren maakt.

Met een paar simpele aanpassingen kun je gemakkelijk beginnen met mediteren en vind je misschien wel de perfecte meditatiemethode en geschikte aanpak voor jou!

Bronnen o.a. ArtofLiving (pautan), Healthline (pautan), Shape (pautan), ZenHabits (pautan)

TINGGALKAN PESANAN

Sila masukkan komen anda.
Masukkan nama anda di sini

Popular

Komen Terbaru

ms_MYBahasa Melayu