RumahkewanganPeraturan 70/30 dalam kewangan: tentang mengurus dan melabur wang

Peraturan 70/30 dalam kewangan: tentang mengurus dan melabur wang

Waktu membaca:  5  minit

Het idee van goed omgaan, het beheren en investeren van geld is om het te laten werken voor nu in het heden, maar juist ook de toekomst.

Er zijn veel formules en methodes beschikbaar in allerlei variaties, maar we noemen hier een voorbeeld van een eenvoudige werkwijze voor het opbouwen van vermogen: in het bijzonder waar en op welke wijze je geld volgens dit principe van de 70/30 regel het beste aan kunt toewijzen.

Hoe is de indeling bij de 70/30 regel?

De basis is je maandelijkse netto inkomen, waarbij volgens de 70/30 regel over het algemeen de volgende indeling wordt gehanteerd:

  • 70% is voor maandelijkse uitgaven (alles waaraan geld wordt besteed)
  • 10% gaat naar spaargeld, tenzij je op te lossen schulden hebt. In dat geval gaat dit percentage van je inkomen eerst naar het oplossen van schulden zodat deze zo snel mogelijk opgelost zijn.
  • 10% gaat naar investeringen, pensioen, sparen voor later, educatie van kinderen
  • 10% gaat naar donaties, goede doelen

70% aan uitgaven volgens de 70/30 regel

Uitgaven omvatten ALLES waaraan je geld uitgeeft, inclusief (maar niet beperkt tot): rekeningen, nutsvoorzieningen, nood- of onverwachte uitgaven, winkelen, eten, noem het maar op. Als je er geld aan uitgeeft, wordt het als een uitgave beschouwd. Het omvat ook jouw leningen, als je die hebt, zoals de auto lease of hypotheek voor je huis.

Tips om dit te laten werken zijn:

  • 70% of minder is de echte basis waaraan je je moet houden. Als je niet van 70% hoeft te leven, doe dat dan zeker niet! Hoe minder je uitgeeft, hoe meer je kunt sparen en investeren = hoe beter het leven voor je gezin daarna zal zijn. 70% is het maximum van je inkomen dat je uit kunt geven.
  • Eerst moet je weten wat je momenteel uitgeeft. Houdt elke cent die je de afgelopen 3 maanden hebt uitgegeven bij (ja, je leest het goed) en zet deze in een spreadsheet of gebruik hier een app als Buddy voor. Elke uitgave, ook al is het maar € 0,50 cent. Dit is belangrijk om absoluut het volledige uitgavenpatroon in kaart te brengen voor jezelf.
  • Categoriseer de uitgaven wanneer je deze bijhoudt in de spreadsheet of app, zodat je in één oogopslag kunt zien waaraan je je geld uitgeeft zoals boodschappen, uit eten gaan, kleding, rekeningen, inrichting, etc).
  • Bepaal het toaal van alle uitgaven (voor de afgelopen 3 maanden) en deel dit door 3, zodat je een realistisch gemiddelde per maand bepaald.
  • Heb je geen creditcard of bankafschriften omdat je veel contant betaalt? Dat betekent dat je een onvoldoende nauwkeurig overzicht hebt van al je uitgaven, dus begin vooral met het bijhouden van iedere cent die je de komende 3 maanden uitgeeft.

70/30 regel: hoe je de overige 30% benut?

Nadat je belastingen zijn betaald en je je netto-inkomen overhoudt, leer dan te leven volgens de 70/30 regel waarbij je leeft van 70 procent van je inkomen na belasting.

Vervolgens is het belangrijk om te kijken hoe je jouw resterende 30 procent benut:

Liefdadigheid, donaties en goede doelen

Van de 30 procent die niet wordt uitgegeven, moet een derde in een of andere vorm naar een goed doel gaan. Over het algemeen is de aanpak dat het bijdragen van 10 procent van je inkomen na belasting een goed bedrag is om naar te streven. Begin vroeg met deze gewoonte, zodat het een tweede natuur is voordat de grote sommen geld jouw kant op komen!

Investering van kapitaal

Met de volgende 10 procent van je inkomen na belasting, ga je welvaart creëren. Dit is geld dat je gebruikt om te kopen, repareren, vervaardigen of verkopen. De sleutel is om handel te drijven, ook al is het maar op parttime basis.

Dus hoe ga je om met het creëren van rijkdom? Er zijn veel manieren. Laat je fantasie de vrije loop. Kijk eens goed naar de vaardigheden die je op het werk of door jouw hobby’s hebt ontwikkeld; je kunt deze wellicht omzetten in een winstgevende onderneming.

Bovendien kun je ook leren om een product in de groothandel te kopen en richting de detailhandel te verkopen. Of je kunt een stuk onroerend goed kopen, het verbeteren en weer verkopen of verhuren.

Gebruik deze 10 procent om je apparatuur, producten of aandelen te kopen – en ga aan de slag. Het is van tevoren niet te zeggen welk genie er in je zit te wachten om gewekt te worden door de vonk van deze kansen!

Jimat

De laatste 10 procent moet worden gespaard. Financieel armere mensen geven hun geld uit en sparen wat er nog over is. Rijkere mensen in financiële zin sparen hun geld en geven uit wat er nog over is.

Het is belangrijk om eraan te wennen dat er geld op jouw bankrekening staat en je vervolgens niet in de verleiding komt om het uit te geven.

Twintig jaar geleden verdienden twee mensen elk € 1.000 per maand en ze verdienden elk dezelfde stijgingen door de jaren heen. De een had de filosofie om geld uit te geven en te sparen wat er nog over is; de andere had de filosofie om eerst te sparen en te besteden wat er nog over is. Als je ze allebei kende, zou je vandaag de ene arm noemen en de andere rijk.

Hanteer de 70/30 regel en bouw vermogen op naar het voorbeeld van Jim Rohn (afb.)
Hanteer de 70/30 regel en bouw vermogen op naar het voorbeeld van Jim Rohn (gambar.)

Onthoud dus dat geven, investeren en sparen, zoals elke vorm van discipline, een heel subtiel effect heeft. Aan het eind van de dag, de week, de maand zijn de resultaten nauwelijks merkbaar. Maar laat vijf jaar voorbijgaan en de verschillen worden duidelijk zichtbaar. Na 10 jaar zijn de verschillen dramatisch.

En het begint allemaal met hetzelfde bedrag – alleen een hele andere gedachte en filosofie.

Bronnen o.a. KalkineMedia (pautan), PersonalFinance (pautan), RichTodo (pautan), Success (pautan), TheBalance (pautan)

TINGGALKAN PESANAN

Sila masukkan komen anda.
Masukkan nama anda di sini

Popular

Komen Terbaru

ms_MYBahasa Melayu