HjemPersonlig udvikling9 nyttige måder at øge fokus og produktivitet

9 nyttige måder at øge fokus og produktivitet

Læsetid:  5  minutter

Het moet een van de grootste uitdagingen van de mensheid zijn; gefocust blijven in de snelle, door technologie aangedreven wereld waarin we leven. Overbelast raken door de grote hoeveelheden informatie, of overbelasting door de hoeveelheid werk zorgt vaak voor een enorme afname van de focus.

Maar gefocust blijven is misschien wel de beste manier om dingen voor elkaar te krijgen en verder te komen met ons leven en werk. Dus hoe houden we onze ogen met focus op de belangrijkste taak zonder dat we continue tussen taken gaan schakelen?

Concentreer en focus je op één ding

Hij die twee konijnen achtervolgt, vangt er geen.

Confucius

Wijze woorden van een wijze man. Maar de meesten van ons zullen eerder het gevoel hebben nog veel meer taken te moeten volgen met tussendoor nog een aantal escalaties of dingen die compleet misgaan.

Maar als we de wijze woorden van Confucius willen volgen, zullen we meer gedaan krijgen en onze doelen sneller bereiken als we onze aandacht op 1 taak concentreren.

Wanneer we aan meer dan één ding tegelijk werken, wordt namelijk kostbare tijd verspild. Wanneer we van de ene taak naar de andere overschakelen, kost het onze hersenen tijd om zich weer aan te passen en ons te concentreren op de tweede taak en gaat er kostbare tijd verloren bij de omschakeling. De realiteit is dat multitasking zoals we dat van computers kennen, voor de mens een ware productiviteitsnachtmerrie is.

Verwijder bekende afleidingen

Een zogenaamde “detox” aan informatie kan ons helpen inzien dat de hoeveelheid informatie die we doorgaans verwerken, helemaal niet nodig is. Een dergelijke detox helpt ons ook om te ontspannen en weer op te laden, een essentieel onderdeel van focus en concentratie. Als je met focus moet werken, verbreek dan de verbinding met technologie. Schakel alle meldingen, herinneringen van e-mails, chat berichten en social media uit. Neem de controle over alle communicatie en je sociale media en ga er pas mee aan de slag als je er daadwerkelijk tijd voor hebt. Het is niet goed om continue meldingen in het zicht te ontvangen – mensen zijn namelijk niet sterk genoeg om deze prikkels te negeren.

Ruim je omgeving op

Opruimen is een andere manier om afleiding te elimineren, als jouw bureau, kantoor en hoofd vrij zijn, minimaliseer je de mogelijkheden voor afleiding. Zo kan het heel zinvol zijn om iedere week te beginnen met het schoonmaken van je kantoor, waarbij alles wat de afgelopen week is blijven liggen eerst moet worden afgehandeld, zodat je weet dat je niks bent vergeten of ongedaan hebt gemaakt.

Als je er een gewoonte van maakt om wekelijks de rommel op te ruimen of in GTD (“Getting Things Done” door David Allen, waarover later meer) een wekelijkse recensie – dan kun je de week ontspannen, gefocust en klaar voor de actie beginnen!

Ruim je omgeving op voor meer focus en concentratie
Ruim je omgeving op voor meer focus en concentratie (billede.)

Kalmeer je geest

Velen van ons denken natuurlijk dat social media zoals Facebook voor de grootste afleidingen zorgen, maar het zijn echter onze eigen gedachten die door onze geest racen en ons afleiden wanneer we iets voor elkaar proberen te krijgen.

Deze brutale gedachten lokken ons vaak weg van het werk dat gedaan moet worden, of ze informeren irritant en herhaaldelijk terwijl we aan taak A werken dat taak B, C en D ook nog lang niet af zijn. Luister niet, neem de controle over jouw gedachten en leid ze door naar de taak die voor jou als belangrijkste ligt.

Een geweldige manier om de geest tot rust te brengen, is meditation. Het kan helpen om de constante ruis die we allemaal van tijd tot tijd in ons hoofd ervaren, het zwijgen op te leggen. Het kan een grote hulp zijn om je beter te concentreren en meer focus te krijgen.

Sport en beweging

We weten allemaal dat lichaamsbeweging energie creëert. Het is ook een krachtige manier om stress te verminderen, aangezien endorfine wordt vrijgegeven door de hypofyse om gevoelens van pijn of stress te blokkeren.

Serotonine, een andere chemische stof die vrijkomt tijdens het sporten, verbetert onze stemming en ons gevoel van geluk. Lichaamsbeweging is ook verantwoordelijk voor de aanmaak van nieuwe neuronen in de hersenen waardoor we informatie gemakkelijker kunnen verwerken en opslaan.

Stel duidelijke doelen

Door duidelijk te zijn over onze doelen en doelstellingen, kunnen we ons concentreren en op koers blijven. Het motiveert ons om door te gaan en vol te houden als we even de inspiratie missen.

Als het jouw doel is om je huis op te ruimen en meer georganiseerd te zijn, is je doel hierbij misschien om stress te verminderen en rust te creëren. Voor iemand anders kan het doel zijn dat hij zijn huis te koop aanbiedt en het huis er goed en aantrekkelijk uit moet zien.

Het is belangrijk om jouw doelstellingen te verduidelijken om de motivatie voor jezelf te behouden en ervoor te zorgen dat waar je aan werkt, je dichter bij dat doel brengt.

Plan taken rond jouw ultradiaanse ritme

Jouw vermogen om te focussen fluctueert gedurende de dag en week. Er zullen momenten zijn waarop je snel die e-mail kunt schrijven of dat project kunt afmaken, en andere momenten waarop het zo onnatuurlijk en uitdagend aanvoelt om te gaan zitten en het werk gedaan te krijgen. Hoewel je de minder productieve tijden van jouw dag niet kunt (en zou moeten) elimineren, is er een manier om te herkennen wanneer je waarschijnlijk op je best zult zijn, en deze te optimaliseren.

We draaien allemaal op een 24-uurs interne ‘klok’, ook wel ons circadiane ritme genoemd. Dit bepaalt wanneer we gaan slapen, wakker worden en piekniveaus van energie ervaren. Binnen die dag van 24 uur fietsen we door blokken van 90 minuten van productiviteit en verhoogde focus, bekend als ons “ultradiaanse” ritme.

Om je eigen ultradiaanse ritme te begrijpen, moet je je concentratieniveaus, enthousiasme en energie elke dag op hetzelfde tijdstip met tussenpozen van een uur vastleggen. Zorg ervoor dat je een notitie toevoegt waarin je eventuele wijzigingen in jouw dagelijkse routine beschrijft (bijvoorbeeld wanneer je een middagwandeling maakt). Na een week of twee van het verzamelen van gegevens, zul je een patroon gaan zien. Je kunt vaststellen wanneer jouw focus en energie het hoogst en het laagst zijn, en vervolgens daarop je taken voortaan afstemmen.

Bewaar bijvoorbeeld je meest creatieve, strategische projecten voor wanneer je je het meest gefocust voelt. Werk vervolgens aan de meer standaard, beheer-achtige taken wanneer je minder energie hebt en gemakkelijker wordt afgeleid.

Neem korte pauzes

We hebben de neiging om na verloop van tijd onze focus te verliezen. Studies tonen aan dat onze concentratie begint af te nemen na ongeveer 90 minuten geconcentreerd werken. Door gedurende jouw werkdag korte herstellende pauzes in te bouwen of te werken met de zogeheten Pomodoro techniek, verbeter je jouw algehele prestaties. Het geeft je hersenen de kans om uit te rusten en op te laden. Een wandeling van vijf minuten, meditatie of gesprek met een vriend is alles wat vaak nodig is om even bij te tanken.

Maak het eenvoudiger

Hoe meer we ons leven en ons werk vereenvoudigen, hoe meer werk we verzetten. Maar we willen niet alleen werk gedaan krijgen, we willen de belangrijke taken gedaan krijgen, de taken die een verschil maken voor het grote geheel.

Velen van ons zijn druk bezig met taken die niet nodig zijn en verspillen tijd aan dingen die geen waarde toevoegen aan ons leven of ons werk.

Als je het onnodige uit je leven kunt vereenvoudigen en elimineren, heb je meer tijd om je te concentreren op wat belangrijk is, en wordt het ook een stuk gemakkelijker om deze focus vast te blijven houden.

Welke andere methoden gebruik jij om gefocust te blijven? Laat het ons weten in de reacties!

Bronnen o.a. Evernote (link), entreprenør (link), life hack (link)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar.
Indtast dit navn her

Populær

Seneste kommentarer

da_DKDansk