HemPersonlig utveckling7 enkla vanor för att förbättra din självdisciplin

7 enkla vanor för att förbättra din självdisciplin

Lästid:  5  minuter

Een meester in zelfdiscipline worden is moeilijk. Zelfs een leerling in zelfdiscipline worden is lastig! De achtergrond van zelfdiscipline is in feite een langlopende studie.

Psychologen hebben zich verdiept in de mentale toestand, opvoeding, huidige omstandigheden en meer van mensen om erachter te komen waarom mensen som zo worstelen met hun zelfdiscipline. Het goede nieuws is echter, dat hoewel het soms lijkt alsof je geen controle hebt over bepaalde aspecten in je leven, je dat eigenlijk wel hebt. Je weet het alleen nog niet.

Zelfdiscipline is een van die dingen die voortdurende oefening en verzorging vereist. En zoals met alles wat tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen, kun je ook jouw zelfdiscipline verbeteren.

Wat is zelfdiscipline?

Zelfdiscipline is in wezen je consistente vermogen om je acties, gevoelens en emoties te beheersen. Als het als voorbeeld gaat om jouw financiën, is zelfdiscipline jouw vermogen om vast te houden aan je plannen om schulden te voorkomen, te sparen en te beleggen. Als je zelfdiscipline echt onder controle hebt, blijf je gemotiveerd en heb je meer kans op succes. Het is zeer sterk verbonden met wilskracht, wat de controle is over iemands impulsen en acties.

Wilskracht beschrijft je vermogen om gefocust te blijven, terwijl zelfdiscipline betekent dat je consequent actie onderneemt om je viljestyrka te verbeteren. Zowel zelfdiscipline als wilskracht gaan hand in hand.

Voordelen van zelfdiscipline

Het verbeteren van je zelfdiscipline heeft veel voordelen, waaronder:

Vermindert angst

Als je de controle hebt over hoe je handelt, is de kans kleiner dat je je angstig voelt.

Verhoogt vermogen om langetermijndoelen te bereiken

Met minder afleiding en zelfopgelegde tegenslagen, kun je met zelfdiscipline je doelen bereiken. Het betekent ook dat je jouw doelen sneller kunt bereiken dan wanneer je jezelf zou laten afleiden.

Je voelt je gelukkiger

Wanneer je op weg bent om je doelen te bereiken, voel je je gelukkiger omdat je vooruitgang boekt. Zelfdiscipline levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Je wordt veerkrachtiger

Naarmate je zelfdiscipline toeneemt, neemt jouw vermogen om verleidingen te weerstaan toe. Dit maakt je op zijn beurt weerbaarder als je door verschillende omstandigheden navigeert.

7 Eenvoudige manieren om je zelfdiscipline te verbeteren

Door te leren hoe je zelfdiscipline kunt opbouwen, kun je slechte gewoonten opgeven, langetermijn- en kortetermijndoelen bereiken en je leven volledig veranderen. Zie het als investeren in jezelf.

We noemen zeven stappen om je zelfdiscipline op te bouwen en te werken aan het betere leven dat je verdient. Maar… wel als je ervoor werkt.

Aftellen en dan actie ondernemen

Als je je bijzonder ongemotiveerd voelt, tel dan af vanaf vijf en dwing jezelf dan om te doen wat je ook doet. Een snelle aftelling kan je helpen om in de juiste mentale ruimte te komen om gemotiveerd te raken. Soms is alles wat we nodig hebben een duwtje in de rug om die volgende stap te zetten – zo begint zelfdiscipline.

Stel eerst kleine doelen

Probeer jezelf niet te overweldigen door de lat te hoog te leggen. Bouw je zelfvertrouwen op door een klein doel te stellen en dit doel te bereiken voordat je voor een groot doel gaat.

Als jouw uiteindelijke doel bijvoorbeeld is om 10 kilometer te rennen zonder te stoppen, stel dan als eerste doel een kilometer rennen zonder te stoppen. Wees geduldig met jezelf en probeer niet gefrustreerd te raken door het proces. Geniet juist van het proces. Als je eerst die kleine doelen bereikt, kun je de motivatie krijgen die je nodig hebt om door te gaan.

Oefen prioriteiten stellen

Bepaal welke taken het waard zijn om de meeste moeite aan te besteden, en organiseer vervolgens je dag om ze volledig te verpletteren. Als je een actieplan opstelt, is de kans kleiner dat je de minder smakelijke taken uitstelt. Zet dingen waar je niet per se van houdt bovenaan je prioriteitenlijst, en je zult opgelucht zijn dat ze klaar zijn in plaats van ze naar een andere dag uit te stellen.

Toon je doelen waar je ze iedere dag ziet

Het opschrijven van een doel maakt het des te reëler. Hang het ergens op waar je het vaak zult zien en inspireer jezelf – op je bureau, in je slaapkamer, in je auto, enz. Schrijf het doel in je jaarplanner. Zet het in je keukenkalender.

Je kunt ook echte kalenderherinneringen op je telefoon instellen om regelmatig af te laten gaan. Maar wees aardig voor jezelf. Maak jezelf niet bang of schaam je niet voor je doelen; wees liever blij, positief en bemoedigend.

Verbeter je zelfdiscipline en toon je doelen waar je ze iedere dag ziet!
Verbeter je zelfdiscipline en toon je doelen waar je ze iedere dag ziet! (bild.)

Verhoog zelfdiscipline door motiverende citat toe te voegen van mensen die je bewondert. Weet je niet zeker of je de juiste doelen hebt? Besteed wat tijd aan het doornemen van je doelen om ervoor te zorgen dat ze overeenkomen met de dingen die je écht voor jezelf wilt.

Herinner jezelf waarom je eraan begonnen bent

Houd je einddoel voor ogen zonder jezelf te laten vergeten waar je bent begonnen. Herinner jezelf er constant aan – vooral als het moeilijk wordt – hoe en waarom je dit doel stelt en wat je bereikt hebt als je klaar bent!

Visualiseer dat je de volledige controle over je leven hebt genomen en elk specifiek doel hebt bereikt dat je hebt gesteld. Stel herinneringen in op je telefoon om jezelf te vertellen hoe ver je bent gekomen en hoe trots je bent. Affirmationer zijn ook een geweldige manier om je zelf gefocust te houden op je waarom.

Ken je zwakheden

Ken je eigen zwakheden en bestrijd ze vervolgens proactief. Bepaal hoe je zou kunnen uitglijden en hoe je dat kunt voorkomen. Als je weet dat je deze aankomende zaterdag 5 km moet hardlopen, maar je vriend vraagt je voor een barbecue op vrijdagavond, dan is het misschien het beste om deze keer even over te slaan.

Als je weet dat je een uur eerder naar je werk moet, maar je bent een nachtbraker, investeer dan in wat melatonine en neem voldoende nachtrust. Je hebt de tools om terug te vechten tegen je eigen demonen. Je hoeft ze alleen maar op te jagen.

Laat anderen jou verantwoordelijk houden

Je zult minder snel vals spelen als iemand die dichtbij je staat en je bewondert met je meekijkt. Laat je held naast je een doel stellen. Je kunt elkaar aanmoedigen. En als het even moeilijk wordt, kun je er zijn om elkaar dat extra duwtje in de rug te geven.

Tot slot over zelfdiscipline

Als het gaat om zelfdiscipline, draait het allemaal om het maken van de toezegging om te verbeteren en om jezelf weer op te pakken als je uitglijdt. Dat gezegd hebbende, zorg ervoor dat je een gebied bepaald van je leven dat je wilt verbeteren. Maak vervolgens een actieplan om je te helpen bij het verbeteren van je discipline.

Met tijd, moeite en consistentie zul je grote vooruitgang boeken met je zelfdiscipline!

Källor bl.a. CleverGirlFinance (länk), FairyGodBoss (länk), Forbes (länk), life hack (länk)

LÄMNA ETT SVAR

Ange din kommentar.
Skriv ditt namn här

Populär

Senaste kommentarerna

sv_SESvenska