itthonüzletiZakelijke trends die ook na COVID-19 het bedrijfsleven blijvend veranderen

Zakelijke trends die ook na COVID-19 het bedrijfsleven blijvend veranderen

Olvasási idő:  5  percek

2020 was een van de meest uitdagende jaren voor mensen en bedrijven in de recente geschiedenis. Hoewel we graag alleen maar terug zouden willen kijken, lijdt het geen twijfel dat de impact van de pandemie zich uitstrekt tot ver in dit nieuwe jaar 2021 en na COVID-19.

Nu zijn er een aantal ontwikkelingen welke bedrijven en ondernemers mee kunnen nemen bij de voorbereiding en verdere aanpak van dit jaar. En dat begint allemaal door te bekijken welke trends er in 2021 verwacht worden volgens business-, marketing- en andere experts.

Dit is de top zes zakelijke trends waarvan verwacht wordt dat ze de grootste impact zullen hebben op kleine bedrijven en hoe jouw bedrijf hiervan gebruik kan maken.

eCommerce ontwikkelingen zijn een absolute prioriteit

De verkoop bij het online winkelen en e-commerce groeit elk jaar geleidelijk. Maar volgens bijgewerkte gegevens van IBM’s U.S. Retail Index heeft de pandemie de overgang van fysieke detailhandel met bijna vijf jaar versneld. Een ander rapport van eMarketer schat dat de detailhandel in e-commerce in 2020 met ongeveer 27,6% is gestegen en dat de groei ver in 2021 zal doorzetten, tot een verwachte stijging van 14,3% als gevolg van de enorme versnelling veroorzaakt in 2020.

Door de voortdurende lockdowns is ook het aantal productcategorieën dat consumenten bereid zijn om nu online te kopen uitgebreid, terwijl de perceptie van de behoeften werd bijgesteld. Kleding kende bijvoorbeeld een geleidelijke daling in 2020, terwijl boodschappen, alcohol en producten voor huisverbetering groeiden met respectievelijk 12%, 16% en 14%.

Grotere bedrijven, zoals Target in de Verenigde Staten, waren de eersten die zich effectief aanpasten om hun klanten omnichannel-fulfilment te bieden. Ze maakten gebruik van fysieke winkelpuien als distributiecentra, contactloze afhaalmogelijkheden en meer verfijnde online shopervaringen. Het was een gelijktijdige vooruitgang in zowel online mogelijkheden als het updaten van de persoonlijke winkelervaring.

In een recente casestudy voor kleine bedrijven werd ontdekt dat slechts 22% van de kleine bedrijven de overstap maakte naar online verkopen. Belangrijk is wel dat de 100% van degenen die dat wel deden, van zijn dit op lange termijn te blijven doen. En daarbij is de verwachting dat het aantal bedrijven dat online fulfilment mogelijkheden onderzoekt, in 2021 dramatisch zal toenemen.

Aanpassen naar werken op afstand en meer online samenwerken

Werken op afstand en niet-traditionele werktijden nemen geleidelijk toe, mede dankzij de groei van de “gig” economie op projectbasis, oververzadiging in geografische gebieden rond grote technologiebedrijven en de behoefte om toptalent te vinden. In 2020 is de overgang naar werken op afstand versneld, voornamelijk vanwege gezondheids- en veiligheidsproblemen en vanwege kostenbesparende initiatieven. En voor degenen die zich hebben aangepast om op afstand te werken, lijkt het erop dat het absoluut zal blijven.

Aanpassen naar werken op afstand en meer online samenwerken, ook na COVID-19
Aanpassen naar werken op afstand en meer online samenwerken, ook na COVID-19 (kép.)

Volgens enquêteresultaten is zo’n 53% van de kleine tot middelgrote bedrijven van plan om op lange termijn mogelijkheden voor werken op afstand aan te bieden. En een soortgelijk onderzoek door Intermedia wees uit dat 57% van het MKB van plan is om werknemers ook na COVID-19 pandemie op afstand te laten blijven werken, gevoed door voordelen zoals de beschikbaarheid van werknemers, meer werk- en levenstevredenheid en een verlaging van de overheadkosten. Er wordt zelfs gesproken dat de hoofdkantoren zoals we deze tot dusver kenden, voor een groot deel zullen verdwijnen.

Betere data voor goede management beslissingen

In recente onderzoek naar kleine bedrijven is geconstateerd dat 40% van degenen met bedrijfsplannen deze regelmatig actualiseerden om de levensvatbaarheid van belangrijke inkomstenstromen te controleren. 61% van degenen die deze analyse deden, gaven aan vertrouwen te hebben in de gezondheid van hun bedrijf.

Dus hoewel het nemen van beslissingen in 2020 vol onzekerheid was, merkten degenen die hun financiële gegevens gebruikten om snelle, weloverwogen beslissingen te nemen, dat zij met meer succes door de crisis heen komen. Maar daar blijft het niet bij, aangezien steeds meer bedrijven proberen combinaties van zowel interne als big data te gebruiken om slimmere beslissingen te nemen.

Aanpassingen van het business model, blijvend na COVID-19

Volgens recent onderzoek naar kleine bedrijven heeft 75% van de bedrijven hun producten of diensten aangepast. 31% definieerde ze als grote veranderingen en 27% van degenen die dat wel deden, verkenden met deze aanpassingen ook nieuwe inkomstenstromen. En deze veranderingen zijn nog niet voltooid: 33% van de respondenten geeft aan dat ze van plan zijn om in 2021 extra inkomstenstromen toe te voegen, al is het maar om verlies op ander vlak te kunnen opvangen.

Volgens een recente tanulmány van McKinsey & Company zijn de meeste van deze aanpassingen digitaal van aard en volledig afhankelijk van de branche waarin je actief bent. Auto en assemblage lieten bijvoorbeeld weinig toename zien in de acceptatie van digitale producten. Echter, industrieën zoals de gezondheidszorg, financiële dienstverlening en professionele dienstverlening rapporteerden een stijging van bijna twee keer zoveel als die van de gangbare consumentenproducten.

Men vroeg tijdens de studie vroeg ook naar de verwachtingen voor verandering op lange termijn. Ze ontdekten dat de grootste veranderingen, waaronder het overschakelen naar werken op afstand, snel veranderende consumentenbehoeften en het verlangen naar producten en diensten op afstand, naar verwachting zullen blijven na het herstel. Bedrijven die deze aanpassingen al hebben doorgevoerd, doen dit met het oog op langetermijnovergangen, waardoor deze veranderingen mogelijk ook permanenter worden.

Investeringen in verdere automatisering

Vanaf augustus 2020 schatte IDC (de International Data Corporation) dat de AI-markt voor kunstmatige intelligenteie tegen het einde van het jaar met 12,3% zou groeien. Deze toename werd aangewakkerd door de drang naar digitale diensten en data-inzichten, evenals de noodzaak om kosten te besparen. Op grotere schaal omvat dit elementen als deep learning, big data en gebruikerservaring, maar het betekent ook een grotere investering in HR-, salarisadministratie- en klantenservice-tools.

Hoewel de IDC verwacht dat de groei in 2021 als gevolg van de vertraging tijdens en ook na COVID-19 minder zal zijn dan aanvankelijk verwacht, zal het nog steeds een groeitraject met dubbele cijfers laten zien.

Toenemende behoefte in online engagement

Het zal geen verrassing te zijn dat het gebruik van internet en mobiel in 2020 toenam. Volgens een gezamenlijk onderzoek onder leiding van Next Web is het aantal mensen dat internet gebruikt met 7,3% gestegen, het mobiele gebruik met 1,3% en de gebruikers van sociale media met 13%. Inmiddels is het zover dat het aantal gebruikers van social media meer dan de helft van de totale wereldbevolking overstijgt, wat ook na COVID-19 verder zal blijven toenemen.

Op basis van analyses door de social media tool Hootsuite schat men dat gebruikers in 2021 in totaal 3,7 biljoen uur op sociale media zullen doorbrengen. En het State of Mobile Report toont nu aan dat mobiel gebruik de traditionele tv heeft overtroffen, waardoor het voor de meeste mensen het eerste scherm wordt. Zeker twee derde van de mobiele gebruikers zegt echter dat ze ook een laptop of desktop gebruiken om online te gaan.

Het gebruik van meerdere platforms strekt zich ook uit tot social media. Dankzij analyse van de gegevens van de Global Web Index, gebruikt ten minste 98% van de gebruikers twee sociale mediaplatforms. Dit betekent dat je kunt verwachten dat het publiek overlapt, zoals 85% van de 16- tot 64-jarigen van TikTok-gebruikers die ook Facebook hebben of 95% van Instagram-gebruikers in dezelfde leeftijdscategorie die ook YouTube gebruiken.

Bereid jouw bedrijf voor op het nieuwe normaal

Er is misschien een moment geweest waarop we hadden kunnen verwachten dat na COVID-19 de dingen weer precies zo zouden gaan als vóór de pandemie. Omdat het zich heeft uitgebreid en zowel consumenten als bedrijven zich hebben aangepast, wordt dat bijna 100% onwaarschijnlijk. Misschien zien we uiteindelijk een verschuiving terug naar persoonlijke interacties en service, maar dat zal waarschijnlijk een luxe zijn die aan digitale aanbiedingen wordt gehecht.

Bronnen o.a. IBM (link), IndustryWeek (link), Liveplan (link), McKinsey (link), NewsWire (link), TheAmericanReporter (link)

VÁLASZOLJ

Kérjük, írja be megjegyzését.
Írja be ide a nevét

Népszerű

legutóbbi hozzászólások

hu_HUMagyar