ביתפִּריוֹןמוֹקֵדAls je faalt om te plannen, ben je van plan om te...

אם אתה לא מצליח לתכנן, אתה מתכנן להיכשל. השתמש במסנן RAS שלך עבור 4 היתרונות הללו.

זמן קריאה:  5  דקות

Kun je slagen in het leven en je dromen waarmaken zonder plannen en het hebben van een goed plan?

Het is mogelijk, maar niet het waarschijnlijkst. Zeer zeker zijn er mensen die door hun leven gaan op basis van enkel hun instinct en uiteindelijk ook mooie resultaten bereiken. De meesten van ons hebben echter een soort plan nodig, een gids waar we in de toekomst willen zijn. Je moet weten wat je wilt in het leven als je het ook daadwerkelijk wilt bereiken en krijgen. Anders is het slechts een schot in het duister.

Waarom is plannen belangrijk? Waar we ons op focussen en onze pijlen op richten, daar gaan we heen. Dit wordt het RAS genoemd – Reticulair Activerend Systeem. Het is als een klein filter in onze hersenen dat ons helpt om ons op bepaalde dingen te concentreren.

Wat is het Reticulair Activerend Systeem?

Het reticulaire activeringssysteem (RAS) is een bundel zenuwen die in jouw hersenstam zit. En het is zijn taak om gedragsmatige opwinding, bewustzijn en motivatie te reguleren. Dat betekent dat de RAS in staat is om te bepalen van welke binnenkomende informatie (stimulus) je je bewust bent, zodat je gemotiveerd wordt om je op een bepaalde manier te gedragen.

Maar wat betekent dat? Het is een “bewaker” die tussen je hersenen en je zintuigen (zien, horen, aanraken enz.) zit en filtert welke informatie er doorkomt en wat niet. Wedden dat je niet wist dat je hersenen niet alles verwerken wat er om je heen gebeurt!

Waarom? Het is een overlevingsmechanisme. Op elk willekeurig moment is slechts een bepaalde hoeveelheid informatie echt nuttig voor je hersenen. Bijvoorbeeld: als er een tijger op het punt staat je aan te vallen, is dat de enige informatie die je hersenen nodig hebben om je tot actie aan te zetten – REN voor je leven! Het hoeft niet te weten welke kleur het gras en de bloemen hebben, of hoe de lucht ruikt, of welk nummer er op de achtergrond wordt afgespeeld – dat is allemaal op dat moment zeer irrelevante informatie.

Jouw RAS is het onderdeel dat analyseert welke binnenkomende informatie werkelijk relevant is voor jou (en jouw overleving), en alleen de belangrijkste dingen doorlaat – het blokkeert actief de rest van de informatie (zodat je er niet eens bewust van bent).

Het zorgt ervoor dat als je aan blauwe auto’s denkt, je overal ineens blauwe auto’s ziet. Als je met dit middel je leert richten op succes, vindt je overal kansen en zie je succesverhalen. We kunnen RAS gebruiken om onze doelen aan te trekken. Op deze manier zal ons onderbewustzijn meewerken, middelen en kansen vinden om onze doelen te bereiken.

Voordelen van plannen en doelen stellen

  • Het geeft je een doel. Als je een waardig genoeg doel hebt waar je hard voor wilt werken, dan ben je een persoon met een missie. Je gaat niet blindelings meer door het leven – je weet waar je heen gaat. Je zult niet depressief of wanhopig worden vanwege mislukkingen in het leven – je zult weer opstaan en doorgaan totdat je de finish bereikt.
  • Het vermindert stress. Als je evenementen van tevoren plant, kun je ze beter organiseren, je voorbereiden op mogelijke uitdagingen en meer vertrouwen hebben dat alles soepel zal verlopen. Als je alles op het laatste moment doet, is de kans groot dat je iets vergeet of er meer fout gaat.
  • Het geeft je alle motivatie die je nodig hebt. Het kan een kleiner of een groter doel zijn waar je naar streeft: het maakt niet uit. Ze houden je op de been, ook op de momenten als je je somber voelt.
  • Je kent je prioriteiten. Een man (of een vrouw) met een plan kent hun prioriteiten. Ze kennen het belang en de aaneenschakeling van punten in de plannen die ze hebben.

Tot slot over het leren plannen

Er zijn veel goede kanten aan planning in het leven. Het betekent echter niet dat we de spontaniteit in ons leven volledig achterwege moeten laten en voortaan als robots moeten gaan leven. Het leven gaat niet alleen over het plannen en uitvoeren van de stappen in die plannen. We hebben ook tijd nodig voor ontspanning, rust en het opladen van onze batterijen. Dus op sommige dagen is zelfs helemaal niets doen ook gewoon oké!

Maar als je genoeg rust krijgt en begint na te denken over doelen die je wilt bereiken, is plannen een hele goede strategie. Het advies hierbij is: houd een breed, flexibel plan voor ogen en vul de details later in. Zo kun je je altijd aanpassen aan nieuwe situaties.

Bronnen o.a. HealthArticles (קישור), LifeXchange (קישור), Madness (קישור), YourTango (קישור)

השאר תגובה

אנא הכנס את תגובתך.
הכנס את שמך כאן

פופולרי

תגובות אחרונות

וויליאם מקי עַל 7 השלבים לאורח חיים זן
5 הרגלים פשוטים לרווחה יומיומית - על חיים מאושרים עַל 8 הרגלים שעוזרים לך לבנות ולשפר חוזק נפשי
he_ILעִבְרִית