ביתסגנון חיים7 השלבים לאורח חיים זן

7 השלבים לאורח חיים זן

זמן קריאה:  5  דקות

Een beetje meer “zen” aan ons leven toevoegen is gunstig voor zowel onze hersenen als ons lichaam. Mindfulness-oefeningen zijn natuurlijk een geschikt middel om stress en angst te kunnen verlichten, geweldig om in je zen-routine op te nemen en een leven volgens de zen lifestyle te leven.

Maar wat betekent zen nu precies? Zen staat voor: eenvoudig, gemakkelijk, rustig. De uitgebreide definitie van zen is als volgt:

De term Zen is afgeleid van de Japanse uitspraak van het Midden-Chinese woord 禪 (chán), een afkorting van 禪 那 (chánnà), wat een Chinese transcriptie is van het Sanskrietwoord dhyāna (‘meditatie’). Zen benadrukt rigoureuze zelfbeheersing, meditatie-beoefening, inzicht in de aard van de geest (見 性, Ch. jiànxìng, Jp. kensho, “de ware aard waarnemen”) en de aard van dingen, en de persoonlijke uitdrukking van dit inzicht in het dagelijks leven , vooral ten behoeve van anderen.

Laten we daarom eens kijken naar de 7 stappen die meer Zen aan ons dagelijks leven kunnen toevoegen.

Vroeg opstaan

Vaak is dit een van die tips die veel gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar we noemden hem eerder ook al in de 5am club. Ochtenden kunnen voor sommigen heel moeilijk zijn want niet iedereen geniet met volle teugen van het verlaten van zijn of haar bed de bijbehorende dromen – voor de echte wereld.

Bij het ontwaken zijn onze ogen nog wazig, onze hersenen nog versuft en werken de spieren niet mee. Elke stap na deze genoemde stap zal je helpen een vroegere vogel te worden. Elke dag begint met het opstaan, wat direct de reden is dat dit de eerstgenoemde op de lijst is. We weten dat vroeg opstaan niet voor iedereen gemakkelijk is, maar als je eenmaal begint, is het verbazingwekkend hoeveel extra dingen je daardoor in slechts een dag kunt bereiken.

Vroeg opstaan is een van de belangrijkste stappen in het leven volgens de zen lifestyle (afb.)
Vroeg opstaan is een van de belangrijkste stappen in het leven volgens de zen lifestyle (תְמוּנָה.)

Wat tips om je te helpen makkelijker vroeg op te staan:

 • Blijf van de snooze button op je wekker af. “If you snooze, you loose.” geldt hier ook wel. Heb je er moeite mee? Zet dan je wekker (of telefoon) buiten handbereik zodat je echt uit bed moet stappen.
 • Drink een glas koud water. Verfrissend en ook goed voor je afvalstoffen, direct een glas water bij het opstaan drinken.
 • Tanden poetsen. Sta op, loop naar de badkamer en start direct met het poetsen van je tanden. Je zal merken dat je daardoor alleen al een stuk wakkerder wordt.
 • Mediteer. Begin je dag met een korte מֶדִיטָצִיָה, gevoel van zelfreflectie en val hier heerlijk op terug wanneer het gedurende de dag even te hectisch wordt.
 • In beweging komen. De voorkeur en een boost voor je metabolisme: start direct met het thuis trainen of een korte Tabata interval.
 • Direct douchen. Stap op en start gelijk met douchen als je moeite hebt om wakker te worden.
 • Eet iets kleins. Tenzij je aan intermittent fasting doet, is het voor sommigen goed om even wat te eten een energie boost te krijgen en de dag aan te pakken.
 • Een doel hebben. Wil je echt uit bed springen op het moment dat de wekker gaat? Zorg ervoor dat je een passie, doel hebt in het leven. Wat is jouw איקיגאי?

Early Birds zullen weten dat vroeg opstaan hen georganiseerd, gefocust en productief houdt. De wereld is ’s ochtends letterlijk en figuurlijk een stuk stiller. Gebruik deze tijd als tijd voor jezelf.

תְנוּעָה

We weten allemaal dat lichaamsbeweging belangrijk is en dat we er meer van zouden kunnen doen. Velen van ons hebben een sportschoollidmaatschap dat we niet gebruiken (zeker niet vanwege de gesloten sportscholen tijdens corona), of dumbells die staan te verstoffen, of hebben dure fitnessapparatuur in huis. Gemotiveerd raken om te bewegen kan ontmoedigend zijn, en soms is het zo dat hoe meer je erover nadenkt, hoe minder en minder aantrekkelijk het wordt.

Een zen lifestyle leiden betekent niet dat je elke dag een uur keihard moet trainen of een halve marathon moet lopen. Elke vorm van lichaamsbeweging is goed voor je hersenen. Deze eerdere studie van de Harvard Medical School zegt dat lichaamsbeweging het geheugen en de cognitieve functie helpt – dat is absoluut een goede zaak. Lichaamsbeweging is ook een fantastische manier om stress en spanning los te laten, want terwijl je jezelf op jouw lichaam concentreert, kan je geest meer helderheid vinden. Geef je geest een pauze terwijl je jouw spieren traint.

In beweging komen kan zo simpel zijn als lichte yoga of een rondje joggen. Als dat zelfs dat te veel klinkt, maak dan een wandeling. Slechts 20 minuten om de dag te beginnen kan enorm bijdragen aan een zen houding. Neem de hond of de kinderen (of beide) en maak er een leukere aangelegenheid van. Je hoeft niet heel intensief te wandelen – loop gewoon in je eigen tempo.

Een opgeruimde omgeving

Oké, zeker niet een van de meest aansprekende items op de lijst. Vroeg opstaan, aan lichaamsbeweging doen en vervolgens je huis schoonmaken? Waarschijnlijk niet ieders favoriete bezigheid. Maar denk hier eens over na: heb je ooit een ‘zen’-omgeving gezien die enorm rommelig is?

De zen lifestyle is er een van duidelijkheid. Het houdt in dat we verder kijken dan ons materialisme en leren om ons individuele zelf te waarderen. Het klinkt allemaal misschien een beetje luchtig en sprookjesachtig, maar kijk eens naar de wetenschap van een schone omgeving. Een studie toont aan dat degenen die hun huis negatief omschrijven in termen van rommel en rotzooi, meer kans hebben op stress en nadelige gezondheidseffecten ervaren. Daarentegen bleken mensen die hun huis kenmerkten met attributen van reinheid en orde, veel gelukkiger te zijn.

Het zogenaamde “decluttering” is een zuivering van je materiële dingen, en door items te verwijderen die niet langer belangrijk voor je zijn, die geen ‘vreugde opwekken’, elimineer je deze mini-stressfactoren uit je leven. Een zen-huis is een opgeruimd huis, en een opgeruimd huis is een zen-geest en leven volgens de zen lifestyle.

Mediteer

Meditatie is iets dat iedereen kan doen. Bovendien is het iets dat overal en altijd kan worden gedaan. Vaak associëren we meditatie met grote grasvelden, rustige lagunes of retraites in het regenwoud: plekken die mooi, aards en belachelijk gestileerd zijn.

Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, is meditatie het meest effectief op een plek waar het rustig en comfortabel is. Buiten zijn in de frisse lucht is ideaal, maar echt niet noodzakelijk – een loungeruimte kan je net zo goed van dienst zijn. In stilte zitten met gevouwen benen is niet voor iedereen weggelegd, maar meditatie is flexibel. Ga op je rug liggen of ga zitten met je benen naar buiten. Luister naar je ademhaling, externaliseer je gedachten als je wilt. Praat tegen jezelf en luister naar wat je zelf te zeggen hebt.

Begeleide meditatie-apps zijn geweldig voor mensen die nieuw zijn in de zen lifestyle. Vier van dit soort apps die we persoonlijk kunnen aanbevelen zijn Headspace, Waking Up, Insight Timer en Calm. Deze bieden walkthroughs meditatieve oefeningen voor degenen die liever geleid worden. Meditatie kan je een lichter en vrijer gevoel geven, en dat is wanneer je weet dat je je zen voelt. Een mooi onderdeel van zen lifestyle.

10 eenvoudige regels die je leven richting de zen lifestyle veranderen

Neem een pauze

Zen zijn is opmerkzaam zijn en een besef van het zelf bezitten. Ken je eigen sterke en zwakke punten en omarm ze. Neem een adempauze als je je verloren voelt. Maar daarom is de vakantie toch uitgevonden? De overgrote meerderheid van ons heeft niet de mogelijkheid om iedere twee weken op vakantie te gaan, maar dat betekent niet dat je jezelf geen pauze kunt gunnen.

Laten we opnieuw naar de wetenschap gaan. Mensen die regelmatig pauzeren terwijl ze werken, zijn de gehele dag productiever en ook creatiever. Onderzoek heeft uitgewezen dat werken in sprints de sleutel is tot maximale efficiëntie, en dat multitasken eigenlijk de vloek van productiviteit is. Niemand is altijd vol continue volledig met energie ingeschakeld – wij zijn geen robots. Een adempauze nemen zorgt voor een mentale pauze, zodat je kunt schakelen, je gedachten kunt ordenen en je volgende actie kunt overdenken.

Dus eet een hapje, maak een wandeling, doe wat rekoefeningen of maak even een praatje met iemand. Door jezelf de tijd te gunnen om weg te stappen van je bezigheden, ook al is het maar voor een paar minuten, kun je weer opgeladen aan een taak beginnen in plaats van je te bekommeren en zorgen te maken over mogelijke deadlines. Zoek een uitgebalanceerd systeem van werk en rust waarin je kunt gedijen.

Trakteer jezelf

Er zijn zoveel manieren waarop je jezelf kunt verwennen terwijl je nog steeds een zen lifestyle volgt. Activiteiten die je leuk en ontspannend vindt, zijn zo belangrijk om in je dagelijkse routine op te nemen. Dit kan van alles zijn, van thee drinken, lezen, puzzelen, relaxen, koken, je Pinterest-borden samenstellen, foto’s maken, je favoriete programma bekijken of een van de dingen die we in deze lijst hebben opgenomen. Vind voldoening in wat jou gelukkig maakt.

Als je je na een lange dag ongeïnspireerd of gespannen voelt, kan het moeilijk zijn om in je zen te komen. Onthoud gewoon dat je het niet altijd alleen hoeft te doen. Massage is ook een bewezen vorm van ontspanning voor zowel de geest als het lichaam, ideaal als onderdeel van je zen lifestyle!

Verwaarloos je nachtrust niet

Na al deze dingen die je hebt gedaan, ook tijdens je dag – vroeg opstaan, sporten, opruimen – voel je je misschien een beetje vermoeid. Dat is geweldig nieuws, want nu kunt je je klaarmaken voor een gezond slaappatroon.

Voor sommige mensen kan in slaap vallen net zo moeilijk zijn als ’s ochtends wakker worden. Meditatie gebruiken of een zenmassage ondergaan voordat je naar bed gaat, zijn beide uitstekende manieren om de geest tot rust te brengen en het lichaam te kalmeren. De periode voordat je je klaarmaakt om te gaan slapen, is de tijd die je moet besteden aan het ontspannen. Een heldere geest maakt het in slaap vallen niet alleen een soepeler proces, maar kan ook resulteren in een betere en completere slaap. Vroeg opstaan is dan veel gemakkelijker als je een goede nachtrust hebt gehad!

Bronnen o.a. DaringtoLiveFully (קישור), GetBlys (קישור), TheZenLife (קישור), ZenHabits (קישור)

1 COMMENT

 1. Hey there!
  This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new
  project in a community in the same
  niche. Your blog provided us valuable information
  to work on. You have done a outstanding job!

השאר תגובה

אנא הכנס את תגובתך.
הכנס את שמך כאן

פופולרי

תגובות אחרונות

וויליאם מקי עַל 7 השלבים לאורח חיים זן
5 הרגלים פשוטים לרווחה יומיומית - על חיים מאושרים עַל 8 הרגלים שעוזרים לך לבנות ולשפר חוזק נפשי
he_ILעִבְרִית