個人成長De 5 am club is populair. Wat zorgt voor het succes van...

De 5 am club is populair. Wat zorgt voor het succes van deze ochtend routine?

閱讀時間:  5  分鐘

De 5 am club ochtend routine wordt beschreven in het boek van Robin Sharma; The 5 am club; Own your morning. Elevate your life. De Canadese leiderschapscoach en goeroe ontwikkelde dit ritueel 20 jaar geleden en het boek ging al 15 miljoen keer over de toonbank.

Voor de meeste mensen zijn de ochtenden haastig – er is zoveel te doen met zo weinig tijd. Sta op, beslis wat je eet als ontbijt, wat je aantrekt, inpakt, enzovoort. Geen wonder dat zoveel mensen daar tegenop zien. Al deze beslissingen en activiteiten zorgen voor veel stress die uiteindelijk de wilskracht wegneemt en een gehaaste stemming voor de dag creëert.

Het is echter het beste om die energie te sparen voor belangrijkere beslissingen gedurende de dag, zoals gezond eten of sporten.

Systemen, schema’s, plannen en routines zijn allemaal geweldige manieren om onnodige besluitvorming te elimineren en goede gewoonten te automatiseren. Zoals een wekelijks ontbijtplan, beslissen wat je de avond ervoor aantrekt, trainingskleding klaarleggen voor een ochtendrun. Enzovoort.

Dus waarom zou je in de eerste plaats vroeg opstaan? En waar besteed je al die tijd aan?

Voordelen om deelgenoot te worden van de 5 am club

De meesten van ons hebben moeite om vroeg uit bed te komen. Het kan erg moeilijk zijn om je routine te doorbreken en eraan te wennen om op een ander tijdstip wakker te worden. Enkele van de meest succesvolle mensen worden vroeg wakker, zoals Tim Cook, CEO van Apple die zijn dag begint om 03.45 uur, The Rock is elke ochtend om 04.00 uur in de sportschool en Richard Branson begint zijn dagelijkse gezonde routine om 5.45 uur. Als de groten deel uitmaken van de 5 am club, waarom ben jij dat dan niet? Een greep uit de enorme voordelen van de 5 am club routine;

  • Helpt je gezond te blijven eten – laat snoozer slaat vaak het ontbijt over, de belangrijkste maaltijd van de dag!
  • Het verhoogt jouw productiviteit – vroeg in de ochtend zijn er minder afleidingen
  • Helpt je bij een betere geestelijke gezondheid door ’s ochtends (of overdag) de stress van een opgejaagd gevoel weg te nemen
  • Geeft je meer tijd om te sporten – geen excuses meer om het te druk te hebben
  • Verbetert de kwaliteit van jouw slaap door je een meer consistente routine te geven
Voordelen om deelgenoot te worden van de 5 am club
Voordelen om deelgenoot te worden van de 5 am club (bron)

Hieronder de 5 beste ochtendrituelen opgesomd die onderdeel zijn van de 5 am club routine;

Opwarmen en sporten

Volgens de 5 am club aanhangers is de beste manier om consistent te blijven met trainen, is door het ’s ochtends als eerste te doen. Er is altijd een grote kans dat er overdag iets naar boven komt. Vergaderingen kunnen uitlopen, files, diners met vrienden. Vaker wel dan niet worden avondtrainingen daardoor overgeslagen of afgebroken.

Door ’s ochtends te trainen, wordt elk excuus om niet actief of gezond te zijn volledig weggenomen. Argumenten als ‘Ik heb geen energie meer na het werk’ of ‘Ik heb geen tijd’ werken gewoon niet meer.

Bovendien piekt onze fysieke energie in de ochtend wanneer we uitgerust zijn. Ochtendtraining biedt dus het grootste trainingsvoordeel. Het hoeft geen moeilijke sessie te zijn. Zelfs 10-15 minuten die dagelijks worden besteed aan het mobiliseren van de spieren en gewrichten of aan yoga doen wonderen voor het algehele welzijn.

Meditatie

Het tweede onderdeel van de 5 am club is meditatie. Meditatie is een zeer krachtige oefening die leert de geest en gedachten te beheersen. Het leert je te focussen op datgene waar je je op wilt concentreren, afleiding en negatieve gedachten te bestrijden en slechte gewoonten te weerstaan.

Door het ’s ochtends te oefenen, kun je de dag goed beginnen en wordt de vaardigheid veel sneller verbeterd, omdat je leert om een al kalmere geest te beheersen. Langzaam starten is in dit geval erg belangrijk.

Dagboek bijhouden en plannen

Vaak komen motivatie en inspiratie om iets te doen voort uit het identificeren van kleinere en gemakkelijkere acties. De 5 am club pretendeert dat het bijhouden van een dagboek en een dagplanning helpt om complexe taken, gedachten en gevoelens op te splitsen in kleinere bruikbare items – noteer en analyseer ze.

Beide activiteiten zijn geweldig om verandering in het leven teweeg te brengen, maar vereisen ‘lege ruimte’ – tijd waarin je geen verplichtingen hebt en niets hoeft te doen. De ochtend is de beste tijd voor beide. Je hebt alle tijd van de wereld om na te denken over het idee dat in je hoofd opkwam, naar de inspiratie te handelen of gewoon je dag in te plannen.

Als het idee de hele dag opkomt, is er meestal niet genoeg tijd om erover na te denken en het te ontwikkelen, laat staan om ernaar te handelen. In plaats daarvan hebben mensen de neiging om het ‘creatieve proces’ uit te stellen of uit te stellen tot een dag waarop ze ‘er meer tijd voor hebben’. Tegen die tijd is de inspiratie weg.

Zelfontwikkeling


De 5 am club routine geeft tot slot aan dat de ochtend ook het moment om in jezelf te investeren. Lees een boek of kies een cursus en studeer. Elke dag 30 minuten kan je een nieuwe taal leren.

Ik dacht altijd dat ik mijn tijd maximaliseer door laat op te blijven en ’s avonds alles te doen. Ik dacht dat ik in het ergste geval nog een volle nacht voor de boeg heb. Het patroon dat ik over het algemeen volgde, was om wekenlang uit te stellen en dan de nacht door te haasten en te werken als mijn hersenen moe zijn. Toen ik elke ochtend een beetje begon te doen, ontdekte ik dat het discipline, orde en, belangrijker nog, momentum geeft. Ik krijg gewoon meer gedaan.

Vroeg in de ochtend is het tijd om jezelf te ontdekken en wat je inspireert. Er is geen excuus meer om niet genoeg tijd te hebben – het gaat erom welke prioriteit u aan uzelf geeft.

Veel mensen denken dat ze naar een tropische locatie moeten gaan om geïnspireerd te worden en om weer te herladen.

Het voordeel van de 5 am club is dat je de bovenstaande rituelen elke dag kunt doen en verder kunt gaan waar je gebleven was, terwijl je niet zo vaak naar een tropische locatie kunt ontsnappen als je zou willen.

Ben je overtuigd en word ook jij onderdeel van de 5 am club?

Bronnen o.a.; Business Insider (關聯)

發表評論

請輸入您的評論。
在此處輸入您的姓名

受歡迎的

最近的評論

zh_TW繁體中文