หน้หน้แแแกสุขภาพBoeddha's Dieet: wat zijn de voordelen en beperkingen?

Boeddha’s Dieet: wat zijn de voordelen en beperkingen?

เวลาอ่านหนังสือ:  5  นาที

Veel mensen vinden de boeddhisten altijd leuk, vanwege onder andere hun vriendelijke blik en glimlach de gehele dag op het gezicht. Vandaag kijken we eens naar Boeddha’s Dieet samen met zijn levensstijl, naar zowel de goede aspecten van hun gewoonten maar ook de mogelijke nadelen van deze levenswijze.

Een beetje geschiedenis

Het boeddhisme werd gesticht in de 6e eeuw voor Christus in het oosten van India.

De oprichter, Siddhartha Gautama, werd de Boeddha (de Verlichte), die later honderdduizenden mensen over de hele wereld zouden volgen om het lijden uit hun leven te elimineren.

Levensstijl

De boeddhistische manier van leven wordt geschetst door verschillende ethische voorschriften.

Het verschil tussen een voorschrift en een mandaat is dat het laatste verplicht is en het eerste wordt aanbevolen.

Deze voorschriften zijn:

  • Je zult geen leven nemen.
  • Je neemt niet wat je niet is gegeven (je steelt niet).
  • Je zult geen seksueel wangedrag hebben.
  • Je liegt niet.
  • Je krijgt geen giftige stoffen binnen die de geest verdoven.

Wat is het boeddhistische dieet?

Er zijn een paar verschillende scholen van het boeddhisme, en elk benaderen hun dieet een beetje anders. De belangrijkste kenmerken zijn echter …

Vegetarisch

Het boeddhistische dieet is lacto-vegetarisch.

Dat wil zeggen, ze omvatten zuivelproducten en derivaten, maar ze nemen geen andere producten van dierlijke oorsprong.

Dit streeft de vervulling van het eerste voorschrift na (je neemt het leven niet weg). Hoewel er boeddhistische scholen zijn die flexibeler zijn en dieren eten zolang het dier niet exclusief voor mensen is geslacht.

Boeddha's Dieet is lacto-vegetarisch
Boeddha’s Dieet is lacto-vegetarisch (รูปภาพ.)

Onthouden zich van alcohol

Ze sluiten de inname van alcohol en andere giftige stoffen volledig uit, omdat ze “de geest vertroebelen” en kunnen leiden tot het niet naleven van andere voorschriften.

Wij houden net zoveel van een glas vino of een cocktail (of twee) als ieder ander, maar de waarheid is dat alcohol niet het beste nieuws voor je gezondheid is – dus zonder alcohol, zoals sommige boeddhisten doen, is eigenlijk heel goed.

Een van de redenen is natuurlijk dat alcohol boordevol calorieën zit. Veel drinken kan gemakkelijk leiden tot gewichtstoename, dus als ลดน้ำหนัก jouw doel is, zal het minimaliseren van jouw alcoholconsumptie een belangrijke tactiek zijn.

Wat je misschien niet verbaast, is dat alcoholgebruik ook verband houdt met een reeks aandoeningen, waaronder darmkanker, borstkanker, hoge bloeddruk, diabetes en geestelijke gezondheidsproblemen. Het zijn behoorlijk serieuze dingen, dus als je zonder kunt (of in ieder geval zuiniger aan kunt doen), zal je gezondheid je er erg dankbaar voor zijn.

Vasten en meditatie

De laatste tijd heeft iedereen het over periodiek vasten, maar boeddhisten doen het al 2500 jaar zonder dat iemand hen heeft uitgelegd wat autofagie is.

De reden is niet dat ze van plan zijn in een strak pak te kruipen of die 2% overtollig lichaamsvet te verliezen. Nee, Boeddha’s Dieet bestaat uit vasten om hun zelfbeheersing en จิตตานุภาพ te versterken, wat natuurlijk een erg mooie motivatie is.

Bovendien beperken ze de voedselopname tot alleen de uren van de zon, wat, gezien recent bewijs, gunstig kan zijn voor het handhaven van onze gezonde bioritmen.

Andere gebruiken

Het Boeddhisme kan niet worden begrepen zonder te praten over meditatie, mededogen of empathie.

Deze gebruiken zijn zo intrinsiek aan de boeddhistische school en hebben de wetenschappelijke gemeenschap ook laten zien dat ze veel gezondheidsvoordelen hebben:

  • Betere concentratie
  • Verhoogd subjectief gevoel van welzijn
  • Stressvermindering

Laten we het nu hebben over de sterke en zwakke punten van de boeddhistische manier van leven.

Voordelen van Boeddha’s Dieet

Plantaardig dieet

Het is een gezond dieet als het goed wordt overwogen, en het is aangetoond dat het de gevallen van meerdere chronische ziekten (waaronder hart- en vaatziekten, moordenaar nummer 1) vermindert.

De opname van overvloedige polyfenolen, antioxidanten, vezels, vitamines en mineralen samen met een niet-overmatige energieopname maken het een interessante keuze in het Westen.

Het is een dieet dat alcohol volledig uitbant, dat vaak aanbevolen wordt bij voedingsadviezen.

Intermittent Fasting

Zoals gezegd zijn boeddhisten meesters in het periodiek vasten en profiteren (zonder het wellicht te weten) van alle voordelen ervan.

Het is opvallend hoe in alle tradities een vorm van vastenoefening is opgenomen.

De boeddhistische levenswijze omvat ook andere niet-dieet gerelateerde praktijken die gunstig zijn voor de gezondheid, zoals meditatie.

Beperkingen van het boeddhistische dieet

Helaas is niets helemaal perfect. Ook in dit geval zijn er wat nadelen:

Tekorten aan voedingsstoffen

Van bepaalde veganistische of vegetarische populaties is bekend dat ze lagere niveaus van essentiële voedingsstoffen hebben, zoals vitamine B12, ijzer, vitamine D, zink of omega-3, die allemaal in goede verhoudingen aanwezig zijn in voedsel van dierlijke oorsprong.

Ja, met een goede planning (en aanvulling) kan dit natuurlijk worden gecorrigeerd, maar deze juiste planning en aanpassingen gebeuren helaas niet altijd.

Eiwit consumptie

Zoals bij elk vegetarisch dieet, kan het zonder de juiste planning moeilijk zijn om een voldoende hoeveelheid eiwit te krijgen om sarcopenie te voorkomen (of te behandelen).

Gezond ouder worden omvat het in stand houden van een kwantitatieve en kwalitatieve gezonde spiermassa.

Gebrek aan krachttraining

Wanneer het boeddhisme of zijn levensstijl wordt genoemd, is er zelden sprake van lichaamsbeweging.

Natuurlijk kan het trappenlopen bij het klooster van toegevoegde waarde zijn, maar krachtoefeningen tussen de meditatiesessie door zou nog beter zijn.

Tot slot over Boeddha’s Dieet

Het boeddhistische dieet is een redelijk verstandig dieet, waarvan veel op de lange termijn haalbaar zou moeten zijn. Voor de meest relaxte boeddhisten zijn voeding, alcoholgebruik en eetpatronen een persoonlijke keuze, maar het kan geen kwaad om een paar lessen te trekken uit het traditionele boeddhistische dieet als je probeert je gezondheid te verbeteren.

Het is daarnaast goed om veel te leren van de boeddhistische gemeenschap, en niet alleen over hun dieet. Hun levenshouding, hun respect voor anderen en, belangrijker nog, hun goede beheersing en preventie van stress, zijn instrumenten die in het Westen meer dan ooit nodig zijn.

Bronnen o.a. BodyAndSoul (ลิงค์), Coveteur (ลิงค์), HSNStore (ลิงค์)

ทิ้งคำไว้ไว้

กรุณาป้อนความคิดเห็นของคุณ
ใส่ชื่อของคุณที่นี่

เป็นที่นิยม

ความเห็นล่าสุด

5 นิสัยง่ายๆ เพื่อความเป็นอยู่ที่ดีในแต่ละวัน - เกี่ยวกับชีวิตที่มีความสุข บน 8 นิสัยที่ช่วยให้คุณสร้างและพัฒนาความแข็งแกร่งทางจิตใจ
thไทย