ביתצמיחה אישיתWat is NLP en hoe kan dit jou helpen om in 2021...

Wat is NLP en hoe kan dit jou helpen om in 2021 te floreren?

זמן קריאה:  5  דקות

NLP, wat staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren is een manier om iemands gedachten en gedrag te veranderen om de gewenste persoonlijke doelen te bereiken.

NLP is de praktijk om te begrijpen hoe mensen hun denken, voelen, taal en gedrag verwerken om de resultaten te produceren die ze bereiken. NLP biedt mensen een methodologie om uitstekende prestaties te modelleren die zijn bereikt door genieën en leiders in hun vakgebied. NLP wordt ook gebruikt voor persoonlijke ontwikkeling en voor succes in het bedrijfsleven

Neurolinguïstisch programmeren werd in de jaren 70 ontwikkeld aan de Universiteit van Californië, Santa Cruz. De belangrijkste oprichters zijn John Grinder, een taalkundige, en Richard Bandler, een informatiewetenschapper en wiskundige.

Dit artikel onderzoekt de theorie achter Neuro Linguïstisch Programmeren.

Wat is NLP?

Neuro-linguïstisch programmeren (NLP) is een psychologische benadering waarbij strategieën die door succesvolle individuen worden gebruikt, worden geanalyseerd en toegepast om een persoonlijk doel te bereiken. Het relateert gedachten, taal en gedragspatronen die door ervaring zijn geleerd aan specifieke resultaten.

NLP is een reeks vaardigheden die het soort communicatie onthullen dat het meest succesvol is – van binnen en van buiten.

Voor velen is het verhelderend om een ​​definitie te geven waar de letters in NLP voor staan;

Neuro: Verwijst naar de geest of de hersenen, met name met betrekking tot hoe gemoedstoestanden (en lichaam) communicatie en gedrag beïnvloeden. NLP leert een structurele manier om geestes- en lichaamstoestanden te bekijken, door mentale kaarten te ontwikkelen die laten zien hoe dingen gebeuren en hoe je van koers kunt veranderen.

Elk individu heeft zijn eigen unieke mentale filtersysteem opgezet voor het verwerken van de miljoenen stukjes data die door de zintuigen worden geabsorbeerd. Onze eerste mentale kaart van de wereld bestaat uit interne beelden, geluiden, tactisch bewustzijn, interne sensaties, smaken en geuren die ontstaan als gevolg van het neurologische filterproces. De eerste mentale kaart heet ‘First Access’ in NLP.

Taalkundig: wat betekent dat onze geest en lichaamstoestanden worden onthuld in onze taal en non-verbale communicatie. Taal is het hulpmiddel dat we gebruiken om toegang te krijgen tot de innerlijke werking van de geest. Neurolinguïstische programmeertaalpatronen leren ons toegang te krijgen tot onbewuste informatie die anders vaag en onherkenbaar zouden blijven.

Programmering: dit verwijst naar het vermogen om onze geest en lichaamstoestanden te veranderen. Je hebt de term op de automatische piloot gehoord, toch? Voor iemand die getraind is, zou dit betekenen dat je leeft volgens jouw programmering, die bestaat uit gebruikelijke gedachten, gevoelens, reacties, overtuigingen en tradities.

Iemand die is opgeleid in neurolinguïstisch programmeren, weet hoe dergelijke programma’s in de geest zijn gestructureerd en hoe ze via conversatie kunnen worden benaderd, zodat verouderde programma’s en gedrag van de automatische piloot kunnen worden gewijzigd.

NLP gebruikt perceptuele, gedrags- en communicatietechnieken om het voor mensen gemakkelijker te maken hun gedachten en acties te veranderen.

Hoe werkt neuro linguïstisch programmeren?

Tijdens gesprekken fixeren de meesten van ons zich op woorden. Wat bedoelt deze persoon en wat moet ik in ruil daarvoor zeggen? Het staat al lang vast dat woorden het minst betekenisvolle aspect van communicatie zijn, en slechts 7% van de betekenis overbrengen.

Als iemand je bijvoorbeeld vertelt dat hij of zij je wilt helpen bij het organiseren van een sociale bijeenkomst, maar zijn stem is vlak en het lijkt alsof je hem zojuist hebt uitgenodigd voor een avond vol elektrische schokken, is het duidelijk dat er iets anders aan de hand is. Hun woorden zeiden JA, maar de non-verbale communicatie – de andere 93% – zei iets anders.

Wat is neurolinguïstisch programmeren? De overige 93% van de communicatie! Het is een systeem voor het begrijpen en gebruiken van het soort communicatie dat er echt toe doet. Beheers non-verbale communicatie en je wordt een communicatiemaster!


De meeste mensen realiseren zich niet dat communicatie uit zoveel meer bestaat dan alleen interacties tussen mensen. Er bestaat een hele wereld van communicatie in je geest en lichaam. Innerlijk leven – je mindset, houding en gevoelens – is een actieve vorm van communicatie.

De belangrijkste communicatie is niet tussen mensen, maar in mensen zelf.

Modellering, actie en effectieve communicatie zijn sleutelelementen van neurolinguïstisch programmeren. De overtuiging is dat als een persoon kan begrijpen hoe een andere persoon een taak vervult, het proces kan worden gekopieerd en aan anderen kan worden gecommuniceerd, zodat ook zij de taak kunnen volbrengen.

Voorstanders van neuro linguïstisch programmeren stellen voor dat iedereen een persoonlijke kaart van de werkelijkheid heeft. Degenen die NLP beoefenen, analyseren hun eigen en andere perspectieven om een ​​systematisch overzicht van één situatie te creëren. Door een reeks perspectieven te begrijpen, verkrijgt de NLP-gebruiker informatie. Voorstanders van deze denkrichting zijn van mening dat de zintuigen essentieel zijn voor het verwerken van beschikbare informatie en dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Neurolinguïstisch programmeren is een ervaringsgerichte benadering. Daarom, als een persoon een handeling wil begrijpen, moet hij precies diezelfde handeling uitvoeren om van de ervaring te leren.
NLP-beoefenaars geloven dat er natuurlijke hiërarchieën zijn van leren, communiceren en veranderen. De zes logische niveaus van verandering zijn:

  • Doel en spiritualiteit: dit kan betrokkenheid zijn bij iets dat groter is dan jezelf, zoals religie, ethiek of een ander systeem. Dit is het hoogste niveau van verandering.
  • Identiteit: Identiteit is de persoon die je zelf ziet en omvat je verantwoordelijkheden en de rollen die je in het leven speelt.
  • Overtuigingen en waarden: dit is jouw persoonlijke geloofssysteem en de kwesties die voor jou belangrijk zijn.
  • Mogelijkheden en vaardigheden: dit zijn jouw capaciteiten en wat je kunt doen.
  • Gedragingen: gedragingen zijn de specifieke acties die jij uitvoert.
  • Omgeving: jouw omgeving is jouw omgeving, inclusief alle andere mensen om jou heen. Dit is het laagste niveau van verandering.

Het doel van elk logisch niveau is om de informatie eronder te ordenen en te sturen. Als gevolg hiervan kan het aanbrengen van een wijziging op een lager niveau veranderingen in een hoger niveau veroorzaken. Echter, het maken van een wijziging op een hoger niveau zal volgens de NLP-theorie ook resulteren in veranderingen in de lagere niveaus.

Hoe werkt NLP?
Hoe werkt NLP?

NLP IN DE THERAPIE

Een kernconcept van NLP kan worden samengevat door het gezegde: “De persoonlijke kaart is niet het territorium”, omdat het de verschillen tussen geloof en realiteit benadrukt. Het wijst erop dat elke persoon opereert vanuit zijn eigen perspectief en gedachten. Voorstanders van NLP geloven dat ieders perceptie van de wereld vervormd, beperkt en uniek is. Een therapeut die NLP beoefent, moet daarom begrijpen hoe een persoon die behandeld wordt zijn “kaart” ziet en het effect dat deze perceptie kan hebben op de gedachten en het gedrag van die persoon.

De wereldkaart van een persoon wordt gevormd door gegevens die via de zintuigen worden ontvangen. Deze informatie kan auditief, visueel, olfactorisch, smaakvol of kinesthetisch zijn. NLP-beoefenaars geloven dat deze informatie individueel verschilt in termen van kwaliteit en belang, en dat elke persoon ervaringen verwerkt met behulp van een primair representatiesysteem (PRS). Om een ​​NLP-therapeut effectief te laten werken met een persoon in behandeling, moet de therapeut proberen om de PRS van die persoon te matchen om zijn persoonlijke kaart te gebruiken.

NLP-therapeuten werken met mensen om hun denk- en gedragspatronen, emotionele toestand en ambities te begrijpen. Door de kaart van een persoon te onderzoeken, kan de therapeut hen helpen de vaardigheden te vinden en te versterken die hen het beste dienen, en hen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe strategieën om onproductieve systemen te vervangen. Dit proces kan individuen in therapie helpen om hun behandeldoelen te bereiken.

Voorstanders van NLP beweren dat de aanpak snelle, blijvende resultaten oplevert en het begrip van gedragspatronen verbetert. NLP probeert ook effectieve communicatie op te bouwen tussen bewuste en onbewuste mentale processen om mensen te helpen hun creativiteit en probleemoplossende vaardigheden te vergroten.

De NLP uitsplitsing naar innerlijke communicatie

Innerlijke communicatie is een sterk punt van neurolinguïstisch programmeren, dat oorspronkelijk bekend stond als de studie van de structuur van subjectieve ervaring. Dit is een mooie manier om te zeggen dat NLP afbreekt wat er tussen je oren gebeurt, zodat je er iets constructiefs mee kunt doen. Hier is een voorproefje van hoe het werkt;

Stel dat je met vrienden hebt afgesproken om bij jou te komen eten en je bent erg gespannen. Alles lijkt in orde, maar je voelt je gespannen. Een NLP-beoefenaar zou in enkele ogenblikken kunnen uitzoeken hoe je deze gespannen toestand creëert. Het gaat erom hoe je van binnen met jezelf communiceert.

Innerlijke communicatie bestaat uit beelden, geluiden en gevoelens. Uitzoeken wat je gespannen gevoelens veroorzaakt, is een kwestie van ontdekken welke beelden en geluiden bij het gespannen gevoel passen. Als je je aandacht naar binnen richt, kijkend naar wat je van binnen ziet en hoort, ontdek je misschien dat je je dingen over het diner voorstelt:

  • Je ziet je huis helemaal rommelig als de gasten arriveren.
  • Een innerlijke stem die zegt: “Ze gaan je eten niet lekker vinden.”
  • Kijken met walging op hun gezicht terwijl ze eten.
  • Je zit alleen in je huis omdat er niemand kwam opdagen.

Het punt is: je was je waarschijnlijk niet bewust van alle innerlijke communicatiekanalen. Als je je gespannen voelt over het avondeten, stel je je waarschijnlijk voor hoe erg het zou kunnen gaan en reageer je op deze onbewuste beelden en geluiden. De gespannen gevoelens zijn een spiegel van de andere kanalen.

Dit is de reden waarom neurolinguïstisch programmeren beweert dat mensen niet gebroken zijn. We reageren eenvoudig op innerlijke communicatie, of we ons er nu van bewust zijn of niet. Dus als je je slechte dingen voorstelt die op je etentje gebeuren, zul je je gespannen voelen. Je werkt perfect.

Wanneer je je bewust wordt van hoe je perfect een mindset creëert die je niet wilt, kun je deze veranderen. Neurolinguïstisch programmeren biedt een enorme bibliotheek met methoden om onze denkwijze te veranderen zodra we deze hebben geïdentificeerd. Het transformeren van de innerlijke communicatie zodat je je beter voelt, is het programmeeraspect van NLP.

ZORGEN EN BEPERKINGEN VAN NEURO LINGUÏSTISCHE PROGRAMMERING

Mede door zijn eclectische aard is Neuro Linguïstisch Programmeren moeilijk te definiëren als behandelingsmodaliteit. De belangrijkste beperking van NLP is ongetwijfeld een gebrek aan empirisch bewijs ter ondersteuning van de vele belangrijke beweringen van voorstanders.

Hoewel de aanpak in talloze getuigenissen wordt geprezen, zijn er tot nu toe weinig wetenschappelijke studies geweest die een stevig, onbevooroordeeld bewijs leveren dat het een effectieve behandelingsmethode is voor psychische problemen.

Bovendien heeft het gebrek aan regelgeving op het gebied van training en certificering ertoe geleid dat veel mensen NLP-beoefenaars zijn geworden ondanks een gebrek aan geloofwaardige ervaring of een achtergrond in geestelijke gezondheid.​

Bronnen oa; Pubmed.gov (קישור), What is Neurolinguistic Programming (קישור), holisticdrbright (קישור)

השאר תגובה

אנא הכנס את תגובתך.
הכנס את שמך כאן

פופולרי

תגובות אחרונות

וויליאם מקי עַל 7 השלבים לאורח חיים זן
5 הרגלים פשוטים לרווחה יומיומית - על חיים מאושרים עַל 8 הרגלים שעוזרים לך לבנות ולשפר חוזק נפשי
he_ILעִבְרִית