DomovZdraví6 vědeckých zdravotních přínosů vitamínu C

6 vědeckých zdravotních přínosů vitamínu C

Čas na čtení:  5  minut

Vitamine C (ook bekend als L-ascorbinezuur) is een van de meest besproken vitamines. De voedingsstof krijgt een speciale lading vanwege zijn immuunversterkende potentieel. Maar het aanprijzen van het vermogen van vitamine C om de verkoudheid te verkorten, doet eigenlijk teniet aan de rol van vitamine C en z’n rol in het lichaam.

Deze antioxidant wordt niet van nature door het lichaam gemaakt, dus het is cruciaal om het te verkrijgen uit vitamine C-rijk voedsel. Vitamine C is te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder rode en groene paprika’s, citrusvruchten, kiwi’s, broccoli, tomaten en spruitjes.

Voor volwassen vrouwen geldt het advies van 75 milligram (mg) vitamine C per dag en voor volwassen mannen 90 mg, volgens het National Institutes of Health (NIH) in Amerika. De meeste mensen halen doorgaans genoeg van de voedingsstof alleen via een dieet.

We noemen de 6 voordelen van voldoende Vitamine C in je lichaam.

Vitamine C versterkt het immuunsysteem

Misschien wel het bekendste voordeel van vitamine C is het positieve effect dat het heeft op het immuunsysteem. In eerder onderzoek bleek vitamine C het immuunsysteem te ondersteunen door het te beschermen tegen oxidatieve stres, te helpen bij het doden van bacteriën en de kans op weefselbeschadiging te verminderen. Het is aangetoond dat een tekort aan deze vitamine het aantal infecties verhoogt. Het is onwaarschijnlijk dat het aanvullen van je vitamine C zodra je eenmaal begint te snotteren ervoor zorgt dat je niet verkouden wordt, maar het kan je wel helpen wat sneller te herstellen.

Antioxiderende eigenschappen van Vitamine C helpen beschermen tegen chronische ziekten

Veel van de voordelen van vitamine C zijn terug te voeren op zijn antioxiderende eigenschappen. Antioxidanten werken om vrije radicalen te neutraliseren, dit zijn vluchtige en schadelijke stoffen die in het lichaam worden geproduceerd en die schade aan cellen en weefsels veroorzaken. Antioxidanten kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van ernstige gezondheidsproblemen, zoals kanker of hartaandoeningen. Er zijn echter meer onderzoeken nodig – vooral die waarbij menselijke deelnemers betrokken zijn – om aan te tonen of vitamine C specifiek kanker of hart- en vaatziekten kan voorkomen.

Vitamine C speelt een rol voor een verbeterde hersenfunctie

Vitamine C speelt ook een rol bij de synthese van neurotransmitters en de cognitieve functie. Neurotransmitters zijn belangrijk voor het verzenden van berichten van de hersenen naar de rest van het lichaam, volgens de Universiteit van Queensland in Australië. En meer vitamine C kan in verband worden gebracht met een verhoogde hersenfunctie. Eerder onderzoek gepubliceerd in 2017 vond hogere vitamine C-concentraties bij cognitief intacte studiedeelnemers in vergelijking met degenen met verminderde cognitie.

Vitamine C zorgt ook voor verbeterde cognitieve vaardigheden (afb.)
Vitamine C zorgt ook voor verbeterde cognitieve vaardigheden (obrázek.)

Vitamine C in combinatie met ijzer leidt tot betere opname

Een ander pluspunt van vitamine C is de wisselwerking met andere vitamines en mineralen in het lichaam, zoals ijzer. IJzer ondersteunt een goede groei en ontwikkeling, helpt het lichaam om zuurstof door het lichaam te leveren en helpt bij het maken van bepaalde hormonen. Non-heem-ijzer, het type ijzer dat in planten wordt aangetroffen, kan voor het lichaam lastig te absorberen zijn, maar het eten van vitamine C (en idealiter heem-ijzer, dat vaak wordt aangetroffen in vlees en zeevruchten) op hetzelfde moment als non-heem-ijzer leidt tot betere opname.

Antioxidantrijke vitamine C beschermt de ogen

Verschillende experts en organisaties gespecialiseerd op de ogen van de mens, merken op dat vitamine C het risico op het ontwikkelen van staar kan verlagen en ook kan helpen de progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) te vertragen. In het bijzonder is uit eerder onderzoek gebleken dat het nemen van 500 mg per dag als onderdeel van een dagelijks supplement de progressie van de ziekte bij mensen met matige LMD vertraagde, waarschijnlijk vanwege de antioxiderende eigenschappen. Toch is het altijd aanbevolen om eerst met jouw oogarts of huisarts te overleggen voordat je langdurig een supplement neemt.

Vitamine C stimuleert de collageensynthese

Het lichaam is afhankelijk van vitamine C voor de synthese van collageen, dat volgens de NIH wordt aangetroffen in bindweefsel rond het lichaam. Adequate vitamine C-spiegels zijn essentieel voor de productie van collageen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en speelt een cruciale rol in bindweefsels zoals die in onze organen en natuurlijk ons haar, huid en nagels.

Je kent collageen misschien als de redder tegen veroudering van de huid, zoals sommige gezondheids- en schoonheidsexperts het aanduiden. Een studie toonde aan dat het plaatselijk aanbrengen van vitamine C op de huid leidde tot een verhoogde collageenproductie en een jonger uitziende huid. De verhoogde collageensynthese betekent ook dat vitamine C wonden helpt genezen.

Tot slot over Vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol in veel processen in het menselijk lichaam, van het verbeteren van de gezondheid van de huid tot het verlagen van het risico op een beroerte. De meeste mensen zullen zonder veel moeite aan hun dagelijkse behoeften voldoen, op voorwaarde dat ze veel fruit en groenten eten.

Bronnen o.a. EverydayHealth (odkaz), Insider (odkaz), MedicalNewsToday (odkaz), RXList (odkaz)

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář.
Zde zadejte své jméno

Populární

Nedávné Komentáře

cs_CZČeština