心靈與冥想FilosofieConform de Stoïcijnse filosofie: het belang van negatieve visualisatie

Conform de Stoïcijnse filosofie: het belang van negatieve visualisatie

閱讀時間:  5  分鐘

De grote stoïcijnse filosofen hebben enorme hoeveelheden wijsheid achtergelaten die we kunnen onderzoeken, maar een van de krachtigste technieken die ze ons hebben geschonken, is de praktijk van negatieve visualisatie.

Negatieve visualisatie is een techniek die duizenden jaren oud is en wordt gebruikt door filosofen als Epictetus, Marcus Aurelius en Seneca. De kern van het idee is om negatieve resultaten in je leven te visualiseren.

Je denkt na over wat je hebt en visualiseert je leven zonder hen. Stel je een leven voor zonder je partner of zonder je baan of zonder je gezondheid, en verder.

Het is alsof je jezelf de vraag stelt wat als (er wat fout gaat) in alle facetten van je leven: je creatieve bezigheden, je bedrijf, je levensbeslissingen. Deze aanpak is zeker niet bedoelt als test om het jezelf zo lastig mogelijk te maken. Nee zeker niet, het gebruik van deze techniek heeft eigenlijk een enorme toegevoegde waarde.

We noemen 3 redenen waarom je negatieve visualisatie zou moeten gebruiken in je leven:

Waarderen wat je hebt

Als eerste zorgt deze techniek ervoor dat je veel meer waardeert wat je in het leven hebt. Je gezondheid, je gezin, je kansen en meer.

Als je beseft dat je gezegend bent en veel hebt om dankbaar voor te zijn, kun je de dingen veel gemakkelijker in perspectief plaatsen.

Een van de redenen om negatieve visualisatie toe te passen: je gaat meer waarderen wat je al hebt! (afb.)
Een van de redenen om negatieve visualisatie toe te passen: je gaat meer waarderen wat je al hebt! (圖片.)

Meer (be)grip op de mogelijke uitkomsten

Ten tweede creëer je het vermogen om vooraf verwachtingen te stellen en veel eerlijker tegen jezelf te zijn. Wat kan er fout gaan? Hoe zou je dergelijke scenario’s aanpakken? Kun je ze overwinnen of plannen?

Deze praktijk wordt in de zakenwereld ook wel pre-mortem genoemd, maar het idee is vergelijkbaar. Wanneer je je op het ergste voorbereidt, ben je beter uitgerust om met een ramp om te gaan als en wanneer die zich voordoen.

Realiseer je dat het niet zo erg is

Ten slotte kan deze oefening je helpen beseffen dat de dingen waar je bang voor bent eigenlijk niet zo erg zijn als je ze eerder voor ogen had. Wat als je jouw baan bent kwijtgeraakt? Wat als je zou moeten verhuizen naar een veel kleiner appartement? Wat als je werkzaamheden of jouw project mislukt?

We bouwen onze angsten op tot het punt dat ze groter zijn dan het leven. Door ze te confronteren en zelfs tijdelijk bewust te ervaren, kun je dergelijke barrières echt overwinnen.

“Nothing happens to the wise man against his expectation,” he wrote to a friend. “. . . nor do all things turn out for him as he wished but as he reckoned — and above all he reckoned that something could block his plans.” – Seneca in Letters to Lucilius

Hoe pas je negatieve visualisatie toe?

Negatieve visualisatie is een krachtige techniek waarvan we allemaal af en toe kunnen profiteren. Dus hoe doe je dat?

Telkens wanneer je aan een nieuwe uitdaging begint of overdreven nerveus raakt aan iets of bang bent om iets te doen, gebruik dan negatieve visualisatie om jezelf te aarden en leer beter te begrijpen waar je mee te maken hebt.

Speel door de verschillende scenario’s of resultaten waarmee je te maken kunt krijgen, de angsten die in je achterhoofd opspelen, en kom ermee in het reine.

Epictetus beschrijft de aanpak als volgt:

Als je een handeling gaat uitvoeren, herinner jezelf er dan aan wat voor soort dingen de handeling kan inhouden. Denk bij het bezoeken van het zwembad na over wat er bij het zwembad kan gebeuren: sommigen zullen het water bespatten, sommigen zullen tegen elkaar aan duwen, anderen zullen elkaar misbruiken en anderen zullen stelen. Aldus heb je jezelf mentaal voorbereid om de daad te ondernemen, en je kunt tegen jezelf zeggen: ik ben nu van plan om te baden en ben bereid mijn wil op een deugdzame manier te handhaven, nadat ik mezelf heb gewaarschuwd voor wat er kan gebeuren.

Doe dit voor elke handeling, zodat je, als er toch een belemmering opduikt, kunt denken: ik heb mezelf niet alleen voorbereid om de handeling te ondernemen, maar ook voor deze belemmering die zich heeft voorgedaan, en ook om deze belemmering deugdzaam aan te pakken & mijn wil in overeenstemming te houden met de natuur – en dit zal onmogelijk zijn als ik er erger van word.

De sleutel is om je mentaal voor te bereiden, niet alleen op wat je verwacht, maar ook op wat er mis kan gaan, dus het onverwachte.

Bovendien is het het beste om deze techniek op een comfortabele plek toe te passen. Je wilt je tenslotte mentaal voorbereiden op het ergste, maar je wilt je humeur of gemoedstoestand niet bederven. Als je thuis of op kantoor bent, kun je terugkeren naar je huidige leven en niet te lang blijven hangen bij de mogelijke negatieve visualisaties die je je even voorstelde.

Het uitvoeren van negatieve visualisatie is heel nuttig, maar iets dat we helaas nog zelden doen. Probeer het zelf en zie hoe het denken aan de worstcasescenario’s je daadwerkelijk kan versterken.

Bronnen o.a. DailyStoic (EN), HealthShots (EN), Medium (EN), NiklasRosenberg (EN)

發表評論

請輸入您的評論。
在此處輸入您的姓名

受歡迎的

最近的評論

zh_TW繁體中文