Acasă Minte și meditație Filozofie Cum să valorificăm efectul Pygmalion în viața ta? 4 sfaturi!

Cum să valorificăm efectul Pygmalion în viața ta? 4 sfaturi!

0
10554
Cum să valorificăm efectul Pygmalion în viața ta? 4 sfaturi!
https://unsplash.com/photos/fMh-VTuMHQs

In de Griekse mythologie was Pygmalion een jonge kunstenaar die verliefd werd op zijn eigen gebeeldhouwde beeld van een vrouw. Aphrodite, de godin van de liefde, werd geraakt door zijn toewijding en zegende hem door het beeld tot leven te brengen.

Tegenwoordig gebruiken we de uitdrukking ‘het Pygmalion-effect’ om te beschrijven dat we hoge verwachtingen van anderen hebben en dat die verwachtingen vervolgens werkelijkheid worden.

Dit is een psychologisch fenomeen dat beter bekend staat onder de term ‘een self-fulfilling prophecy’. Als we iets geloven, denken en handelen we volgens dat geloof, en dit leidt ertoe dat doelen worden bereikt.

In de Griekse mythologie was Pygmalion een jonge kunstenaar die verliefd werd op zijn eigen gebeeldhouwde beeld van een vrouw
In de Griekse mythologie was Pygmalion een jonge kunstenaar die verliefd werd op zijn eigen gebeeldhouwde beeld van een vrouw (imagine.)

Onderzoek welke het Pygmalion effect aantoonde

Een voorbeeld hiervan is de volgende vruchtbare real-life studie welke ons een voorbeeld van hoe het Pygmalion-effect zich in het echte leven kan voordoen: Onderzoeker Rosenthal liet de leerkrachten van een school weten dat bepaalde kinderen veelbelovend waren en meer zouden bereiken. Deze kinderen werden willekeurig gekozen en er was geen objectieve reden voor hen om veelbelovender te zijn dan de anderen.

Het onderzoek is opgezet om inzicht te krijgen in het effect dat de verwachtingen van een leraar op een kind zouden hebben. En het verbazingwekkende resultaat was dat de kinderen die willekeurig als veelbelovend waren toegewezen, in korte tijd een dramatische verbetering vertoonden.

De leerkrachten van deze kinderen stelden hen meer vragen, moedigden hen aan en hielpen hen meer. En op hun beurt bloeiden de willekeurig gekozen kinderen op en voldeden ze aan het geloof dat de leraren hadden dat ze speciaal waren.

In dit artikel gaan we kijken naar manieren waarop we dit verbazingwekkende fenomeen kunnen toepassen in ons eigen leven en in relatie tot anderen. Positieve verwachtingen kunnen een wereld van mogelijkheden openen en we zouden dit in ons leven moeten omarmen.

Vermijd negatieve verwachtingen

Een voor de hand liggende manier om het Pygmalion-effect toe te passen, is het vermijden van negatieve verwachtingen in leven en werk. Vergeet niet om jouw doelen, taken, ideeën en meer in termen van mogelijkheden te formuleren. Verspil je kostbare energie niet aan zorgen of het bedenken van alle mogelijke worstcasescenario’s. Dit betekent niet dat je je overgeeft aan onrealistische verwachtingen, maar enkel bedoelt is om te onthouden dat het glas altijd halfvol is.

Gebruik feedback

Zelfs als het gaat om het creëren van een positieve verwachtingsmentaliteit, kunnen we feedback gebruiken om ons te helpen. Als je niet de gewoonte hebt om positieve verwachtingen te koesteren, kun je rekenen op een verantwoordelijke partner of mentor om je eraan te herinneren het beste in anderen te zoeken.

Geef ook feedback aan jouw eigen team en collega’s door hen te ondersteunen. Help ze zich zelfverzekerd te voelen door zich te concentreren op hun beste kwaliteiten en potentieel in plaats van op eventuele beperkingen.

Wees je bewust van subtiele signalen

Het managen van kleine signalen zoals lichaamstaal of onbewuste woordkeuzes is moeilijk omdat deze acties zonder bewustzijn worden gedaan.

Om het Pygmalion-effect bewust in je eigen leven te gebruiken, leer je je eigen kleine fysieke signalen te creëren. Gebruik power poses en houd een rechte en zelfverzekerde houding aan. Houd je nek rechtop en dwing jezelf om altijd met het grootste vertrouwen met mensen te praten. Wanneer je je op een bepaalde manier gedraagt en gedraagt, zul je positieve dingen van jezelf gaan geloven.

Geef mensen in je team ook onbewuste signalen door een open lichaamstaal te gebruiken. Bied ze geen oplossingen, maar begeleid ze om zelf antwoorden te vinden. Deze kleine acties laten zien dat je ze vertrouwt en dit zal ze vertrouwen geven in hun eigen kunnen.

Schep hoge verwachtingen

Het hele idee achter dit fenomeen is dat je je doelen met passie benadert en hoopt op het ideale resultaat. Als je met een team werkt, heb dan hoge verwachtingen van anderen door te geloven dat ze hun best doen en absoluut tot geweldige dingen in staat zijn.

Zie het als het continu geven van anderen en jezelf een ’10’ in het leven.

Het is belangrijk om op te merken dat je niet perfect probeert te zijn of een geforceerde positiviteit hebt. Maar het gaat erom dat je het beste gelooft over jezelf, anderen en de situatie waarmee je te maken hebt.

Tot slot over het Pygmalion effect

De overtuigingen die we hebben, kunnen zich manifesteren in real-world prestaties. Vooral het Pygmalion-effect richt zich op het zien van goede eigenschappen in jezelf en in anderen. Deze verwachtingen leiden tot interacties die anderen machtigen en je helpen jouw doelen te bereiken. Met de tips die hier worden gegeven, zul je de schoonheid in anderen zien, net zoals Pygmalion deed in zijn standbeeld, en zo’n potentieel tot leven brengen.

Bronnen o.a. Duquesne (legătură), Harvard (legătură), Într-adevăr (legătură), ThriveGlobal (legătură)

FARA COMENTARII

LASA UN RASPUNS

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.
Introduceți numele dvs. aici

ro_RORomână