HomeFinancieel7 geldbeheer tips: verbeter je persoonlijke financiën

7 geldbeheer tips: verbeter je persoonlijke financiën

Leestijd:  5  minuten

Persoonlijke financiën omvat onder meer budgetteren, korte- en langetermijndoelen stellen, uitgeven, sparen en beleggen. Het gaat om het behalen van jouw persoonlijke financiële doelen, of het nu gaat om voldoende financiële behoeften op korte termijn, plannen voor je pensioen of sparen voor de mooie opleiding van je kinderen.

Het komt neer op inzicht krijgen over je inkomen, uitgaven, levensstijl, financiële doelen en het bedenken van een plan om aan die behoeften te voldoen binnen jouw financiële middelen. Financieel geletterd zijn is ook cruciaal. Het helpt u onderscheid te maken tussen goed en slecht advies en slimme financiële beslissingen te nemen.

Houd jij je financiën bij?

Laten we dieper ingaan op hoe je jouw geld goed kunt beheren met deze zeven tips voor geldbeheer.

Inventariseer je huidige financiële situatie

Allereerst moet je een overzicht hebben van jouw huidige financiële situatie. Inventariseer hoe je er financieel voor staat. Maak een lijst van jouw openstaande schulden, leningen en maandelijkse verplichtingen.

Verdien je genoeg om die verplichtingen af te betalen? Is het beter dat je op sommige uitgaven gaat bezuinigen om het allemaal draaglijker en beter beheersbaar te maken?

We raden je daarnaast aan ook je kredietscore te controleren om erachter te komen of je reeds in een goede kredietpositie verkeert. Gebruik een kredietscoreservice of (soms) gratis kredietscoresite die beschikbaar is in jouw land om toegang te krijgen tot het rapport.

Eenmaal inzichtelijk, kun je een maandbudget gaan hanteren om je te helpen met jouw maandelijkse uitgaven.

Stel een maandbudget in

Plannen is hoe je vooruit komt met het leven en ook voor wat betreft geld. Er is een gezegde dat luidt: “Als je faalt om te plannen, ben je van plan om te falen.” Laat dit natuurlijk niet de beschrijving van jouw financiële reis worden.

Stel je budget elke maand in voordat de maand begint. Het helpt je ervoor te zorgen dat je jouw dagelijkse uitgaven kunt dragen bovenop jouw maandelijkse verplichtingen, terwijl je daarnaast toch wat noodfondsen met sparen opzij kunt zetten.

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Het budget opschrijven in een notitieboekje is de traditionele manier. Je kunt ook een Google Spreadsheets document gebruiken, een app voor geldbeheer downloaden of zelfs de Notitie-functie op je telefoon gebruiken.

Weet je nog niet waar je moet beginnen met budgetteren? Hanteer dan de volgende 50/30/20 regel.

Volg de 50/30/20 regel bij persoonlijke financiën

Heb je wel eens gehoord van de 50/30/20 regel? Het is een eenvoudige geldregel om je te helpen jouw budget effectief in te delen. Stel 50% van je netto-inkomen in voor de noodzakelijke behoeften, 30% op wensen en de resterende 20% op spaargeld.

50% voor noodzakelijke behoeften

Behoeften zijn die rekeningen die je moet betalen en andere dingen die nodig zijn om te overleven. Deze omvatten uw huur of hypotheekaflossing, autolening, boodschappen, takaful (een beschermingsplan), telefoonrekeningen, nutsvoorzieningen en andere must-haves.

Als jouw behoeften meer dan 50% van je netto-inkomen uitmaken, kun je beter overwegen om jouw levensstijl aan te passen. Denk aan verhuizen naar een kleiner huis, kiezen voor een goedkopere auto, een betaalbaarder telefoonabonnement en een minder dure winkel om je boodschappen te doen.

30% voor wensen

Wensen zijn al het andere dat eigenlijk niet essentieel is. Ze omvatten chique diners, Netflix-abonnementen, merkparfums, de nieuwste gadgets, en noem maar op. Dit zijn dingen die jouw leven comfortabeler en aangenamer maken, maar niet noodzakelijkerwijs rijker of waar je per definitie gelukkiger van wordt.

Misschien moet je overwegen om op sommige van je behoeften te bezuinigen als je toch extravagant en teveel hebt uitgegeven. Zorg ervoor dat het bedrag dat je puur voor je wensen (en niet noodzakelijke behoeften) reserveert niet hoger is dan 30% van jouw netto-inkomen.

20% voor het sparen

Zet 20% van jouw netto-inkomen opzij voor sparen. Het doel is om ten minste drie tot zes maanden van jouw netto-inkomen achter de hand te hebben voor noodgevallen. Het hebben van een ruim voldoende noodfonds, zeker in een onzekere tijd zoals tijdens deze COVID-19 pandemie, is van vitaal belang. Het helpt om financieel voorbereid te zijn op wat er op je pad kan komen.

Als je eenmaal genoeg hebt gespaard, kun je beginnen met het laten groeien van je geld door het te beleggen.

Hou je uitgaven bij

Goed omgaan met geld omvat het bijhouden van jouw uitgaven. Je budgettering zal naar beneden gaan als je jouw niet in de gaten houdt. Je moet weten waar jouw zuurverdiende geld naartoe gaat en controleren of het conform je budgettering is door het bij te houden.

Houd je uitgaven de hele maand bij en niet alleen aan het einde van de maand ervan. Beter nog, noteer het elke keer dat je geld uitgeeft – zelfs de kleinste bedragen. Op die manier loop je geen enkele uitgave mis en krijgt je een breder beeld van jouw uitgaven versus budget.

Geef geld uit binnen jouw mogelijkheden

Al eerder schreven we over 7 belangrijke redenen om binnen je financiële middelen te leven. Je doet er goed aan om matig te besteden, niet te zuinig maar zeker ook niet te royaal.

Zolang je binnen jouw financiële mogelijkheden geld uitgeeft, ga je een steeds groter wordende financiële toekomst tegemoet. Als je binnen je mogelijkheden uitgeeft, voorkom je dat je geld verspilt door indruk te maken op anderen of de rijkdom van anderen bij te willen houden.

In de val lopen door naar anderen en hun uitgeef gedrag te kijken, is een trefzekere manier om je portemonnee te dun te maken. Je wint er niets anders mee dan een te dunne portemonnee.

Betaal je creditcard(s) direct af

Er zijn voor- en nadelen aan het hebben van een creditcard. Aan de ene kant kunnen extra beloningen, cashback en kortingen aantrekkelijk en voordelig voor je zijn. Aan de andere kant kunnen creditcards een ramp zijn als je niet hebt geleerd hoe je ze verstandig kunt gebruiken.

Creditcardschulden krijgen is het laatste wat je wil. Als het eenmaal uit de hand is gelopen, betaalt je vaak voor een lange periode een mooie som aan rente vanwege te late betaling en vaak hoger dan wat je werkelijk hebt uitgegeven met je creditcard.

De truc is om een creditcard alleen te gebruiken wanneer dat nodig is en direct het openstaande bedrag te voldoen voordat het je extra rente gaat kosten. Beperk het aantal creditcards ook zoveel mogelijk, want één zou in principe toch voldoende moeten zijn?

Begin zo vroeg mogelijk met beleggen

Hoe eerder je jouw financiën op orde hebt, hoe eerder je kunt beginnen met het beleggen van jouw geld.

Het kost tijd om je geld te laten groeien. Dus hoe eerder je begint met beleggen, hoe groter het geaccumuleerde rendement op jouw investering en hoe meer geld je verdient.

Er zijn verschillende investeringsmogelijkheden die je kunt overwegen. Onderzoek om degene te vinden die het beste bij jouw financiën en financiële doelen passen. Ga na of de minimale investering eenmalig of terugkerend is en hoe lang je je moet committeren voordat je de vruchten ervan kunt plukken.

Als het gaat om beleggen, is het het beste om te diversifiëren. Leg niet al je eieren in één mand. Risicospreiding blijft enorm belangrijk!

Als je je geld goed beheert, heb je meer tijd om je te concentreren op andere dingen in het leven die niet met geld te koop zijn 😉

Bronnen o.a. Ethis (link), FSCB (link), Investopedia (link), Manulife (link)

LEAVE A REPLY

Voer je s.v.p. je reactie in.
Voer hier je naam in

Populair

Recente reacties

he_ILעִבְרִית