讘讬转砖讻诇 讜诪讚讬讟爪讬讛6 讚专讻讬诐 诇谞讜讞 讜诇专注谞谉 讗转 讛诪讜讞

6 讚专讻讬诐 诇谞讜讞 讜诇专注谞谉 讗转 讛诪讜讞

讝诪谉 拽专讬讗讛:聽 5 聽讚拽讜转

Prioriteit geven aan je geestelijke gezondheid zou bovenaan jouw lijst van gezond leven moeten staan, naast je andere gezondheidsdoelen. Net zoals je op vakantie zou gaan om los te komen van de dagelijkse sleur, hebben je hersenen regelmatig rust nodig.

Vaak, wanneer je door de ups en downs van het leven gaat, heb je de neiging om de zorg voor je mentale welzijn te verwaarlozen. Het is aangetoond dat wanneer je jouw hersenen regelmatig pauzeert dit jouw motivatie, besluitvormingsvaardigheden en geheugen en leren zal verbeteren.

Om volledig te profiteren van een goed uitgerust brein, zijn hier een paar manieren om je mentale gezondheid op te frissen:

Geef prioriteit aan slaap

Slaap heeft de hoogste prioriteit als het gaat om het resetten van je mentale gezondheid, maar dat kan moeilijk te geloven zijn als je bedenkt dat een op de drie volwassenen niet elke nacht genoeg slaap krijgt.

Begin door prioriteit te geven om zo鈥檔 zeven tot negen uur gezonde slaap 鈥檚 nachts te halen. Houd je slaapomgeving zo koel en donker mogelijk door ramen te bedekken en indien nodig een oogmasker te gebruiken, zodat je sneller in slaap valt en minder snel wakker zal worden.

Let op je geest

Het kan tegenwoordig moeilijk zijn om te vertragen, maar de tijd nemen om mindfulness te oefenen, je gedachten te noteren en meditatie te beoefenen, zijn nuttige manieren om je mentale gezondheid opnieuw op te starten.

Neem de tijd om je zintuigen op te merken, je emoties te herkennen, los te koppelen van sociale media en rustige tijd voor jezelf te hebben zonder afleiding, ook al is het slechts tien minuten per dag.

Begin iets nieuws

De meeste mensen houden niet van verandering, maar het veranderen van je routine of het introduceren van iets nieuws in je leven kan je hersenen de opfrissing geven die het nodig heeft om adequaat te functioneren. Je brein houdt zo veel van patronen dat het na verloop van tijd aan dezelfde routine kan wennen. Dus, als je je hersenen een boost of een nieuwe uitdaging wilt geven, begin dan met het toevoegen van iets volledigs nieuws aan je leven.

Je kunt een nieuwe trainingsroutine proberen, een nieuwe puzzel, een nieuwe hobby aan je takenlijst toevoegen of zelfs een hond adopteren. Wees niet bang om uit je 讗讝讜专 谞讜讞讜转 te stappen als je op zoek bent naar iets nieuws om te proberen.

Zorg dagelijks voor frisse lucht

Soms ligt de sleutel tot geluk in de simpele dingen, zoals het buitenleven. Onderzoek toont aan dat slechts 20 minuten buiten zijn per dag je mentale welzijn kan verbeteren. Bovendien kan het inademen van wat frisse lucht je concentratie- en focusvermogen helpen verbeteren.

Dieren

Als je een kat of hond hebt, ben je waarschijnlijk bekend met de vredige gevoelens die het kijken naar dieren of het aaien van hun vacht je geeft. De hartslag vertraagt en de geest kalmeert. Als je zelf geen dieren hebt, kun je nog steeds met verschillende soorten omgaan wanneer je vlinderhuizen, dierentuinen, aquaria of zelfs het huis van een vriend bezoekt of vrijwilligerswerk doet.

Dierenasielen kunnen ook altijd een goede vrijwilliger gebruiken. Sommige hebben ook pleegprogramma鈥檚 voor degenen die niet kunnen adopteren. Het uitlaten van de honden, het socialiseren van puppy鈥檚 of het nemen van een dier voor een weekendbezoek hier en daar geeft zowel jou als het dier de tijd om zich op iets anders te concentreren. Er is een vredige magie om in de buurt van dieren te zijn. Ze verdienen net als jij gezelschap en zorg.

Gun je hersenen wat meer rust en doe af en toe een braindump (afb.)
Gun je hersenen wat meer rust en doe af en toe een braindump (转职诪讜旨谞指讛.)

Gun jezelf een braindump

Een braindump is de gewoonte om al je gedachten, zorgen, vragen, behoeften, dingen op je takenlijst en al het andere dat je bezighoudt op te schrijven en ze vervolgens te reorganiseren in samenhangende gedachten. Brain dumps zijn bedoeld om je geest helderheid te geven, je gedachten te ordenen en je te helpen de controle over je leven weer terug te krijgen. Ook het maken van een 鈥渕indmap鈥 zou je hierbij kunnen gebruiken. Binnenkort meer hierover!

Bronnen o.a. DaveAsprey (拽讬砖讜专), HoneyBook (拽讬砖讜专), PsychCentral (拽讬砖讜专), SelectHealth (拽讬砖讜专)

讛砖讗专 转讙讜讘讛

讗谞讗 讛讻谞住 讗转 转讙讜讘转讱.
讛讻谞住 讗转 砖诪讱 讻讗谉

驻讜驻讜诇专讬

转讙讜讘讜转 讗讞专讜谞讜转

讜讜讬诇讬讗诐 诪拽讬 注址诇 7 讛砖诇讘讬诐 诇讗讜专讞 讞讬讬诐 讝谉
5 讛专讙诇讬诐 驻砖讜讟讬诐 诇专讜讜讞讛 讬讜诪讬讜诪讬转 - 注诇 讞讬讬诐 诪讗讜砖专讬诐 注址诇 8 讛专讙诇讬诐 砖注讜讝专讬诐 诇讱 诇讘谞讜转 讜诇砖驻专 讞讜讝拽 谞驻砖讬
he_IL注执讘职专执讬转