Domov Osobní růst Produktivita A co tvoje ranní rutina? 8 výhod brzkého vstávání.

A co tvoje ranní rutina? 8 výhod brzkého vstávání.

0
9130
2021-05-27 - Hoe zit het met jouw ochtendroutine? 8 voordelen van vroeg opstaan - cover.jpg
https://unsplash.com/photos/HS5CLnQbCOc

Vroege vogels worden vaak gezien als energieke probleemoplossers die bedrijven, organisaties of soms zelfs naties leiden. Heb je je ooit afgevraagd hoe een ochtendmens zoveel gedaan kan krijgen in slechts 24 uur? Vroeg opstaan geeft je een voorsprong op je dag!

Nachtbrakers zijn het daar misschien niet mee eens. Ze stellen misschien dat het mogelijk is om aan het eind van de dag extra werk te verzetten. Hoewel dit voor sommigen misschien waar kan zijn, zijn de overgrote meerderheid van ons geconditioneerd om in de vroege uren van de dag het meest productief te zijn.

De wetenschap achter productiviteit in de vroege ochtend

Ons lichaam is ontworpen om in het donker het slaapverwekkende hormoon melatonine te produceren. De slaap-waakcyclus in ons lichaam wordt gereguleerd door ons circadiane ritme, de interne klok van ons lichaam, die werkt met het licht en de duisternis om ons heen. Wanneer ons netvlies licht waarneemt, signaleert het de Suprachiasmatische Nucleus (de biologische hoofdklok van ons lichaam) om de productie van melatonine te onderdrukken en wakker te worden. We zijn er van nature op afgestemd om ’s ochtends beter te reageren en alerter te zijn en’ s nachts traag en slaperig te zijn!

8 voordelen van vroeg opstaan

Voordat je de gewoonte inbouwt om vroeg wakker te worden, is het natuurlijk goed om de voordelen te kennen die ermee gepaard gaan. Als je al vroeg opstaat, weet je wat de ochtenden brengen, afgezien van de prachtige zonsopgang. Voor degenen die geen vroege vogels zijn, volgt hier een lijst met de vele voordelen.

Verbeterde organisatievaardigheden

Je vroege ochtenduren zijn meestal het meest productieve moment van de dag omdat je ononderbroken tijd voor jezelf hebt. Je kunt elke taak sneller uitvoeren als je niet telkens wordt geconfronteerd met afleiding.

Je kunt deze vredige en stille tijd gebruiken om jouw dag vooruit te plannen, waarbij je voor elk van je taken een bepaald tijdsbestek toewijst. Door je dag mentaal al uit te werken voordat je begint, verbeter je jouw organisatievaardigheden en bevordert het je productiviteit.

Regelmatige beweging

Sporten en regelmatige beweging in de ochtend wordt als het beste beschouwd omdat het je een adrenaline stoot geeft. Adrenaline verhoogt de alertheid en helpt je het slaperige gevoel te overwinnen.

Als je er daarnaast voor kunt zorgen dat je in de ochtend al een training hebt gedaan voordat je aan de dag begint, is er veel minder kans dat je het sporten achterwege laat vanwege een andere belangrijke taak die vervolgens je volledige tijd opslokt. Wanneer je bijvoorbeeld ’s avonds traint, is de kans groter dat je de training zal missen doordat je overwerkt, een afspraak met vrienden hebt of gewoonweg door pure uitputting van de dag. Daarnaast geeft sporten in de ochtend je ook een mooie boost van je metabolisme, waardoor je gedurende dag je metabolisme en verbranding in een hogere versnelling zet!

Eet gezond eten

Vroeg opstaan geeft je de tijd om een gezond ontbijt of lunch om mee te nemen te maken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, smoothies, salades en fruitschalen hebben maar een paar minuten nodig om te bereiden. Vroege vogels hebben deze tijd om een eenvoudig en gezond ontbijt voor zichzelf en hun gezin te bereiden.

Als je altijd te laat wakker wordt, is de kans groot dat je te laat komt voor al het andere, waardoor een continu domino-effect ontstaat. Als je te laat komt, pak je vaak een gemakkelijk te eten ontbijt zoals een donut of muffin, of sla je het ontbijt helemaal over terwijl je dat misschien niet zou willen.

Vermijd files en druk woon-werk verkeer

Als je vroeg wakker wordt, kun je vroegtijdig je huis verlaten, terwijl je mogelijk de spitsuren ermee ontwijkt. Je verspilt daardoor minder tijd aan het vastlopen in het verkeer terwijl je naar je werk reist of de kinderen bij school afzet. Ook voor al je andere afspraken gedurende de dag zul je merken dat je eerder op tijd komt.

Zůstaňte bez stresu

Vroeg opstaan geeft je zoals gezegd de tijd om je dag vooruit te plannen. Je voelt je minder gehaast doordat je minder in een waas met een rommelige geest leeft. Vooruit plannen elimineert de stress die gepaard gaat met het haasten om dingen voor elkaar te krijgen.

Daarnaast heb je, als je vroeg opstaat, ook meer tijd voor een aantal stressverlagende vrijetijdsactiviteiten, waardoor je jouw dag met een rustige en beheerste geest kunt beginnen. Je bent beter uitgerust om prioriteiten te stellen en problemen op te lossen, eigenlijk de sleutel om de hele dag stressvrij te blijven.

Geniet van een goede nachtrust

Vroege vogels vallen sneller s’avonds ook weer sneller in slaap. Je hoeft minder schapen te tellen om in slaap te vallen. Wanneer je vroeg opstaat, zal je lichaam ook ook vroeger in de avond vermoeider voelen, wat leidt tot een goede nachtrust zodra je naar bed gaat. Je raakt uiteindelijk echt gewend aan het natuurlijke circadiane ritme, waardoor je vroeg naar bed gaat en ook weer fris en fruitig vroeg op zal staan.

Langer wakker zijn leidt tot voldoende ophoping van adenosine. Adenosine is een neurotransmitter die slaperigheid veroorzaakt door de neuronactiviteit te remmen. Eerder wakker worden leidt tot een snellere ophoping van adenosine, waardoor je je ’s avonds slaperig gaat voelen. Vroeg naar bed gaan vergroot in principe jouw kansen om alle vier de slaapfasen door de vier tot zes slaapcycli heen te voltooien, waardoor je je de volgende ochtend goed uitgerust en verjongd voelt.

Meer energie

Vroege vogels hebben een betere slaapkwaliteit dan nachtbrakers omdat ze een grotere kans hebben om alle stadia van de vereiste slaapcycli te doorlopen. Ze worden wakker met meer energie dan nachtbrakers, die meestal niet genoeg tijd krijgen om alle slaapfasen te kunnen voltooien.

Het voltooien van slaapfasen en -cycli verbetert zowel het fysieke als mentale welzijn. Groeihormonen, die weefselherstel en regeneratie veroorzaken, komen vrij tijdens de diepere stadia van de slaap.

Gelukkiger voelen

Als je vroeg wakker wordt, pluk je de vruchten van vele goede gewoonten, wat leidt tot een energieke, goed uitgeruste, stressvrije, punctuele en gezonde jij. Je krijgt een gevoel van orde in het leven, waardoor je je gelukkiger voelt. Volgens studies hebben
gezonde volwassenen die vroeg wakker worden, een positievere gemoedstoestand dan nachtbrakers.

Wil jij je dromen waarmaken? Probeer de gewoonte van vroeg opstaan aan te leren! (afb.)
Wil jij je dromen waarmaken? Probeer de gewoonte van vroeg opstaan aan te leren! (obrázek.)

Tot slot over vroeg opstaan

Vroeg opstaan helpt je om betere gewoontes te ontwikkelen en verbetert je dagelijkse productiviteit. Je hoeft alleen maar het potentieel van deze goede gewoonte aan te boren, wat tot veel voordelen leidt in zowel je persoonlijke als professionele leven.

Bronnen o.a. Ameriseleep (odkaz), BusinessInsider (odkaz), NIFS (odkaz), TheSleepDoctor (odkaz)

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář.
Zde zadejte své jméno

cs_CZČeština