DomovOsobní růst9 užitečných tipů pro brzké vstávání

9 užitečných tipů pro brzké vstávání

Čas na čtení:  5  minut

Vroeg in de ochtend wakker worden kan echter voor sommigen erg moeilijk zijn, omdat de gedachte aan uitslapen meestal een veel aantrekkelijkere optie is.

Vroeg wakker worden biedt echter positieve gezondheidsvoordelen, waaronder een betere concentratie, verbeterde slaapkwaliteit, langdurige energie, productiviteit en meer.

Vroeg wakker worden vereist wel wat toewijding, maar het is zelfs voor de “avondmens” mogelijk om in een vroege vogel te veranderen die lekker vroeg opstaat.

We zijn zelf ook groot voorstander van vroeg wakker worden en noemen daarom graag negen eenvoudige tips om te helpen er een gewoonte van te maken om voortaan vroeg op te staan!

Ga wat vroeger naar bed

Door je lichaam stap voor stap te trainen om eerder in slaap te vallen en telkens wat vroeger naar bed te gaan, kun je elke ochtend wat eerder gaan opstaan. De meeste volwassenen moeten er wel naar blijven streven om elke nacht tussen de zeven en negen uur te slapen. Te weinig uren slaap kan er namelijk voor zorgen dat je echt moeite blijft houden om vroeg wakker te worden.

Stop met de telefoon en blauw licht

“Loskoppelen” van smartphones, laptops en de televisie ongeveer 60 minuten voor het slapengaan kan bijdragen aan een veel betere nachtrust. Het blauwe licht dat door schermen wordt uitgestraald, kan de natuurlijke melatoninespiegels van je lichaam veranderen, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Als je vroeger naar bed gaat zonder tussenkomst van technologie, kun je je de volgende dag veel gelukkiger en energieker voelen.

Schakel de beltoon van je telefoon daarom uit of activeer de “niet storen” modus voordat je naar bed gaat. Meldingen kunnen je midden in de nacht wakker maken en je verleiden om je telefoon te checken, wat je slaapcyclus enorm verstoort. Dat WhatsApp-bericht of die grappige meme zal er ’s ochtends nog steeds zijn, dus doe jezelf een plezier en verbreek volledig de verbinding voordat je naar bed gaat.

Vermijd ’s avonds laat snacken

Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat snacken vlak voor het slapengaan kan helpen om hongerpijnen die ’s nachts kunnen optreden te verminderen, hebben andere aangetoond dat het minder plezierige symptomen kan veroorzaken, zoals zure oprispingen. Het is gemakkelijk om honger te verwarren met vermoeidheid, dus laat in plaats daarvan de snacks achterwege en bewaar je eetlust voor de volgende dag.

Geen suikerhoudende energiedranken of koffie

Energiedrankjes en koffie kunnen je de extra boost geven die je nodig hebt om overdag extra productief te zijn, maar het innemen van grote hoeveelheden suiker of cafeïne voor het slapengaan kan het een stuk moeilijker maken om in slaap te vallen en in slaap te blijven.

Het is bewezen dat het beperken van de consumptie van suikerhoudende frisdranken, energiedrankjes en koffie tot gezondere slaapgewoonten leidt. Probeer voor het slapengaan over te schakelen op water of thee (cafeïnevrij) om jezelf gehydrateerd te houden.

Vermijd nachtbraken

Een nacht overslaan om een opdracht of project af te maken is geen verstandige keuze. Het kan niet alleen leiden tot uitputting de volgende ochtend, een gebrek aan slaap kan ook het vermogen van je lichaam om goed te functioneren belemmeren.

Een recente studie meldde dat iemand die een nacht niet heeft geslapen, vaak last van dezelfde cognitieve stoornissen krijgt als van een persoon die teveel heeft gedronken.

Dit bewijst hoe belangrijk slaap is voor ons lichaam. Als er een grote deadline nadert, vermijd dan uitstelgedrag, zodat je niet de hele nacht hoeft uit te trekken om jouw werk af te maken. Je zult snel merken dat het gebrek aan slaap het gewoonweg niet waard is.

Slaap met je gordijnen open

Laat je gordijnen of jaloezieën een beetje open voordat je naar bed gaat. Zo kan zonlicht er doorheen komen en word je op natuurlijker wijze wakker. Zeker op zonnige dagen kan dit een hele effectieve strategie zijn om vroeg wakker te worden.

Zet je wekker buiten handbereik

Om te voorkomen dat je wekker gaat snoozen, plaats je je telefoon of wekker aan de andere kant van de kamer waar je bed staat. Op deze manier moet je, wanneer je wekker afgaat, echt wel uit bed komen om hem uit te zetten. Dit voorkomt de verleiding om je wekker te snoozen en zorgt ervoor dat je op de juiste tijd wakker worden.

Wordt voortaan vroeg wakker en haal meer uit het leven (afb.)
Wordt voortaan vroeg wakker en haal meer uit het leven (obrázek.)

Begin met een training

Of je nu een blokje om rent, rechtstreeks naar de sportschool gaat of gewoon wat jumping jacks doet in je slaapkamer, een training is precies wat je nodig hebt om je bloed te laten pompen. Push ups is een van onze favoriete vormen van ochtendgymnastiek omdat het een effectieve manier is om goed wakker te worden.

Neem een koude douche

Een warme douche is meestal het eerste wat op de agenda staat voor mensen die vroeg willen opstaan. Warm water kan je echter slaperiger maken. Een tip die je kan helpen wakker te worden, is om jezelf 30 seconden lang koud water te geven, daarna 30 seconden over te schakelen naar extreem heet voordat je weer koud wordt. Sommige mensen zien zelfs helemaal af van het warme water en doen in plaats daarvan een koude douche – net als bij de Wim Hof methode. Hoe dan ook, als je een koude douche in je ochtendroutine opneemt, zul je jezelf heel effectief wakker maken.

Tot slot over vroeg wakker worden

Je lichaam trainen om vroeg wakker te worden, kost tijd, dus verwacht niet dat je nu al direct om 5 uur ’s ochtends wakker kunt worden. Probeer kleine veranderingen in je routine door te voeren om vroeg wakker te worden mogelijk te maken, zoals een eerdere bedtijd instellen, de locatie van je wekker verplaatsen of snacks en suikerhoudende dranken voor het slapengaan absoluut achterwege te laten.

Met deze kleine veranderingen zal je lichaam er uiteindelijk een gewoonte van maken om vroeg op te staan. Je zal jezelf dankbaar zijn!

Bronnen o.a. BetterHumans (odkaz), Entrepreneur (odkaz), Herzing (odkaz), ZenHabits (odkaz)

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář.
Zde zadejte své jméno

Populární

Nedávné Komentáře

cs_CZČeština