Domov Osobní růst Produktivita 5 redenen waarom multitasking minder productief is dan je denkt

5 redenen waarom multitasking minder productief is dan je denkt

0
10398
5 redenen waarom multitasking minder productief is dan je denkt
https://unsplash.com/photos/seVlPnz909M

Dus je denkt dat je kunt multitasken en veel dingen tegelijk kunt doen? Misschien heb je het gevoel dat je veel productiever bent en je taken sneller kunt uitvoeren als je je aandacht middels multitasking op meerdere taken tegelijkertijd richt.

Nou, laten we je een feitje vertellen: mensen kunnen in ware helemaal niet multitasken. Waarvan je denkt dat het multitasking is, is het in feite je brein dat heel snel van de ene taak naar de andere overschakelt. Dus als je aan het werk bent terwijl je een voetbalwedstrijd kijkt en denkt heel effectief bezig te zijn, doe je feite geen van beiden goed recht.

Hier zijn drie redenen waarom multitasking onproductiever is dan je denkt en waarom je je eigenlijk altijd op op één ding tegelijk moet concentreren:

Multitasking verhoogt stress

Als je je op meer dan één taak tegelijk probeert te concentreren, worden de hersenen onder druk gezet. Ons brein is ontworpen om zich op één taak tegelijk te concentreren. Als gevolg van deze extra druk om van de ene taak naar de andere over te schakelen, hebben de hersenen meer tijd nodig om de taken uit te voeren.

Dit veroorzaakt stress, aangezien dezelfde taken nu meer tijd kosten dan je normaal zou doen om ze te voltooien. Aan het eind van de dag blijkt dat je druk bezig bent geweest, maar veel minder effectief en waardevol je tijd hebt besteed.

Te veel doelen tegelijk stellen en multitasken om ze te bereiken, doet meer kwaad dan goed. Concentreer je als je aan het werk bent op één ding, voltooi het en ga dan pas verder met de volgende taak. Focus, focus!

Multitasking verzwakt je geheugen

Veelvuldig multitasken is schadelijk voor je geheugen. Geheugenverlies en verstrooidheid komen veel voor bij mensen die regelmatig proberen te multitasken.

Ons brein is niet ontworpen om te veel taken tegelijk uit te voeren. Ook als je tussen twee verschillende activiteiten aan het jongleren bent, let je bij beide eigenlijk niet goed op. Dus wat je ook doet of leert, je zult het zich later niet goed kunnen herinneren. Geheugenverlies op korte termijn is een normaal verschijnsel, maar pas op: multitasken kan zelfs jouw permanente geheugen beschadigen.

Meer taken = meer fouten

Dit is een logisch gevolg van het gebrek aan focus dat kenmerkend is voor multitasking. Als je meerdere dingen tegelijk doet, wordt je geest over de twee verdeeld, dus het is niet meer dan normaal dat je fouten zullen toenemen.

En volgens het Stanford-onderzoek zijn multitaskers slecht in het wegfilteren van irrelevante informatie. Dat betekent dat er zeker enige mentale kruisbestuiving en overlap tussen taken zal zijn.

Kunt jij het je altijd veroorloven om die fouten te maken? Waarschijnlijk niet. Daarom moet elke taak afzonderlijk eigenlijk jouw volledige aandacht krijgen.

Multitasking vernietigt je creativiteit

Tijdens het multitasken wisselt je aandacht van het ene probleem naar het andere, waardoor je je niet in één keer op een bepaald probleem kunt concentreren. Je kunt misschien aan veel taken tegelijk werken, maar je zult echt worstelen met taken die een serieuze probleemoplossing vereisen. Dit komt doordat je brein zo gewend raakt aan wisselende taken dat het niet langer in staat is om zich volledig op één ding te concentreren.

Multitasking vernietigt je creativiteit (afb.)
Multitasking vernietigt je creativiteit (obrázek.)

Creatieve bezigheden worden grondig beïnvloed als je regelmatig multitaskt. Om echt in de diepte van het probleem en de oplossing te komen, vereist het jouw onverdeelde aandacht en toewijding en mag het nooit worden gedaan tijdens een situatie waarbij je probeert te multitasken. Controleer bijvoorbeeld jouw chatberichten of e-mails niet terwijl je aan een moeilijk probleem werkt. Je kunt ook werken met de Pomodoro techniek en tijdens je pauzes, jouw chats beantwoorden om vervolgens daarna weer vol focus aan het werk te gaan.

Multitasken is tijdverspilling

Als je afgeleid probeert om kleine taken uit te voeren terwijl je ook een grote probeert uit te voeren, zul je snel zien hoe ze eigenlijk meer van je tijd opeten dan dat tijd besparen. De geest moet zich na de verschuiving telkens resetten na iedere taak.

We kunnen bij multitasking ook geen toestand van flow bereiken. Je hebt dit waarschijnlijk al eerder gevoeld, zoals wanneer je een boeiend boek leest en de tijd stilstaat. Uren later kijk je op van de pagina’s uit het boek, verrast door hoeveel je al hebt gelezen. In de zakelijke context kan een staat van flow de productiviteit met vijf keer verhogen

Kortom, multitasken is slecht voor je productiviteit en eigenlijk je algehele welzijn. Schakel niet tussen taken en concentreer je op slechts één ding tegelijk. Je zult echt gaan merken dat je veel meer gedaan krijgt dan ooit tevoren!

Bronnen o.a 15Five (odkaz), Entrepreneur (odkaz), Health (odkaz), VeryWellMind (odkaz)

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář.
Zde zadejte své jméno

cs_CZČeština