11 Stappen om flow (en geluk) in je werk te bereiken.

เวลาอ่านหนังสือ:  5  นาที

Ben je jezelf ooit in je werk kwijtgeraakt, zo erg zelfs dat je de tijd uit het oog was verloren? Helemaal opgenomen door een dergelijke taak, hoewel het niet voor iedereen weggelegd is, is een mentale staat van focus die “Flow” wordt genoemd.

De ervaring leert dat het een van de sleutels is tot werkgeluk, en een mooi bijkomend voordeel is dat het niet alleen stress vermindert, maar ook je ผลผลิต verhoogt. Niet slecht, toch?

Wanneer je het hebt over focus en het uitvoeren van werkzaamheden in een diepere staat van concentratie, kom je vanzelf bij het concept Flow terecht – ook wel eens “in de zone (of flow) komen” genoemd. Een staat die de meesten van ons ooit wel eens hebben meegemaakt bij het doen van een (belangrijke) taak.

We bekijken wat Flow is, waarom het belangrijk is en hoe we dit regelmatig kunnen bereiken voor meer productiviteit en werkgeluk.

Wat is Flow?

Eenvoudig gezegd, is Flow een gemoedstoestand die je bereikt wanneer je volledig door een taak ondergedompeld bent en je de buitenwereld volledig vergeet. Het is een concept voorgesteld door psycholoog in de positive psychology genaamd Mihály Csíkszentmihályi.

Als je in de staat Flow bent, kun je:

  • volledig gefocust zijn op de taak die voor je ligt
  • jezelf vergeten, anderen en de wereld om je heen
  • de tijd en tijdsbesef volledig uit het oog verliezen
  • gevoel van geluk en controle ervaren
  • creatief en productief worden

Een mooi aspect van Flow is dat het het Zen-concept van volledig in het moment zijn, gebruikt en toepast op werktaken. Het is een concept waar velen naar streven: in het moment zijn, je volledig concentreren op een enkele taak en een gevoel van kalmte en geluk vinden in je werk. Flow is precies dat.

Waarom is Flow belangrijk?

Het vermogen om je terecht op één taak tegelijk (in tegenstelling tot multi-tasking) is een van de sleutels is tot echte productiviteit. Niet het soort productiviteit waarbij je 20 items van je to-do-lijst schrapt (hoewel dat bevredigend kan zijn), waar je de hele dag tussen taken wisselt en de hele tijd druk doende en nogal bezig mee bent.

De echte productiviteit die we bedoelen, is het soort waarbij je jouw เป้าหมาย daadwerkelijk bereikt, en je belangrijke dingen – ook voor de langere termijn – bereikt. Als je bijvoorbeeld schrijver bent zou dat kunnen betekenen dat je een of twee belangrijke en gedenkwaardige artikelen schrijft in plaats van twintig of vijftig onbelangrijke artikelen die mensen vijf minuten na het lezen ervan zullen vergeten. Het betekent dat je belangrijke projecten afrond en van je lijst af kunt strepen in plaats van een heleboel e-mails te beantwoorden, veel telefoontjes te plegen, een aantal vergaderingen bij te wonen en de hele dag met papierwerk bezig bent. Het betekent het sluiten van belangrijke deals. Het betekent kwaliteit in plaats van kwantiteit.

En als je eenmaal hebt geleerd je te concentreren op dat soort belangrijke projecten en taken, is Flow de mentale staat hoe je ze voor elkaar krijgt. Je verliest jezelf in die belangrijke en uitdagende taken, en in plaats van constant onderbroken te worden door de kleine, vaak onnodige, dingen (telefoontjes, e-mails, chatberichten, collega’s, enz.) kun je je lang genoeg concentreren op de écht belangrijke taken om ze vervolgens daadwerkelijk af te ronden.

En door jezelf in dergelijke taken middels Flow te verliezen, krijg je ook meer voldoening. Je vermindert stress terwijl je de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden verhoogt. Je krijgt belangrijke dingen gedaan in plaats van zomaar dingen gedaan te krijgen. Je bereikt dingen in plaats van je enkel alleen maar bezig te houden.

Flow is een van de sleutels tot het bereiken van dat alles.

“Concentration is the root of all the higher abilities in man.” – Bruce Lee

Hoe je flow en geluk in jouw werk kunt bereiken

Dus hoe bereik je deze mystieke staat van zijn? Moet je eerst gaan mediteren of iets affirmeren? Nee, dat hoeft niet (hoewel การทำสมาธิ je concentratievermogen kan verbeteren). En Flow is allesbehalve mystiek – het is juist erg praktisch, en het bereiken ervan is niet mysterieus.

Het kan wat oefening nodig hebt, maar je zal er beter in worden. Hier zijn de belangrijkste stappen om Flow te bereiken en hiervan de rest van je leven te profiteren:

Kies werk waar je van houdt

Als je tegen een taak opziet, zal je het moeilijk vinden om jezelf erin te verliezen. Als je baan bestaat uit dingen die je haat, zou je misschien eens moeten overwegen om naar een andere baan uit te kijken. Of overweeg om projecten te zoeken die je liever doet binnen jouw huidige baan. Zorg er in ieder geval voor dat welke taak je ook kiest, het iets is waar je volop gepassioneerd over kunt zijn.

Stel onderling verbonden doelen

Volgens Mihaly Csikszentmihalyi, de psycholoog en professor die algemeen wordt beschouwd als de ‘vader van flow’, is het stellen van realistische doelen een belangrijke voorwaarde om flow te bereiken. Als we doelen stellen, kunnen we ons beter concentreren op onze taken. Verrassend genoeg stellen veel te veel mensen geen werkgerelateerde doelen.

Kies een belangrijke taak

Er is werk waar je van houdt dat gemakkelijk en onbelangrijk is, en er is werk waar je van houdt dat een langdurige impact heeft op je carrière en leven. Kies voor het laatste, want dat is een veel betere besteding van jouw tijd en van Flow.

De taak om in Flow te komen moet belangrijk, een uitdaging, maar te moeilijk zijn (afb.)
De taak om in Flow te komen moet belangrijk, een uitdaging, maar te moeilijk zijn (รูปภาพ.)

Het moet een uitdaging, maar niet té moeilijk zijn

Als een taak te gemakkelijk is, kun je deze zonder veel nadenken of moeite voltooien. Een taak moet voldoende uitdagend zijn om je volledige concentratie te vereisen. Als het echter te moeilijk is, zul je het moeilijk vinden om jezelf er volledig in te verliezen, omdat je het grootste deel van je concentratie zult besteden aan het proberen uit te vinden hoe je het moet doen – of je raakt er juist door ontmoedigd. Het kan wat vallen en opstaan kosten om taken met de juiste moeilijkheidsgraad te vinden.

Vind jouw eigen rustige piektijd

Dit zijn eigenlijk twee stappen in één. Ten eerste wil je een tijd vinden die stil is, anders kun je je niet goed concentreren. Voor veel mensen is dat in de ochtenden, voordat de drukte van het dagelijks leven zich ontwikkelt tot enorme afleidingen. Dat kan ’s ochtends vroeg zijn, wanneer je net wakker wordt, of vroeg op de werkdag, wanneer de meeste mensen nog niet zijn gearriveerd of nog steeds met hun koffierondje bezig zijn. Of je kunt de lunchpauze proberen, wanneer mensen meestal met andere dingen bezig zijn. De avonden werken voor veel mensen ook goed. Of, als je geluk hebt, kun je het op elk moment van de dag doen als je een rustige plek kunt vinden om zelf in te werken.

Welke tijd je ook kiest, het zou ook voor jou een piekmoment moeten zijn. Sommige mensen worden moe na de lunchtijd – dan is dat geen goed moment om voor Flow te gaan. Zoek een moment waarop je veel energie hebt en je kunt concentreren.

Weg met die afleidingen, ook onnodige meetings

Afgezien van het vinden van een rustige tijd en plek om te werken, wil je alle andere afleidingen wegnemen. Dat betekent dat je afleidende muziek moet uitschakelen (tenzij muziek jou juist helpt te focussen), telefoons, e-mail- en chatmeldingen en social media meldingen, moet uitschakelen. Velen vinden het ook fijner om aan een opgeruimd bureau te werken.

Daarnaast zijn de meeste onderbrekingen op kantoor vaak vergaderingen of met thuiswerken de vele online meetings. Vaak onnodig, wees selectief en bepaal of het echt essentieel is om deze vergaderingen of calls bij te wonen.

Leer jezelf zo lang mogelijk op die taak te concentreren

Dit vergt oefening. Je moet aan de door jou gekozen taak beginnen en jouw aandacht er echt zo lang mogelijk op zien te houden. In het begin zullen veel mensen het moeilijk hebben als ze gewend zijn om constant tussen taken te wisselen. Maar blijf het proberen en blijf je aandacht telkens weer op die ene taak richten. Je wordt er echt beter in. En als je je focus op die ene taak kunt houden, zonder verdere afleiding, de taak goed gekozen is (iets waar je van houdt, iets belangrijks en iets uitdagends), dan zou je jezelf moeten verliezen in een mentale staat van Flow.

Hoe je eenvoudig de mentale staat van Flow kunt bereiken – Steven Kotler (Youtube)

Blijf oefenen

Inderdaad, dit vergt oefening. Elke stap vereist enige oefening, van het vinden van een rustig moment voor jezelf tot het opruimen van afleidingen tot het kiezen van de juiste taak. En vooral je focus lang op een taak te houden. Maar probeer elke keer dat het niet lukt er ook van te leren. Elke keer dat het je wel is gelukt in de Flow te komen, moet je er ook van leren – wat heb je goed gedaan? En hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Geldt dat niet voor alles?

Geef prioriteit aan je geestelijke gezondheid

Flow is een mentale toestand en – niet verrassend – welke nauw verbonden is met mentale gezondheid. Onze kansen om flow te bereiken worden groter als we prioriteit geven aan onze mentale gezondheid.

In de afgelopen jaren hebben ook werkplekken een positieve overgang gemaakt van het beschouwen van geestelijke gezondheid als een taboe naar het gelukkig beschouwd worden als een belangrijk gespreksonderwerp.

Geniet ervan

Jezelf verliezen in Flow is als beleving iets verbazingwekkends. Het voelt geweldig om jezelf echt in iets wat de moeite waard is te kunnen storten, om grote vooruitgang te boeken bij een project of belangrijke taak, om iets te doen waar je gepassioneerd over bent. Neem de tijd om dit gevoel te waarderen (dat zal achteraf zijn – het is moeilijk om het te waarderen terwijl je in Flow bent).

Pluk de vruchten ervan!

Afgezien van het plezier om in Flow te komen, zal je in het algemeen ook gelukkiger zijn met je werk. Je krijgt namelijk belangrijke dingen gedaan. Je zult dingen vaker afmaken in plaats van steeds te starten en te stoppen. Dit alles is enorm bevredigend en lonend. Neem de tijd om dit te waarderen, en blijf het vooral elke dag oefenen.

Tot slot over Flow

Flow kenmerkt zich door moeiteloos belangrijke taken afmaken, maar dat betekent niet dat het met minimale inspanning kan worden bereikt. Door bewust rekening te houden met de onderdelen hierboven, kun je die staat van absolute voldoening bereiken die het toppunt van succes en ook welzijn kan vormen.

Bronnen o.a. Inc (ลิงค์) แฮ็คชีวิต (ลิงค์), PositvePsychology (ลิงค์), ZenHabits (ลิงค์)

ทิ้งคำไว้ไว้

กรุณาป้อนความคิดเห็นของคุณ
ใส่ชื่อของคุณที่นี่

เป็นที่นิยม

ความเห็นล่าสุด

5 นิสัยง่ายๆ เพื่อความเป็นอยู่ที่ดีในแต่ละวัน - เกี่ยวกับชีวิตที่มีความสุข บน 8 นิสัยที่ช่วยให้คุณสร้างและพัฒนาความแข็งแกร่งทางจิตใจ
thไทย