Domovzdravie12 zdravotných výhod zeleného čaju

12 zdravotných výhod zeleného čaju

Čas čítania:  5  minút

Groene thee is een van de gezondste dranken. Het wordt beschouwd als een ‘anti-verouderingsdrank’. Je hebt waarschijnlijk veel gehoord over de gezondheidsvoordelen van groene thee, waaronder dat het boordevol antioxidanten en voedingsstoffen zit die goed zijn voor je lichaam en geest.

In dit artikel leer je over de gezondheidsvoordelen van groene thee en hoe je deze het beste kunt drinken om er vol van te genieten (vanwege de smaak en alle voordelen).

Waarom groene thee?

Groene thee wordt al duizenden jaren als medicijn gebruikt en komt oorspronkelijk uit China, maar wordt veel gebruikt in Azië. Deze drank kan ook voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt, van het verlagen van de bloeddruk tot het voorkomen van kanker.

De reden dat groene thee meer gezondheidsvoordelen heeft dan zwarte thee is te wijten aan de verwerking. Zwarte thee wordt verwerkt op een manier die fermentatie mogelijk maakt, terwijl de verwerking van groene thee het fermentatieproces vermijdt. Als gevolg hiervan behoudt groene thee een maximale hoeveelheid antioxidanten en polyfenolen, de stoffen die groene thee juist zijn vele voordelen geven.

Rijk aan antioxidanten

Groene thee is een van de gezondste dranken ter wereld, vooral omdat het rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten blijken te helpen bij het handhaven van een gezond gewicht, beschermen tegen kanker, beroerte, hoog cholesterol en hartaandoeningen en verbeteren de hersenfunctie.

12 Voordelen van groene thee voor je gezondheid

Er zijn vele verbazingwekkende voordelen van groene thee – waarschijnlijk voordelen waarvan je mogelijk nog niet op de hoogte was. Over enkele van deze voordelen is nog geen finaal eindoordeel geveld, dus van belang blijft het om altijd je eigen onderzoek te doen wanneer je groene thee voor medicinale doeleinden zou willen gebruiken.

Vermindert ontstekingen

Thee vermindert ontstekingen door je hele lichaam. Groene thee bevat met name de stof epigallocatechine-3-gallate (EGCG) waarvan is aangetoond dat het de tekenen van veroudering helpt verminderen door celbeschadiging te voorkomen. EGCG helpt ook om bepaalde ziekten te voorkomen, waaronder dementie door de ziekte van Altzheimer en de ziekte van Parkinson.

Weinig cafeïne

Groene thee bevat cafeïne, maar bevat minder cafeïne dan een kopje koffie van dezelfde grootte. Als je cafeïne probeert te beperken, maar toch een lift wilt of als je niet van koffie houdt, is groene thee misschien een goed alternatief, waarbij je er niet zo zenuwachtig van zal worden. De cafeïne in groene thee maakt je alerter, maar de aminozuren op hun kunnen je minder druk maken. De combinatie van cafeïne en aminozuren bevordert samen de hersenfunctie, waardoor groene thee eigenlijk nog beter is voor je productiviteit dan koffie.

strata váhy

Groene thee versnelt de stofwisselingsprocessen en helpt zo bij het afvallen. Het polyfenol dat in groene thee wordt aangetroffen, versterkt de vetoxidatie en de snelheid waarmee je lichaam voedsel in calorieën omzet.

Diabetes

Het blijkt dat groene thee helpt de glucosespiegel te reguleren en het vertraagt de stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten. Dit kan hoge insulinepieken en daarmee resulterende vetopslag voorkomen.

Hart- en vaatziekten

De meeste hartaandoeningen worden veroorzaakt door stress en spanning. Regelmatig groene thee drinken helpt de bloedvaten ontspannen te houden en voorkomt de vorming van bloedstolsels – de belangrijkste oorzaak van veel hartaanvallen.

Rakovina

Groene thee helpt bij het voorkomen van verschillende vormen van kanker, zoals blaas-, colorectale, long-, prostaat-, borst-, huid-, maag-, eierstok en slokdarmkanker. De aanwezige polyfenolen helpen de kankercellen te doden en hun groei te voorkomen.

Cholesterol

Groene thee vermindert het slechte cholesterol in het bloed en verbetert de verhouding tussen goed cholesterol (HDL) en slecht cholesterol (LDL).

Bloeddruk

Regelmatige consumptie van groene thee zou het risico op hoge bloeddruk moeten verminderen.

Tandbederf

Het helpt bij het voorkomen van tandbederf, aangezien groene thee de chemische antioxidant bevat die bekend staat als “catechine” en die helpt bij het bestrijden van virussen en bacteriën die keelinfecties, tandbederf en andere gebitsproblemen veroorzaken.

Antiviraal en antibacterieel

Theecatechinen zijn sterke antibacteriële en antivirale middelen waardoor ze effectief zijn voor de behandeling van alles, van griep tot kanker. In sommige onderzoeken is aangetoond dat groene thee de verspreiding van vele ziekten remt.

Huidverzorging

Groene thee kan ook helpen bij rimpels en tekenen van veroudering, dit komt door hun antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Zowel dier- als mensstudies hebben aangetoond dat groene thee die plaatselijk wordt aangebracht, schade door de zon kan verminderen.

Depresia

Theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren. Men denkt dat deze stof een ontspannend en rustgevend effect heeft en een groot voordeel is voor de vele theedrinkers die zich daardoor ook wat kalmer voelen. Groene thee zou hiermee effectief zijn bij het bestrijden van depressies en je stemming aanzienlijk kunnen verbeteren.

Hoeveel groene thee zou je moeten drinken?

Dit zijn enkele van de vele voordelen van groene thee, waarbij de realiteit is dat één kopje thee per dag niet al deze voordelen ten overvloede zal opleveren. Sommigen zeggen dat je twee kopjes groene thee volstaat, anderen bevelen zo’n vijf koppen thee per dag aan.

Hoeveel groene thee zou je moeten drinken?
Hoeveel groene thee zou je moeten drinken? (obrázok.)

Doe vooral waar je je goed bij voelt, waarbij je altijd nog kunt overwegen om een groene thee-supplement te nemen. Vanzelfsprekend je daarover altijd van tevoren goed voor laten lichten.

Bronnen o.a. ChicagoTribune (odkaz), HealthLine (odkaz), life hack (odkaz), Pinkvilla (odkaz)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár.
Tu zadajte svoje meno

Populárne

Nedávne komentáre

sk_SKSlovenčina