acasăSănătateWaarom is proteïne belangrijk in je dieet? 3 hoofdredenen waarom eiwitten je...

De ce sunt proteinele importante în dieta ta? 3 motive principale pentru care proteina este prietena ta.

Timp de citit:  5  minute

Krijg jij voldoende proteïne binnen met jouw dieet en eetpatroon? Hoewel je jouw inname van calorieën, suiker en zout in de gaten kunt houden, moet je er ook voor zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Het speelt namelijk een sleutelrol bij het creëren en onderhouden van elke cel in ons lichaam. Het voedt namelijk onze cellen en ons lichaam, waarbij eiwit essentieel is voor alle levende organismen.

Eiwit is afkomstig uit verschillende bronnen, waaronder vlees, melk, vis, soja en eieren, maar ook bonen, peulvruchten en notenboter. Wanneer eiwitten worden verteerd, laten ze aminozuren achter, die het menselijk lichaam nodig heeft.

“Het is belangrijk dat individuen elke dag proteïne consumeren. De dagelijkse eiwitinname speelt een rol bij het in goede conditie houden van jouw cellen en zou deel moeten uitmaken van je dagelijkse onderhoudsplan voor je gezondheid.”

Eiwit bestaat uit aminozuren, algemeen bekend als de zogenaamde bouwstenen, omdat ze in lange ketens zijn geschakeld. Het wordt ook beschouwd als een “macronutriënt”, wat betekent dat je er relatief grote hoeveelheden van nodig hebt om gezond te blijven.

Hoe kom je erachter dat je niet genoeg eiwitten binnen krijgt?

Een indicatie dat je niet genoeg eiwitten in je lichaam hebt, is dat je meestal honger hebt.

Onderzoek toont aan dat voedingsmiddelen met veel eiwitten veel verzadigender zijn dan voedingsmiddelen die grote hoeveelheden andere voedingsstoffen bevatten.

Een eiwitrijke maaltijd houdt de honger urenlang op afstand in vergelijking met een maaltijd die voornamelijk uit koolhydraten bestaat. Een andere indicatie is zwelling.

Volgens meerdere onderzoeken is zwelling (ook wel oedeem genoemd) een van de meest voorkomende tekenen dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, vooral als je er last van krijgt in je buik, benen, voeten en handen.

Een mogelijke verklaring: de eiwitten die in je bloed circuleren – met name albumine – helpen voorkomen dat vocht zich ophoopt in jouw weefsels. Er kunnen echter meerdere oorzaken zijn voor zwelling, dus raadpleeg je arts bij twijfel of wanneer je er overmatig last van hebt.

Waarom je lichaam proteïne nodig heeft

Eiwit vormt de bouwstenen van organen, spieren, huid en hormonen. Je lichaam heeft eiwitten nodig om weefsels te onderhouden en te herstellen. Ondertussen hebben kinderen het nodig om te groeien.

Studies tonen aan dat het eten van eiwitten je ook kan helpen om af te vallen en buikvet te verliezen, terwijl je je spiermassa en kracht vergroot. Een eiwitrijk dieet kan ook helpen de bloeddruk te verlagen, diabetes te bestrijden en meer.

Hier zijn vijf overtuigende redenen waarmee je ervoor moet zorgen dat je iedere dag voldoende eiwitten binnenkrijgt:

Bouwen

Eiwit is een belangrijke bouwsteen van botten, spieren, kraakbeen en huid. In feite bestaan je haar en nagels voornamelijk uit eiwitten.

Reparatie

Je lichaam gebruikt het om weefsel op te bouwen en te repareren.

Zuurstof

Rode bloedcellen bevatten een eiwitverbinding die zuurstof door het lichaam transporteert. Dit helpt je hele lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft.

Verteren

Ongeveer de helft van de voedingseiwitten die je elke dag consumeert, gaat naar het maken van enzymen, die helpen bij het verteren van voedsel en het maken van nieuwe cellen en lichaamseigen stoffen.

Reguleren

Eiwit speelt een belangrijke rol bij hormoonregulatie, vooral tijdens de transformatie en ontwikkeling van cellen tijdens de puberteit.

Hoe proteïne je helpt in vorm te blijven

Het eten van eiwitrijk voedsel heeft veel gezondheidsvoordelen, waaronder:

 • Versneld herstel na inspanning en / of blessure
 • Spierverlies verminderen
 • Spiermassa opbouwen
 • Helpt bij het behouden van een gezond gewicht
 • Honger terugdringen, geeft je een voller gevoel

“Eiwit plus vezels zorgen langer vol een vol gevoel, wat betekent dat je niet zo vaak de behoefte voelt om te eten. Dit helpt om het gewicht laag te houden terwijl we onze cellen van de juiste voedingsstoffen voorzien die ze nodig hebben. “

Kortom, 3 hoofdredenen voor proteïne als beste vriend

Weg met die honger: welkom voller gevoel

Dit is een van de geweldige dingen van proteïne. Cercetare wijst uit dat het langer duurt voordat je lichaam eiwitten verteren dan bij koolhydraten. Dus terwijl je systeem langzaam zijn ding doet, die kipfilet of eiwitshake afbreekt die je zojuist hebt genoten, zul je van een groter gevoel van voldoening genieten.

Belangrijk voor je immuunsysteem

Gezondheidsdeskundigen onthullen dat onvoldoende eiwit in de voeding kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Ze laten zien dat eiwitten essentieel zijn voor het opbouwen van componenten van ons immuunsysteem, zoals immuuncellen en antilichamen. Ze spelen daarom een cruciale rol bij het opbouwen van de afweer van ons lichaam tegen ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Het is echt goed voor je

Van diëten met veel proteïnen is aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen en tegelijkertijd het lichaamsvetgehalte regelen, wat allemaal erg belangrijk is voor je algemene gezondheid. Maar hoe verhoog je je eiwitinname?

Wat kun je eten om proteïne binnen te krijgen?

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor proteïne is 46 gram voor vrouwen en 56 gram voor mannen. Veel gezondheids- en fitnessexperts zijn echter van mening dat je meer nodig hebt om optimaal te functioneren.

Wat kun je eten om proteïne binnen te krijgen?
Wat kun je eten om proteïne binnen te krijgen? (imagine.)

Lijst met top 15 van voedselbronnen voor je proteïne:

 1. Eieren
 2. Amandelen
 3. Kipfilet
 4. Haver
 5. Kwark (cottage cheese)
 6. Griekse yoghurt
 7. Melk
 8. Broccoli
 9. Mager rundvlees
 10. Tonijn
 11. Quinoa
 12. Eiwitsupplementen
 13. Linzen
 14. Pompoenpitten
 15. Vis (alle soorten)

Eiwit is essentieel voor het onderhouden en herstellen van lichaamsweefsel. Het kan je ook helpen om af te vallen.

Een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen levert eiwitten. Plantaardig voedsel, zoals linzen, is een goede optie voor veganisten en vegetariërs.

Bronnen o.a. HealthLine (legătură,legătură), NCBI (legătură), Piedmont (legătură), Self (legătură)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.
Introduceți numele dvs. aici

Popular

Comentarii recente

ro_RORomână