itthonEgészségHet appelazijn dieet; werkt het echt om af te vallen?

Het appelazijn dieet; werkt het echt om af te vallen?

Olvasási idő:  5  percek

Er zijn veel gezondheidsclaims rond appelazijn, waaronder dat het gewichtsverlies kan bevorderen. Er zijn aanwijzingen dat azijnzuur, een bestanddeel van azijn, tot op zekere hoogte kan helpen bij het afvallen.
Wetenschappelijke studies tonen aan dat appelazijn geweldige gezondheidseigenschappen kan hebben die naast een caloriebeperkt dieet kunnen helpen af ​​te slanken.

In dit artikel zullen we uitleggen wat appelazijn is, hoe het kan helpen bij het afvallen en of het kan bijdragen aan andere gezondheidsvoordelen.

Wat is appelazijn?

Appelazijn is afkomstig van appels die zijn geplet, gedistilleerd en vervolgens zijn gefermenteerd. Producenten maken appelciderazijn door eerst appelcider te maken. Om dit te doen, mengen ze appels, suiker en gist en laten ze het mengsel gisten. Dit proces creëert alcohol. Specifieke bacteriestammen zetten de alcohol vervolgens om in azijnzuur. Als alle alcohol op is, wordt het mengsel appelciderazijn.

Het kan in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd of als supplement worden ingenomen. Het hoge gehalte aan azijnzuur , kan verantwoordelijk zijn voor de vermeende gezondheidsvoordelen. Hoewel de aanbevelingen voor “dosering” variëren, zijn de meeste in de orde van 1 tot 2 theelepels voor of bij de maaltijd.

Wat kan appelazijn voor jou doen?

Al duizenden jaren wordt appelazijn gebruikt vanwege hun veronderstelde genezende eigenschappen en als hulpmiddel voor de gezondheid. Het werd gebruikt om de kracht te verbeteren, voor “ontgiftiging”, als antibioticum en zelfs als behandeling voor scheurbuik. Hoewel niemand appelazijn meer als antibioticum gebruikt, is het recentelijk aangeprezen vanwege gewichtsverlies.

Helpt appelciderazijn bij het afvallen?

Er zijn aanwijzingen dat appelazijn kan helpen bij het afvallen wanneer mensen het combineren met een caloriearm dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Een studie uit 2018 onder 39 mensen analyseerde de impact van een caloriearm dieet en appelazijn vergeleken met een caloriearm dieet zonder het gebruik van appelazijn gedurende 12 weken. Onderzoekers ontdekten het volgende bij de deelnemers die appelazijn namen:

 • verminderde het lichaamsgewicht
 • verminderde viscerale en onderhuidse vetmassa
 • een lagere body mass index (BMI)
 • verbeterde hun cholesterol- en triglycerideniveaus.

Deze bevindingen suggereren dat appelazijn andere bewezen methoden voor gewichtsverlies kan ondersteunen. In een andere kleine studie met 20 deelnemers werd gekeken naar de effecten van 20 milliliter appelazijn per dag in water. De onderzoekers vonden een lagere BMI bij de 10 mensen met overgewicht en een lagere nuchtere glucose bij de andere 10 proefpersonen met diabetes type 2. Appelazijn kan er ook voor zorgen dat mensen na het eten langer een vol gevoel hebben door de manier waarop het eten wordt verteerd.

Andere gezondheidsvoordelen

Appelazijn kan voor sommige mensen andere gezondheidsvoordelen hebben. Veel onderzoeken naar het gebruik van appelazijn zijn klein, maar er zijn vroege aanwijzingen dat het kan helpen met:

 • controle van de bloedsuikerspiegel
 • beïnvloedt hoe voedsel wordt verteerd
 • ondersteuning van de behandeling van spataderen
 • doden schadelijke bacteriën en schimmels

Omdat dit drankje bacteriën en gist bevat, beweren sommige mensen dat het een bron van probiotica is. Probiotica zijn micro-organismen die de gezondheid ten goede komen. In ongeraffineerde appelazijn vormen bacteriën en gist een losse klomp op de bodem van een fles die sommige mensen ‘de moeder’ noemen. In het Engels wordt dit “the mother” genoemd.

Andere studies die wetenschappers bij ratten hebben uitgevoerd, tonen aan dat appelazijn kan helpen bij het genezen van wonden, de gezondheid van de hersenen verhogen en het verlagen van de bloeddruk. Onderzoekers hebben deze resultaten echter niet bij mensen gerepliceerd, dus het is onduidelijk of appelazijn dezelfde voordelen zou hebben. Sommige mensen beweren dat appelazijn het lichaam helpt om gifstoffen te verwijderen, maar wetenschappelijk bewijs ondersteunt deze theorie niet.

Bijwerkingen

Appelazijn is doorgaans veilig, maar het kan voor sommige mensen bijwerkingen of nadelen hebben. De zuurgraad kan het tandglazuur aantasten, vooral als je het onverdund consumeert. Om deze reden is het een goed idee om de inname te verdunnen in eten of drinken. Je kan eventueel ook een rietje gebruiken om het te drinken, zodat het tandglazuur minder aangetast wordt. Andere mogelijke bijwerkingen en interacties zijn onder meer:

 • misselijkheid
 • verergerde zure reflux
 • veranderen van insulineniveaus
 • verergering van lage kaliumspiegels

Appelazijn kan ook de nieren overbelasten als mensen een chronische nieraandoening hebben. Als je bepaalde gezondheidsbeperkingen hebt, dien je altijd een arts te raadplegen voordat je dit middel gaat proberen.


Hoe te gebruiken

Een ouder onderzoek uit 2009 wijst uit dat het dagelijks innemen van een kleine dosis appelazijn de meest effectieve manier is om het te gebruiken om af te vallen. Als je dit gezondheidsdrankje wilt drinken om af te vallen, dan is het advies om dagelijks een kleine hoeveelheid toe te voegen in water in een verhouding van 1:10. Een voorbeeld hiervan is 1 à 2 theelepels in een glas water. De benodigde dosis inname werkt ook goed als je het mengt met olijfolie als saladedressing.

Daarnaast kan dit gezondheidsdrankje ondersteunen bij het vasten. De meeste dranken die geen water of gewone thee of koffie zijn, zullen een zekere mate van insulinerespons veroorzaken en daarom het ​​vasten breken.. Maar zuren zoals citroensap en azijn (in kleine hoeveelheden) hebben zulke lage niveaus van suikers, calorieën en macronutriënten dat ze de afgifte van insuline niet zouden moeten veroorzaken. Goed om te weten!

Samenvatting

Appelazijn heeft een aantal potentiële gezondheidsvoordelen. Sommige wetenschappelijke studies geven aan dat azijnzuur mensen met overgewicht kan helpen om een ​lagere BMI te bereiken, vooral in combinatie met het eten van minder calorieën. Het is het beste om het middel te verdunnen in water of toe te voegen aan eten en drinken. Mensen met chronische gezondheidsproblemen of die medicijnen gebruiken, dienen hun arts te raadplegen voordat ze dit drankje dagelijks willen gaan proberen.

Er zijn al een aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan, echter maar met een zeer kleine steekproefomvang, en wetenschappers moeten nog meer onderzoek doen. Zie onderaan dit artikel de bronverwijzingen naar verschillende wetenschappelijke artikelen.

Bronnen o.a. Research Gate (link), Science direct (link), Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry (link), PUB.MED (link)

VÁLASZOLJ

Kérjük, írja be megjegyzését.
Írja be ide a nevét

Népszerű

legutóbbi hozzászólások

hu_HUMagyar