KoticTaloudellinenVaikeuksia säästää? 5 tapaa yksinkertaistaa talouttasi ja…

Vaikeuksia säästää? 5 tapaa yksinkertaistaa talouttasi ja saavuttaa säästötavoitteesi

Lukuaika:  5  pöytäkirja

Het is natuurlijk makkelijk om geld sparen te bestempelen als “te moeilijk”, maar door deze vijf eenvoudige stappen te volgen, ben je in mum van tijd op de goede weg en wordt zelfs financiële vrijheid mogelijk.

Als alles op rolletjes gaat, kunnen financiën ons het gevoel geven dat we aan de top van de wereld staan en de touwtjes volledig in handen hebben, maar als dingen niet zo soepel verlopen, kunnen we ons ook ongelooflijk overweldigd en angstig voelen.

Om dat te voorkomen, dit is zeer herkenbaar en daarom is het belangrijk om verder te lezen.

Geld is voor velen een intens emotioneel iets, maar wat je moet weten, is dat jouw waarde absoluut niet gebonden is aan het bedrag dat je op de bank hebt staan. Dat gezegd hebbende, financiële vapautta is iets dat we allemaal verdienen en daarom willen we dat je de controle over je geld neemt door jouw financiën te vereenvoudigen.

Om je op weg te helpen, hebben we de vijf belangrijkste tips verzameld om jouw financiën te vereenvoudigen, zodat je eindelijk de controle over je geld krijgt en steeds enthousiaster wordt.

Begrijp je verhaal rondom geld

De weg naar financiële vrijheid begint met nadenken over ons geldverhaal en begrijpen waarom we zijn zoals we zijn als het gaat om financiën. Jouw geldverhaal wordt vaak van jongs af aan gevormd en de invloed van ouders speelt hier een grote rol. Misschien was het thuis krap toen je klein was, dus spaar je nu elke cent die je hebt en vind je het moeilijk om uit te geven – of misschien geef je geld uit zodra je het hebt, uit angst dat het zal worden weggenomen?

Belangrijk is om te weten dat jouw geldverhaal je niet definieert, maar het een heel nuttig hulpmiddel is dat we kunnen gebruiken om onszelf op te trekken als we voelen dat we wegglijden in oude negatieve geldgewoonten.

Zit bovenop je rekeningen

Rekeningen maken deel uit van het volwassen leven en hoewel ze veel stress kunnen veroorzaken, hebben we in de loop der jaren ontdekt dat het niet zozeer de rekeningen zijn die het probleem zijn, maar onze organisatie om hen heen.

Rekeningen hebben de neiging om alleen grote schade aan te richten als we ze niet hadden verwacht of als we ze vergeten zijn, en we vervolgens boetes hiervoor riskeren. Dit is volledige vermijdbaar als we er onze missive van maken herinneringen in te stellen (of direct) om deze te betalen en natuurlijk de kosten in het budget verwerken zodat het geen onvoorziene kosten worden.

Moeite met sparen? 5 manieren om je financieën simpeler te maken en spaardoelen te halen - zit bovenop je rekeningen. (afb.)
Moeite met sparen? 5 manieren om je financieën simpeler te maken en spaardoelen te halen – zit bovenop je rekeningen. (kuva.)

Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden om meer grip op je financiën te houden, bijvoorbeeld middels apps welke je op een veilige manier kunt koppelen met je bankrekening en vervolgens ook al je uitgaven per categorie in kaart brengen. Vervolgens kun je vaak aanvullende gemaakte kosten noteren, waardoor je aan het einde van de maand totale inzag hebt in je uitgaven. Op basis van deze inzichten kun je vervolgens je budgettering opstellen of verder verfijnen.

Ken je financiële positie en stel een budgettering op die voor je werkt

Ons hoofd in het zand steken als het om geld gaat, is natuurlijk een recept voor een ramp. Om onze financiën onder controle te krijgen, moeten we eerlijk zijn met onze situatie en vaststellen hoeveel geld er binnenkomt of uitgaat, om vervolgens een passend budget op te stellen.

Hoe eerder we een plan maken, hoe beter. Het is ook belangrijk om te onthouden dat budgetten niet over beperkingen gaan, maar over het begrijpen van onze financiële positie en we in overeenstemming daarmee ook geld uitgeven – te strikte budgetten (net als een crashdieet) werken niet. Te strikte beperkingen zijn niet haalbaar voor de lange termijn waardoor het moeilijk is om vol te houden en daarmee de kans groot is dat je de nieuwe goede geldgewoonte weer verliest. Het doel is juist om een budget in te stellen dat haalbaar is, waar je je aan kunt houden en waarmee je geldpositie op de langere termijn aanzienlijk zal verbeteren!

Stel doelen

Het stellen van doelen is de sleutel om onze financien onder controle te krijgen. Pak een pen en papier (of het digitale alternatief) en noteer jouw gelddoelen. Het is hierbij aan te raden om doelen te stellen voor de korte termijn (1-2 jaar), middellange termijn (3-5 jaar) en lange termijn (5-10 jaar). Je kunt vervolgens beter bepalen hoe je wilt dat jouw situatie er bij elk van deze mijlpalen uitziet.

Door deze doelen op te schrijven, kunnen we zien waar we eigenlijk naartoe werken, waardoor we dingen duidelijker kunnen visualiseren en we plannen kunnen opstellen om ons te helpen die doelen te bereiken. Wil je over een periode van drie jaar € 20.000 hebben gespaard? Mooi doel! Dat betekent dat je 3 jaar lang € 128 moet besparen. Is dat realistisch voor jouw cashflow? Zo niet, pas je doel dan aan naar wat realistischer en haalbaar is om vanuit daar verder mee te werken.

Limiteer niet-essentiële uitgaven

Geld uitgeven zonder bij na te denken is de makkelijkste manier om van je spaargeld en doelen af te komen en daarom is het belangrijk om uitgaven zoveel mogelijk in toom te houden.

De beste manier om uitgaven in kaart te brengen die je vaak over het hoofd ziet, is je bankafschriften na een maand te bekijken of gebruik te maken een app zoals hierboven beschreven. Bij iedere transactie bepaal je vervolgens of het niet-essentieel was. Waarschijnlijk vallen daar zomaar wat onnodige koffies “on-the-go”, soms onnodig online shoppen en wellicht een wijntje teveel. Als je beter let op je uitgaven, dan weet je vrijwel meteen op welke gebieden je je bestedingspatroon moet aanpassen!

Natuurlijk betekend dit niet alle leuke dingen in het leven moet laten, maar zorg voor meer inzicht in je financiën, werk met haalbare budgetten, stel doelen op en begin met de weg naar een financieel vrijer leven!

Bronnen Datainvestor (linkki), Dollarsprout (linkki), ShesOnTheMoney (linkki), TheMakingofAMillionaire (linkki)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi.
Kirjoita nimesi tähän

Suosittu

viimeaikaiset kommentit

fiSuomi