健康飲食與營養Kurkuma en curcumine, een wondermiddel of echt effectief? 10 voordelen uit onderzoek

Kurkuma en curcumine, een wondermiddel of echt effectief? 10 voordelen uit onderzoek

閱讀時間:  5  分鐘

Kurkuma is misschien wel het meest effectieve voedingssupplement dat er bestaat.

Veel hoogwaardige onderzoeken tonen aan dat het grote voordelen heeft voor je lichaam en hersenen.

Er is geen gebrek aan gezondheidsclaims over curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma. Maar wat zegt het onderzoek?

Over curcumine

Zoals veel kruiden heeft kurkuma (Curcuma longa) een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde. Deze smaakvolle specerij wordt voornamelijk gekweekt uit de wortelstokken of wortels van een bloeiende plant in India en andere delen van Zuidoost-Azië, en afgezien van dat het curry zijn levendige gele kleur geeft, staat kurkuma ook bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende werking en eigenschappen.

Het belangrijkste actieve bestanddeel van kurkuma – en degene die het kruid zijn karakteristieke gele kleur geeft – is curcumine. In feite kun je curcumine noemen als de stof die verantwoordelijk is voor de meeste potentiële gezondheidsvoordelen van kurkuma.

“Curcumine is een natuurlijke antioxidant die ontstekingsremmende voordelen heeft, evenals mogelijke voordelen die verband houden met het vertragen van het verouderingsproces en het voorkomen van de ziekte van Alzheimer en mogelijk depressie.”

Naarmate je ouder wordt, kan het verhogen van de inname van kurkuma helpen bij de juiste zorg.

Hoe kun je kurkuma opnemen in je voeding en dieet?

Helaas absorbeert kurkuma (en curcumine op zichzelf) niet goed in de bloedbaan, en als je het eenmaal per maand in een curry tot je neemt, is het onwaarschijnlijk dat het je de gewenste ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen geeft. Om de hoeveelheden kurkuma en curcumine te bereiken waarvan is aangetoond dat ze voordelen bieden in onderzoeksstudies, moet je je wenden tot supplementen.

Toch kun je er misschien van profiteren door zwarte peper toe te voegen wanneer je kurkuma gebruikt en / of een kurkuma-supplement te nemen dat zwarte peper bevat.

“Er is een verbinding in zwarte peper genaamd piperine die daadwerkelijk helpt om kurkuma meer biologisch beschikbaar te maken. Biobeschikbaarheid verwijst naar de hoeveelheid van een stof die door het lichaam wordt opgenomen of kan worden gebruikt.”

Een eerdere studie toonde bijvoorbeeld aan dat het consumeren van 20 milligram (mg) piperine samen met 2 gram (g) curcumine de biologische beschikbaarheid met maar liefst 2000 procent verhoogde!

Hier zijn de top 10 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Curcumine werkt ontstekingsremmend

Een van de belangrijkste claims van kurkuma is dat het vaak wordt gebruikt om ontstekingen te bestrijden, en het grootste deel van de ontstekingsbestrijdende krachten van kurkuma kan worden toegeschreven aan de stof curcumine.

Volgens een eerdere studie kan curcumine in de juiste dosis zelfs een effectievere ontstekingsremmende behandeling zijn dan gewone ontstekingsremmende medicijnen zoals Ibuprofen, Advil en aspirine.

Omdat chronische ontstekingen bijdragen aan veel chronische ziekten, kan curcumine helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen, pancreatitis en artritis.

Curcumine kan de symptomen van artrose helpen verlichten

Dankzij de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen kan curcumine een veilige en effectieve langetermijnbehandelingsoptie zijn voor mensen met artrose (OA).

In een eerdere studies ervaarden mensen met artrose die 1000 mg / dag Meriva gebruikten na acht maanden significante verbeteringen in stijfheid en fysiek functioneren, terwijl de controlegroep geen verbeteringen zag. Meriva is een gepatenteerde behandeling die bestaat uit een natuurlijk curcuminoïde mengsel (75 procent curcumine; 15 procent demethoxycurcumine; en 10 procent bisdemethoxycurcumine), fosfatidylcholine (een chemische stof die voorkomt in eieren, sojabonen en ander voedsel) en microkristallijne cellulose (een geraffineerde houtpulp) algemeen gebruikt door de farmaceutische en voedingsindustrie).

En een studie bij muizen, gepubliceerd in de uitgave van Arthritis Research & Therapy van juni 2016, toonde aan dat 50 mg orale curcumine per kilogram (kg) lichaamsgewicht de progressie van artrose aanzienlijk vertraagde, terwijl een plaatselijke curcumine-behandeling ook pijnverlichting bood. Dat gezegd hebbende, moet nog wel verder bepaald worden of dezelfde voordelen van toepassing zijn op mensen.

Curcumine kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen

Studies suggereren dat de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten van curcumine mogelijk bescherming bieden tegen enkele van de stappen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van hartaandoeningen, waaronder het verbeteren van het cholesterolgehalte.

Een andere studie wees uit dat curcumine even effectief was in het verbeteren van de endotheelfunctie bij mensen met 糖尿病 type 2 (hartziekte is een veel voorkomende comorbiditeit van type 2) als het medicijn Lipitor (atorvastatine), een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven om het risico op een hartaanval en beroerte te verminderen.

Toch is er meer onderzoek nodig om te bepalen of curcumine een veilige en effectieve langetermijnbehandelingsstrategie is voor mensen met een hartaandoening.

Curcumine kan helpen bij het behandelen of voorkomen van diabetes

De actieve component van kurkuma, curcumine, wordt gecrediteerd met veel van de vermeende voordelen van het kruid.

Een recensie uit 2013 suggereert dat curcumine het glucosegehalte in het bloed kan verlagen, evenals andere diabetesgerelateerde complicaties. Onderzoekers ontdekten ook dat curcumine een rol kan spelen bij diabetespreventie. Meer klinische proeven met mensen zijn nodig voor een beter begrip van de effecten van curcumine en kurkuma.

Ander onderzoek suggereert dat kurkuma-extract kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en diabetes beter beheersbaar te maken. Dit extract is te vinden in vrij verkrijgbare supplementen. Het kan ook algemene gezondheidsvoordelen bieden, zoals bij de spijsvertering.

Curcumine kan mogelijk kanker voorkomen en bij de behandeling helpen

Omdat ontsteking verband houdt met tumorgroei, kunnen ontstekingsremmende stoffen zoals curcumine een rol spelen bij de behandeling en preventie van verschillende soorten kanker, waaronder colorectale, pancreas-, prostaat-, borst- en maagkanker.

Onderzoek bij muizen suggereert zelfs dat curcumine de verspreiding van tumorcellen kan vertragen en zelfs de vorming van tumoren kan voorkomen. Het kan dit op verschillende manieren doen, waaronder het verstoren van de vorming van kankercellen in verschillende stadia van de celcyclus, het verstoren van celsignaleringsroutes en zelfs het afsterven van die kankercellen.

Of curcumine kan helpen bij de behandeling van kanker bij mensen moet nog worden bepaald, maar het onderzoek is aan de gang.

Kurkuma kan de ziekte van Alzheimer helpen vertragen of omkeren

Kurkuma kan je hersenen zelfs beschermen tegen veelvoorkomende degeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

Hoe? Door het niveau van de van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF) te verhogen, een eiwit dat in de hersenen en het ruggenmerg wordt aangetroffen en dat een sleutelrol speelt bij het gezond houden van zenuwcellen (neuronen) en bij het reguleren van de communicatie tussen zenuwcellen, wat cruciaal is om te leren en geheugen.

Aangezien veel voorkomende hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer worden geassocieerd met lagere niveaus van BDNF, kan kurkuma (met name curcumine) hersendegeneratie helpen vertragen of omkeren.

Dat gezegd hebbende, is veel van het onderzoek gedaan bij muizen. Onderzoekers merken op dat er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van kurkuma bij de preventie en behandeling van veelvoorkomende hersenziekten te bevestigen.

Kurkuma kan een rol spelen bij de behandeling van depressie

Net als bij de ziekte van Alzheimer wordt depressie ook geassocieerd met lagere niveaus van BDNF. Dankzij het vermogen van kurkuma om het BDNF-gehalte te verhogen, is het kruid veelbelovend als een effectief antidepressivum.

Eén studie toonde zelfs aan dat het injecteren van ratten met 50, 100 of 200 mg / kg curcumine gedurende 10 dagen leidde tot een dosisafhankelijke toename van BDNF, waarbij de hogere dosis van 200 mg / kg grotere antidepressieve effecten vertoonde.

Ondertussen hebben onderzoekers in een onderzoek bij mensen waarbij 60 patiënten met depressieve stoornis willekeurig toegewezen aan een van de drie groepen: één groep kreeg dagelijks 20 mg fluoxetine (Prozac is een veel voorkomende merknaam) een ander kreeg 1000 mg curcumine en een derde kreeg een combinatie van beide. Tegen het einde van zes weken zagen de drie groepen vergelijkbare verbeteringen, waardoor onderzoekers suggereerden dat curcumine een veilige en effectieve behandeling kan zijn voor depressieve stoornissen.

Toch begrijpen wetenschappers de rol van kurkuma en curcumine bij de behandeling van depressie niet volledig, en er is meer onderzoek bij mensen nodig om te bevestigen dat het een veilige en effectieve behandeling is.

Kurkuma beschermt je lichaam tegen vrije radicalen

Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, een klasse van zeer reactieve atomen die in ons lichaam worden gegenereerd, evenals in milieuverontreinigende stoffen zoals sigarettenrook en industriële chemicaliën.

Te veel blootstelling aan vrije radicalen kan de vetten, eiwitten en zelfs het DNA in je lichaam verstoren, wat kan leiden tot een aantal veelvoorkomende ziekten en gezondheidsproblemen, waaronder kanker, artritis, hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer. Daarom kunnen antioxidantrijke kruiden zoals kurkuma een rol spelen bij de bescherming tegen schade door vrije radicalen.

Vooral curcumine is in staat om verschillende soorten vrije radicalen op te vangen, enzymen te beheersen die vrije radicalen neutraliseren en te voorkomen dat bepaalde enzymen specifieke typen vrije radicalen aanmaken, volgens 研究.

Kurkuma met de werkende stof curcumine beschermt je lichaam tegen vrije radicalen (afb.)
Kurkuma met de werkende stof curcumine beschermt je lichaam tegen vrije radicalen (圖片.)

Curcumine kan oogdegeneratie voorkomen

Glaucoom, een groep oogaandoeningen, is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid bij mensen ouder dan 60 jaar. En als het zicht eenmaal verdwenen is, kan het helaas niet meer worden hersteld.

Maar voorlopig onderzoek gepubliceerd toont aan dat actuele curcumine-behandelingen de ogen kunnen helpen beschermen tegen degeneratie. Onderzoekers pasten gedurende drie weken twee keer per dag een gepatenteerde curcumine-oogdruppeloplossing toe op ratten. Aan het einde van de studie ondervonden de onbehandelde ratten een vermindering van 23 procent in retinale cellen in vergelijking met de behandelde groep, wat suggereert dat verlies werd voorkomen door de curcumine-behandeling.

De onderzoeksresultaten klinken indrukwekkend, maar er zijn meer studies nodig om te bepalen of curcumine effectief is bij het voorkomen van oogdegeneratie bij mensen.

Curcumine kan het immuunsysteem ondersteunen

Interessante studies suggereren dat curcumine kan werken als een immuunmodulator die belangrijke immuuncellen beïnvloedt, waaronder T-cellen, B-cellen en Natural Killer-cellen.

Daarnaast lijkt curcumine pro-inflammatoire verbindingen, cytokines genaamd, te verlagen, waarvan de langdurige activiteit kan leiden tot inflammatoire schade.

Wanneer het in lage doses wordt geconsumeerd, kan curcumine ook onze antilichaamreacties versterken, waardoor we infecties kunnen bestrijden. Dierstudies suggereren dat het zelfs een rol kan spelen bij het beheersen van allergieën, waaronder hooikoorts.

Tot slot over kurkuma en de stof curcumine

Kurkuma en vooral de meest actieve stof curcumine hebben veel wetenschappelijk bewezen maar ook nog uitgebreider te onderzoeken gezondheidsvoordelen, zoals het potentieel om hartaandoeningen, Alzheimer en kanker te voorkomen.

Het is een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant en kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en artritis.

Als je een kurkuma / curcuminesupplement wilt kopen, is er een uitstekende selectie online beschikbaar.

Het wordt aanbevolen om een product te vinden met BioPerine (de handelsmerknaam voor piperine), de stof die de opname van curcumine met 2000% verhoogt. Zonder deze stof gaat de meeste curcumine namelijk gewoon door je spijsverteringskanaal.

Bronnen o.a. BBCgoodfood (關聯), EverydayHealth (關聯), 健康熱線 (關聯), Nature (關聯)

發表評論

請輸入您的評論。
在此處輸入您的姓名

受歡迎的

最近的評論

zh_TW繁體中文