Trang chủSức khỏe3 lý do tại sao khiêu vũ xuất thần giúp bạn trở thành một người hạnh phúc hơn

3 lý do tại sao khiêu vũ xuất thần giúp bạn trở thành một người hạnh phúc hơn

Thời gian đọc:  5  phút

Weet je nog hoe het was om te dansen toen je een kind was? Wild en vrij, zonder enige beperking. Je bewoog je lichaam zoals je maar wilde op het ritme van de beat, je liet de controle volledig los en gaf je over aan het moment en de muziek. Je hele lichaam straalde van vreugde en licht. Je kende geen schaamte of angst als je aan het dansen was.

Door middel van ecstatic dance kun je nog steeds zo dansen, zelfs als je nu volwassen bent. Natuurlijk, als je als een gek op straat begint te dansen, zullen je voorbijgangers waarschijnlijk denken dat je gek bent. Maar dat betekent niet dat je jezelf niet de vele geneugten en voordelen van ecstatic dance mag onthouden. Er wordt ons altijd verteld dat we serieus moeten zijn in onze westerse samenleving, maar misschien is wat we echt nodig hebben, ons innerlijke kind naar buiten te laten gaan en ons puurste zelf te omhelzen zonder oordeel.

Wat is ecstatic dance?

Ecstatic dance is een ultieme dansreis waarbij je alleen of met een dans partner de dans in gaat. Het gaat om jou eigen innerlijke ervaring en het helemaal in je eigen lichaam komen in de dans.

Het wordt vaak beoefend zonder een vaste choreografie. Het idee van ecstatic dance is om jezelf en je lichaam volledig te lenen voor het ritme van de muziek. Bij deze dans beweeg je vrij door de ruimte die leidt tot een staat van trance en extase (vandaar de naam ecstatic). In trance merken veel beoefenaars dat de dans hen in een diepe meditatieve staat brengt. Bij ecstatic dance is men volledig en toegewijd in het lichaam en dus ook volledig in het huidige moment.

De effecten van de beoefening van deze dansvorm zijn talrijk en variëren afhankelijk van de danser. Veel dansers rapporteren een gevoel van gelukzaligheid en geluk, vanwege de extatische staat van zijn. Deze extatische dans kan ook extreem therapeutisch zijn, het kan trauma’s helen. Veel dansers voelen zich ook meer verbonden met hun leeftijdsgenoten en hun eigen emoties.

DANCE like no one is watching. SING like no one is listening. LOVE like you’ve never been hurt and LIVE like it’s heaven on Earth

Mark Twain

Ecstetic dance bestaat al sinds de oudheid en wordt al eeuwenlang beoefend. In het sjamanisme dat over de hele wereld wordt beoefend combineert men extatische dans met ritmisch drummen en spirituele oefeningen die bedoeld zijn om de bewustzijnstoestanden van het individu te veranderen.

Tegenwoordig wordt ecstatic dance over de hele wereld in veel verschillende variaties en tradities aangetroffen en aangeboden. Velen vergelijken moderne ecstatic dance met een rave-achtige house setting, maar dan zonder drugs, alcohol of een nachtclub.

Hoe ecstatic dance jou een gelukkiger mens laat worden
Hoe ecstatic dance jou een gelukkiger mens laat worden (bức ảnh)

Hoe ecstatisch dansen?


Allereerst is er geen goed of fout als het gaat om het ecstatisch dansen. Het belangrijkste is om met een open geest naar binnen te gaan zonder enige verwachting, maar volledig aanwezig in het lichaam.
Je kunt zo wild en expressief dansen als je wilt, je hele lichaam schudden, springen, geluiden maken, over de vloer kruipen, knuffelen, gillen, een handstand maken, je hoofd shaken of gewoon stil zijn – wat je maar wilt. Het motto van ecstatic dance is dans alsof niemand kijkt!

De voordelen van ecstatic dance

Om mensen zo uit hun routine te halen om iets te doen wat als “gek” wordt beschouwd in onze reguliere westerse samenleving, moeten er grote voordelen zijn voor de fysieke, mentale en emotionele gezondheid. En er zijn veel voordelen!
In verschillende onderzoeken is bewezen dat dansen het geluk op alle niveaus verhoogt. Wanneer we dansen, maken onze hersenen endorfines vrij, hormonen die neurotransmitters kunnen activeren die een gevoel van comfort, ontspanning, plezier en kracht creëren. Muziek en dans activeren niet alleen de sensorische en motorische circuits van onze hersenen, maar ook de pleziercentra. Ecstatic dance is daar geen uitzondering op! Het is juist een danstechniek die het feel-good hormoon endorfine het meest stimuleert.

Daarnaast is dansen ontzettend goed voor de algehele lichamelijke gezondheid, aangezien het hele lichaam beweegt en je binnen enkele minuten al kan gaan zweten. Het vermindert ook de stress op fysiologisch en mentaal niveau. Volledig in het lichaam zijn en vrij bewegen en zonder gedachten of beperkingen zijn terwijl je naar de muziek luistert, brengt je terug in het huidige moment, verlaagt de afscheiding van het stresshormoon cortisol en haalt je uit de vecht-vluchtmodus en in een staat van gelukzaligheid en tevredenheid. Je kunt al je stress en zorgen echt letterlijk van je afschudden.

Tijdens de dans maken we ons los van de bèta-hersengolven die actief zijn in ons dagelijks leven en probleemoplossende vaardigheden en verbinden we ons met een diepere en trance-achtige staat van theta-hersengolven. Theta hersengolven zijn normaal gesproken alleen aanwezig in slaap- of diepe meditatie, maar worden ook geactiveerd tijdens het beoefenen van dansen. Van theta-hersengolven is bekend dat ze de creativiteit, intuïtie, het geheugen en het leren verbeteren.

Ecstatic dance wordt tegenwoordig ook steeds meer gebruikt in een therapeutische setting. Het kan de danser helpen emoties los te laten, problemen te verwerken vanuit het perspectief van het lichaam en niet vanuit de bewuste geest en het innerlijke kind te genezen, door hem of haar liefde en aandacht te geven door middel van de dans. Een regelmatige extatische dansbeoefening is zelfs bewezen succesvol te zijn bij de behandeling van angst en depressie.

Na de dans voelen veel deelnemers een diepe innerlijke gelukzaligheid, kalmte, sereniteit en diepe verbinding met zichzelf en omgeving.

Bronnen oa; Psychology spot (liên kết) , Southern living (liên kết)

2 COMMENTS

  1. Bonjour après avoir fait cette danse dans l’ignorance qu’elle portait ce nom, j’ai ressenti un total lâcher prise mais après j’ai eu une sensation de lourdeur dans les bras et les jambes ainsi qu’une douleurs a la hanche et au ventre hors je n’ai pas forcer car j’ai commencé par faire un dessin intuitive, je ne comprends pas. Merci

ĐỂ LẠI TRẢ LỜI

Vui lòng nhập bình luận của bạn.
Nhập tên của bạn vào đây

Phổ biến

Những ý kiến gần đây

5 Thói quen Đơn giản Để Có Cuộc Sống Hạnh Phúc Hàng Ngày - Về Cuộc Sống Hạnh Phúc trên 8 thói quen giúp bạn xây dựng và cải thiện sức mạnh tinh thần
viTiếng Việt