HomeLifestyleVerander je mentaliteit en aanpak met deze 6 tips en haal meer...

Change your mentality and approach with these 6 tips and get more out of your upcoming weekend

Reading time:  5  minutes

TGIF! We koesteren natuurlijk onze weekenden. Geregeld voldoen ze echter niet aan onze verwachtingen. Hoe vaak heb je gemerkt dat je reikhalzend uitkeek naar het weekend, om vervolgens teleurgesteld te worden omdat het veel te snel voorbij ging en je er niet het beste van maakte?

Als je wilt genieten van weekenden waarin je jezelf verfrist en energiek voelt, dan zijn hier een paar manieren om je te helpen er het beste van te maken!

Verander je mentaliteit

Kun je veranderen hoe tevreden je bent met je weekenden, gewoon door je manier van denken te veranderen?

Onderzoekers zeggen ja. In een study gepubliceerd in de Harvard Business Review wilden onderzoekers uitvinden of we van onze weekenden hetzelfde plezier konden hebben als van een vakantie, dus voerden ze een experiment uit met meer dan 400 Amerikaanse werknemers.

Op de vrijdag voor het weekend kreeg de helft te horen het weekend als een vakantie te beschouwen, terwijl de andere helft (de controlegroep) het weekend als een gewoon weekend moest beschouwen. Wat ze ontdekten was dat degenen die hun weekend als een vakantie hadden behandeld, significant gelukkiger waren dan degenen die het als een gewoon weekend hadden behandeld.

Wat belangrijk is aan hun onderzoek, is dat het niet het verschil in activiteiten in het weekend was dat verantwoordelijk was voor het toegenomen geluk. In plaats daarvan behandelde het de tijd als een vakantie die de ‘vakantiegangers’ tijdens hun weekendactiviteiten meer bewust leek te maken van en veel aandachtiger voor het huidige moment terwijl ze van het weekend genoten.

Met andere woorden, de vakantie-minded mensen waren niet gelukkiger omdat ze minder klusjes deden; ze waren gelukkiger omdat ze meer aanwezig waren in wat ze ook aan het doen waren.

Het grote voordeel van hun onderzoek is dat je een vakantie-mindset op je weekenden kunt toepassen door gewoon rustiger aan te doen, stil te staan en aandacht te besteden aan wat je ook aan het doen bent, omdat je mindset belangrijker is dan de hoeveelheid geld die je uitgeeft of de activiteiten zelf die je doet.

Verander je aanpak

Nadat je je mindset zoals hierboven beschreven hebt veranderd, volgen hier nog een paar manieren waarop je het meeste uit je weekend kunt halen!

Begin met een plan

Eigenlijk zou je je weekend moeten plannen zoals je ook je week plant. Bepaal vooraf wat je plan is voor het weekend. Hoewel het niet betekent dat je elk moment gepland hebt, moet je het weekend beginnen wetend wat je eruit wilt halen.

Als je geen plannen hebt, zul je uiteindelijk niets doen en je afvragen waar de tijd is gebleven als het weekend voorbij is. Als je echter doordeweeks plannen maakt voor wat je op zaterdag en zondag gaat doen, zal die anticipatie niet alleen je weekend maar ook je gehele week verbeteren.

Vermijd routine

We leven ons leven voornamelijk volgens routine van maandag tot en met vrijdag. Als we echter niet oppassen, kan de vertrouwdheid van onze patronen er gemakkelijk toe leiden dat we vast komen te zitten in een sleur van steeds maar weer dezelfde dingen doen.

Het weekend is daarom een goed moment om onszelf te dwingen uit onze comfortzone te stappen door nieuwe ervaringen uit te proberen, lid te worden van een nieuwe club, een vroegere vriend te bellen, een item van onze bucketlist af te strepen of een hobby die we vroeger leuk vonden opnieuw op te pakken.

Tijd voor jezelf

Je tijd vullen met verschillende activiteiten kan leuk zijn, maar tot het uiterste kan het ook zijn tol eisen, zowel mentaal als fysiek. Zorg er in plaats daarvan voor dat je wat tijd voor jezelf vrijmaakt, zodat je jouw batterijen kunt opladen op elke manier die je ontspannend vindt, zoals het lezen van een favoriet boek. Je moet oppassen dat je je lege tijd niet opvult met dingen die niet ontspannend zijn, zoals constant je e-mail of social media gaan checken.

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn – probeer een hoofdstuk uit dat boek dat al drie maanden op je nachtkastje ligt, of een artikel uit een publicatie die je echt leuk vindt. Een stuk literatuur in je handen houden en weten dat je niet in de verleiding komt om er meteen vanaf te klikken om naar vijf andere dingen te kijken, zal een veel meer lonende en stimulerende ervaring zijn dan je zou verwachten.

Vermijd het drinken van te veel alcohol

Het valt niet te ontkennen dat de meesten van ons wel kunnen genieten van een drankje, en de verleiding wanneer we vrijdagavond bereiken, is vaak om er een paar te veel te hebben.

Drink niet teveel alcohol en geniet daardoor ook meer van je weekend! (afb.)
Drink niet teveel alcohol en geniet daardoor ook meer van je weekend! (picture.)

De volgende dag zal je je echter waarschijnlijk minder voelen en het grootste deel van de dag misschien in bed doorbrengen of de kater uitzingen – en zo gaat de dag voorbij zonder dat je iets hebt gedaan. Ons advies is dan ook om rustig aan te doen als je drinkt. Een beetje alcohol kan je helpen te ontspannen in het weekend, maar laat het je vrije tijd niet bepalen!

Ga naar buiten

Door naar buiten te gaan voor een wandeling, hardlooprondje, fietstochtje of iets anders waardoor je aan lichaamsbeweging doet en van de frisse lucht kunt genieten, krijg je energie terwijl je ook nog eens de gezondheidsvoordelen plukt. Omdat we doordeweeks soms niet genoeg bewegen, is het weekend een perfect moment om wat lichaamsbeweging in te halen.

Ook de zondag is van jou

Een fout die we vaak maken in het weekend, is dat de gedachten alleen al aan maandagochtend en het werk dat op ons wacht, ons vermogen om ten volle van onze zondag te genieten, overnemen. Je kunt deze zogenaamde zondagsblues afwenden door ervoor te zorgen dat je niet alleen voor zaterdag maar ook voor zondag iets gepland hebt, zoals een brunch of diner met anderen.

Zondagavond zou je wat tijd kunnen besteden aan het plannen van de komende week, zodat je weet wat je de hele week wilt bereiken, zowel op het werk als in je persoonlijke leven. Door op zondagavond wat tijd door te brengen met het plannen van een andere leuke activiteit voor de week en vooruit te denken aan het volgende weekend, kun je het weekendgevoel dat je zojuist hebt gecreëerd verlengen in je week in plaats van dat het zo abrupt eindigt op zondag.

Bronnen o.a. Bustle (link), Forbes (link), RealBuzz (link), TheEveryGirl (link)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment.
Enter your name here

Popular

Recent Comments

en_USEnglish