HomeLifestyleMotivatie nodig? 7 krachtige vragen om jouw "Waarom" en levensdoel te vinden.

Motivatie nodig? 7 krachtige vragen om jouw “Waarom” en levensdoel te vinden.

Reading time:  5  minutes

Ken jij jouw levensdoel? Veel mensen die reeds een behoorlijk inkomen verdienen, beschrijven succes veel meer dan alleen geld. Voor velen gaat het namelijk meer om geluk, gemoedsrust, positieve relaties en het vermogen om bij te dragen aan iets waar je echt om geeft.

We schreven er al eerder over in het kader van het Japanse geheim Ikigai: naar een lang en gelukkig leven, maar hoe vindt jij nu jouw levensdoel en reden om vol energie op te staan in de ochtend?

Hier zijn 7 vragen die je jezelf kunt stellen als je probeert je levensdoel te ontdekken.

Waar was je als kind al gepassioneerd over?

Wat vond je ontzettend leuk en kon je passievol uren tijd aan besteden toen je jonger was? Van het schrijven tot het tekenen van hun gedachtes, kinderen worden actief aangemoedigd om hun passies te volgen. We stoppen echter vaak met de dingen waar we als kind gepassioneerd over waren. Vaak is dit te wijten aan tijdgebrek of druk vanuit de samenleving om iets na te streven dat een (meestal financiële) beloning oplevert.

Denk na over die passies uit je kindertijd. Oefen je nog steeds je passies uit je kindertijd? Zo nee, waarom dan niet? Zou je je nu nog steeds gepassioneerd over dezelfde dingen voelen?

Welke kwesties liggen nauw aan je hart en houden je bezig?

Over welke onderwerpen lees je graag? Denk na over wat jij het meest interessant vindt op het nieuws, online of in het gebied waar je van houdt. Van het milieu tot het vinden van nieuwe recepten, veel mensen hebben passies waarvan ze zelfs aanvankelijk niet eens op de hoogte waren.

Als je het niet zeker weet, voel je dan niet ontmoedigd – het kan even duren voordat je beseft waar je een passie voor hebt, dus besteed wat vrije tijd aan iets dat je zowel leuk als productief vindt, en uiteindelijk zul je je levensdoel ontdekken!

Wat voor soort gesprekken heb je met je beste vrienden?

Als je met dierbaren bent, bespreek je meestal alleen onderwerpen die je echt interessant en leuk vindt. Zijn er onderwerpen die je herhaaldelijk ter sprake brengt om over te praten? Dit is vaak een goede indicatie van jouw levensdoel.

Denk niet alleen aan de onderwerpen die je graag bespreekt, maar ook aan de keren dat jouw vrienden bij je zijn gekomen voor advies. Dit laat zien op welke gebieden je vrienden je classificeren als een waardevolle bron van kennis – het kan iets zijn waarvan je niet eens wist dat je er goed in was!

Wat doet de wereld om je heen vergeten?

Als je aan je levensdoel of iets waar je een enorme passie voor hebt werkt, verlies je vaak de tijd volledig uit het oog. Vaak merken mensen de uren die voorbijgaan niet op en kunnen ze zelfs vergeten te eten of te drinken totdat ze klaar zijn. Wanneer heb jij je voor het laatst zo gevoeld?

Als je geen baan zou hebben, hoe zou je dan je dagen en uren besteden?

Als je niet hoefde te werken en je mocht niet in huis blijven, hoe zou je die tijd dan besteden? Waar zou je heen gaan? De meeste mensen houden ervan om s’avonds te ontspannen en tot rust te komen. Echter, wanneer mensen onbeperkte vrije tijd krijgen moedigt dit mensen vaak aan om de tijd op een productieve manier in te vullen.

Schrijf een paar manieren op waarop je jouw vrije tijd zou besteden, en probeer dan eens zo’n activiteit uit op je eerstvolgende vrije dag.

Wat staat er op jouw bucketlist?

Wat wil je bereiken voordat je sterft? Het maken van een bucketlist is een geweldige manier om jouw levensdoel te ontdekken, aangezien de lijst je exact de activiteiten laat zien die je belangrijk en emotioneel bevredigend vindt om te doen in je leven.

Wat is jouw levensdoel en dromen die je waar wil maken? (afb.)
Wat is jouw levensdoel en dromen die je waar wil maken? (picture.)

Als je een droom had, zou je die dan werkelijkheid kunnen maken?

Veel mensen hebben dromen, maar kiezen ervoor om ze niet na te jagen vanwege de financiële risico’s of faalangst. Ga op een positievere manier over je droom nadenken en vraag jezelf af ‘Hoe kan ik dit werkelijkheid laten worden?’ in plaats van tegen jezelf te zeggen dat het niet zal lukken.

Probeer negatieve gedachten los te laten die je ervan zouden kunnen weerhouden jouw echte levensdoel te bereiken. Probeer in plaats daarvan elke week iets te doen dat je helpt jouw dromen uiteindelijk allemaal waar te maken.

Denk er over na en start!

Sources ao Entrepreneur (link), Forbes (link), life hack (link), TrackingHappiness (link)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment.
Enter your name here

Popular

Recent Comments

en_USEnglish