HomeHealthGa toch fietsen! 10 redenen waarom je lekker met de fiets erop...

Go cycling! 10 reasons why you should go out by bike

Reading time:  5  minutes

Vandaag is het Wereld Fiets Dag. De dag is door de Verenigde Naties in 2018 in het leven geroepen om de fiets te eren omwille van de uniciteit, levensduur en veelzijdigheid, die al twee eeuwen in gebruik is. Fietsen is namelijk een eenvoudig, betaalbaar, betrouwbaar, schoon en milieuvriendelijk duurzaam vervoermiddel.

Daarnaast biedt fietsen een aantal gezondheidsvoordelen waar je misschien niet eerder aan hebt gedacht. Nu het weer over het algemeen lekkerder wordt, is het daarom goed eens te kijken welke voordelen fietsen ons zoal te bieden heeft.

Fietsen heeft veel voordelen, van geld besparen op brandstof of openbaar vervoer tot het milieu helpen door vervuiling te verminderen. Het is een zeer toegankelijke sport die je gezondheid op tal van manieren een boost kan geven.We noemen in dit artikel daarom 10 voordelen van fietsen!

Fietsen verbetert je cardiovasculaire conditie

Fietsen werkt zowat voor elke spier in het lichaam, inclusief het hart. Door bergopwaarts te fietsen, snel of juist sneller dan op een rustige fietstocht op zondag, verlaag je jouw bloeddruk. Dit vermindert de belasting van het hart, wat op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Fietsen, zoals elke vorm van aërobe oefening, verhoogt de aanwezigheid van het goede HDL cholesterol in het lichaam, wiens taak het is om vet uit de slagaders te transporteren. Er zijn aanwijzingen dat lichaamsbeweging de niveaus van juist het slechte LDL-cholesterol kan verlagen, dat normaliter vetafzettingen in de slagaders kan vormen en in dat geval bijdraagt aan hartaandoeningen.

Fietsen kan stress verminderen

Fietsen kan heel leuk zijn! Lichaamsbeweging zorgt er niet alleen voor dat je lichaam gelukkige hormonen (endorfine) aanmaakt, het is ook een geweldige manier om de bronnen van je stress te vergeten en tegelijkertijd ook nog eens fit te worden.

Fietsen verbrandt vet en calorieën

Fietsen is echt een geweldige manier om vet en calorieën te verbranden, of je nu op gewicht wilt blijven of een paar extra kilo wilt afvallen.

Fietsen in een gestaag tempo verbrandt ongeveer 300 calorieën per uur. Elke dag een half uur fietsen zou betekenen dat je in een jaar ongeveer 11 kilo vet verbrandt. Niet verkeerd toch?

De fiets oefening verhoogt ook je stofwisseling, wat betekent dat je nog een tijdje calorieën blijft verbranden nadat je van je fiets bent afgestapt. Dus een uur fietsen kan mogelijk gelijk staan aan zelfs meer dan de genoemde 300 verbrande calorieën.

Fietsen heeft weinig impact op je gewrichten

In tegenstelling tot hardlopen, een vorm van lichaamsbeweging met hoge impact, is fietsen ongelooflijk zacht voor je gewrichten.

Een groot aantal mensen hebben last van ernstige artrose van hun heupen of knieën en vinden daardoor zware oefeningen te moeilijk en pijnlijk. Fietsen is een zeer veilige manier ook voor hen om fysiek actief te blijven zonder hun pijnlijke artritische gewrichten te verergeren.

Mensen met gewrichtsklachten merken een verbetering van hun artritissymptomen als ze de tonus en kracht in de spieren rond een pijnlijk arthritisch gewricht verhogen.

Fietsen wordt ook vaak gebruikt in sportblessureklinieken als onderdeel van revalidatie en in fysiotherapieprogramma’s als een hele veilige manier om spierkracht op te bouwen.

Fietsen helpt de spiertonus en kracht in de benen te verbeteren

Pedaalkracht is een intensieve training voor je benen. Hoe meer je fietst, hoe sterker je benen er uit zullen zien en gaan aanvoelen. Deze toegenomen kracht merk je in alles wat je doet, van traplopen tot rennen door het park met de kinderen of kleinkinderen.

Fietsen bouwt kracht, spiertonus en uithoudingsvermogen op
Fietsen bouwt kracht, spiertonus en uithoudingsvermogen op (picture.)

Fietsen bouwt uithoudingsvermogen op

Zoals bij elke vorm van lichaamsbeweging, hoe vaker je fietst, hoe langer je kunt fietsen voordat je moe wordt. Het opbouwen van uithoudingsvermogen is niet alleen heel goed voor je algehele conditie, maar het geeft ook een gevoel van persoonlijke prestatie, wat belangrijk is voor een goede geestelijke gezondheid.

Fietsen helpt tegen depressie

De effecten van depression zijn voor iedereen anders, maar wat gebruikelijk is bij iedereen die eraan lijdt, is dat het vrijkomen van endorfines zeer gunstig kan zijn. Fietsen is een geweldige manier om de endorfine in je lichaam te verhogen, waardoor je je over het algemeen gelukkiger en positiever voelt. Sterker nog, onderzoek toont aan dat door regelmatig krachtig te sporten, je al minder kans hebt om angststoornissen en depressies te ontwikkelen.

Fietsen werkt ook aan je bovenlichaam

Terwijl fietsen duidelijk een uitstekende oefening voor je benen is, gaat 70% van je lichaamsgewicht bij het oprijden van heuvels of over ruw terrein door het zadel en het stuur, in plaats van door je heupen, knieën en enkels. Zo krijg je ook nog eens een geweldige workout voor je bovenlichaam.

Fietsen helpt tegen gezondheidsproblemen en verlaagt risico op bepaalde vormen van kanker

Onderzoek in Finland wees uit dat mensen die 30 minuten of meer per dag fietsen een 40% lager risico hadden om diabetes te ontwikkelen.

Ander onderzoek uitgevoerd in de VS en over de hele wereld toont aan dat ‘volwassenen die hun fysieke activiteit verhogen, hetzij in intensiteit, duur of frequentie, hun risico op het ontwikkelen van darmkanker met 30-40% kunnen verminderen in vergelijking met degenen die zitten, ongeacht de body mass index (BMI) die zij hebben.

Er is ook overtuigend onderzoek dat suggereert dat je jouw risico als vrouw op het ontwikkelen van borstkanker kunt verminderen door regelmatig te bewegen. De resultaten van onderzoeken variëren, maar laten zien dat het risico met 20 tot 80% kan worden verminderd.

Fietsen is een gezond vervoermiddel voor jou en voor het milieu

Zodra je een fiets hebt gekocht, heb je toegang tot gratis en volledig groen vervoer. En in plaats van zittend in de auto of in een bus of trein te zitten, ga je bewegen, fit worden en strakker worden. Win-win dus voor fietsers, het milieu en je banksaldo.

Dus waar wacht je op? Stap op je fiets!

Bronnen o.a. Bicycling (link), BMIHealthCare (link), Harvard (link), Pebblemag (link)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment.
Enter your name here

Popular

Recent Comments

en_USEnglish