itthon üzleti Wil je persoonlijk groeien door mentorschap? De belangrijkste 10 redenen om een...

Wil je persoonlijk groeien door mentorschap? De belangrijkste 10 redenen om een mentor te zoeken.

0
7175
Wil je persoonlijk groeien door mentorschap? De belangrijkste 10 redenen om een mentor te zoeken.
https://unsplash.com/photos/y_6rqStQBYQ

Of het nu gaat om persoonlijke groei of carrièredoelen, een mentor speelt een waardevolle rol in het leven van mensen die net als jij nieuwe niveaus van succes willen bereiken.

Het vinden van de juiste mentor die het beste past bij jouw specifieke behoeften kost tijd en onderzoek. In dit artikel komt de rol van de mentor aan de orde, hoe mentorschappen werken en de 10 belangrijkste redenen waarom je een mentor nodig hebt.

Wat is een mentor?

Een mentor is een persoon met gespecialiseerde kennis die je kunt inschakelen om je op te leiden en te motiveren, hetzij in jouw persoonlijke leven, je loopbaan en ondernemerschap of in beide.

Net als coaches en docenten begeleiden mentoren minder ervaren mensen door het leerproces heen door meer vertrouwen te scheppen en positief gedrag te modelleren. Mentoren verschillen in die zin dat ze over het algemeen geen betaling voor diensten ontvangen. Veel mentoren kiezen ervoor om anderen te helpen onderwijzen, omdat ze de waarde van hun wijsheid en kennis begrijpen en deze graag willen doorgeven. Anderen vinden het juist een uitdaging om mensen te helpen om hun doelen te bereiken.

Hoe werkt de relatie met een mentor?

Een mentorschap werkt net als een overeenkomst. De mate van formaliteit hangt af van de door jou gewenste resultaten. Als je de tijd hebt genomen om te beslissen wie je graag in deze rol zou willen hebben, plan dan een gesprek met je toekomstige mentor om de details van de overeenkomst uit te werken. Weten hoeveel tijd deze persoon van plan is te investeren in het begeleiden van jou, helpt bij het inplannen en begeleiden van toekomstige vergaderingen.

Informeel mentorschap kan bestaan uit telefoontjes, sms’jes of e-mails naar je mentor als je begeleiding nodig hebt. Meer formele mentorschappen hebben mogelijk een vastgesteld schema waarin de specifieke datums en tijden wanneer je elkaar van plan bent te ontmoeten, worden vermeld. Wat je kiest, hangt af van jouw unieke situatie en waar jullie beiden het meeste vertrouwen in hebben.

De 10 redenen waarom je een mentor nodig hebt

Hier zijn 10 redenen waarom je een mentor moet vinden voor het realiseren van jouw persoonlijke of zakelijke doelen:

Onbevooroordeelde, ongezouten mening

Omdat mentoren een neutrale rol in jouw leven spelen, kunnen ze onbevooroordeelde meningen geven over onderwerpen waar je om geeft. Als je bijvoorbeeld verschillende ideeën hebt voor een zakelijke onderneming, maar hulp nodig hebt bij het kiezen van de beste optie, zijn mentoren een uitstekende bron voor advies. Op basis van hun ervaringen uit het verleden geven mentoren meningen die volgens hen het beste bij jouw situatie passen.

Vergroten van je kennis

Mentoren zijn waardevolle bronnen van kennis. Of je nu een bedrijf start, weer gaat studeren of van loopbaan verandert, mentoren hebben eerder vergelijkbare mijlpalen meegemaakt. Kies mentoren die je het beste inzicht geven in jouw huidige levensfase of carrièreniveau. Omdat ze het al hebben meegemaakt, geven ze advies over zaken als hoe je bijvoorbeeld geld kunt besparen, stress kunt verminderen en efficiënter kunt zijn, en hoe je hun ervaringen kunt verbinden met die van jou.

Személyes növekedés

Mentoren zoeken naar manieren om persoonlijke groei te stimuleren. Zodra ze jouw vaardigheden en capaciteiten begrijpen, kunnen ze je aan een specifieke taak laten werken om te zien hoe goed je hierbij presteert. Op basis van je prestaties kunnen ze je een andere uitdaging geven om je te testen of je gedetailleerde feedback geven over wat je goed hebt gedaan en wat je verder kunt verbeteren. Mentoren zoeken naar leermomenten die je helpen om gaandeweg steeds meer te groeien.

Opbouwende kritiek

Vrienden en familieleden kunnen aarzelen om het soort feedback te geven dat je eigenlijk nodig hebt om jouw persoonlijke of professionele leven te veranderen. Mentoren geven opbouwende kritiek die bedoeld is om gebieden in jouw leven die verbetering behoeven, te versterken. Zonder dit inzicht kan het langer duren om persoonlijke groei te bereiken. Moedig mentoren vooral aan om jou te vertellen hoe je de strategied kunt verbeteren om jouw doelen beter te bereiken.

Positieve aanmoediging om je te stimuleren

Als je een extra boost van zelfvertrouwen nodig hebt, bieden mentoren ondersteuning en bemoedigende woorden om je door te laten gaan en vast te bijten als het leven moeilijk wordt. Zonder mentor kunnen negatieve gedachten meer op de voorgrond treden in jouw dagelijkse leven, vooral wanneer je met een moeilijk onderwerp of een moeilijke situatie te maken hebt. Positieve aanmoediging helpt je te motiveren om ondanks de uitdagingen je best te blijven doen.

Duidelijke grenzen

Succesvolle mentorschappen zijn gebaseerd op grenzen die sociale verwachtingen bepalen en je een veilig gevoel geven. Mentoren creëren gezonde grenzen die in jouw voordeel werken. Mentoren helpen bijvoorbeeld bij het stellen van prioriteiten, het definiëren van onaanvaardbaar gedrag en het bieden van begeleiding met betrekking tot een evenwichtige werk-privé planning. Mentoren helpen bij het bewust maken van problemen die jouw emotionele welzijn kunnen beïnvloeden en bieden oplossingen om eventuele negatieven met het stellen van grenzen te overwinnen.

Een vertrouwde bondgenoot

De relatie tussen een mentor en een leerling moet gebaseerd zijn op vertrouwen, eerlijkheid en transparantie. Als je iemand nodig hebt die je kunt vertrouwen, is het hebben van een mentor als objectieve derde partij een geweldige hulpbron. Mentoren werken op verschillende manieren om jouw vertrouwen te winnen, bijvoorbeeld door op tijd op afspraken te komen, naar jouw verhalen te luisteren en jouw informatie en ideeën vertrouwelijk te houden.

Doelen stellen met stimulans door je mentor

Als je hulp nodig hebt bij het stellen en bereiken van doelen, zijn mentoren de perfecte bondgenoten om je verantwoordelijk te houden. Jouw mentor kan je helpen een carrière en successen te ontwikkelen door nieuwe doelen voor je te stellen en duidelijkheid te verschaffen over hoe je hierop actie kunt ondernemen.

Wil je persoonlijk groeien door mentorschap? De belangrijkste 10 redenen om een mentor te zoeken.
Wil je persoonlijk groeien door mentorschap? De belangrijkste 10 redenen om een mentor te zoeken. (kép.)

Wanneer je voor het eerst met het mentorschap begint, schrijf dan een lijst op met doelen waar je je op een positieve manier ongemakkelijk bij voelt. Weet dat dit ongemak voortkomt uit angst voor verandering. Als je eenmaal je doelen hebt bereikt, dan zul je merken hoe deze angst overgaat in opwinding.

Breder netwerk met connecties

Mentoren bieden gewoonlijk aan om hun connectie uit hun bestaande zakelijk maar ook privé netwerk met hun leerlingen te delen. Wanneer je de hulp van een mentor inschakelt, vergroot je je kansen op nieuwe (professionele) contacten, wat je kan leiden tot nieuwe kansen. Als jouw mentor van plan is om samen met je zakelijke conferenties en seminars bij te wonen, toon dan jouw interesse in het ontmoeten van nieuwe contacten.

Nieuw perspectief

Werken met een mentor is levensveranderend omdat het je helpt te begrijpen wie je bent en wat je wilt worden. Hoewel mentoren geen therapeuten zijn, helpen ze bij het bevorderen van gevoelens van bewustzijn en ontdekking die alleen door bewuste inspanning tot stand komen. Als je eenmaal het leven met een mentor hebt ervaren, wil jij op jouw beurt misschien ook weer je ervaringen met anderen delen, waardoor je zelf een betere leider kunt worden en een nieuwe kijk op het leven krijgt.

Bronnen o.a. BranchesWorldWide (link), CareerTips (link), Valóban (link), Közepes (link)

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

VÁLASZOLJ

Kérjük, írja be megjegyzését.
Írja be ide a nevét

hu_HUMagyar