DomUm i meditacijaDe locus of control: 3 manieren om je interne locus of control...

De locus of control: 3 manieren om je interne locus of control te verhogen.

Vrijeme za čitanje:  5  minutama

Als je het gevoel hebt dat je controle hebt over je leven en je lot, zou je een geweldige ondernemer kunnen zijn. Mensen met een interne locus of control voelen zich over het algemeen zo. Het tegenovergestelde hiervan zijn mensen met een externe locus of control. Die mensen hebben het gevoel dat het leven hen overkomt. Met andere woorden, ze hebben het gevoel dat ze weinig controle hebben over hun toekomst en dat de willekeurige of externe gebeurtenissen in het leven de belangrijkste oorzaken zijn van succes of falen.

Als je dingen in je leven plant, gelooft dat je bent waar je bent vanwege je acties, en een direct verband ziet tussen je gedrag en je succes of falen in het leven, heb je misschien een interne locus of control.

Dus hoe vergroot men hun interne locus of control? Hier zijn drie technieken die je kunt toepassen.

Geef anderen niet de schuld

Denk terug aan momenten die je verdriet hebben bezorgd. Toen je een tas met boodschappen liet vallen, wie had dan volgens jou de schuld? De keer dat je achteruit reed en tegen een andere auto botste. Was dat de schuld van iemand in je auto die je afleidde? Als je slecht presteerde op een examen, was dat dan omdat de leraar een slechte instructeur was?

We hebben allemaal momenten van nood in ons leven, en hoe we de fout rechtvaardigen, zegt veel over onze locus of control. Als jij je eerder in soortgelijke situaties bevond als hierboven beschreven, bedenk dan nu hoe je de situatie had kunnen voorkomen. Is de boodschappentas gevallen omdat deze slecht verpakt was, of heb je deze niet goed, slecht verpakt of niet goed vervoerd? Toen je achteruit reed met de auto, was dat dan omdat je je liet afleiden in plaats van je te concentreren op jouw inspanning om een ​​parkeerplaats goed te verlaten? Was jouw slechte prestatie op het examen het gevolg van het niet aanpassen aan de manier waarop de leraar instrueert en dat heeft geleid tot jouw slechte resultaten?

Het gaat er niet om de ‘waarheid’ te ontdekken of schuldgevoelens te voelen in elk van deze situaties. In plaats daarvan, wat is de mentaliteit waar je je toevlucht toe neemt als er zich een moment van nood voordoet? Je kunt jouw interne locus of control vergroten door te leren verantwoordelijkheid te nemen voor de uitkomst van een situatie in plaats van de schuld af te schuiven op iemand of iets anders dan jouzelf.

De verantwoording nemen

Stel je je toekomstige doelen voor en het pad dat je zou willen nemen om daar te komen. Bestaat dat pad uit gedachten als “als dit gebeurt”, “ik hoop dat ze mijn inspanning zullen zien”, of “het zal wat geluk vergen”? Dan heb je een externe locus of control. Je ziet toekomstig succes in wat jij probeert te bereiken als afhankelijk van iemand anders of een gebeurtenis die moet plaatsvinden.

Om je interne locus of control te vergroten, verander je gedachten in “wanneer ik dit voor elkaar krijg”, “wanneer ze mijn inspanning zien” of “vastberadenheid, geen geluk zal me naar mijn toekomstige doelen brengen”.

Omarm mislukking, fouten en uitdagingen

Naar stoïcijnse begrippen: Zie falen als een kans om te leren. Falen is nooit welkom, maar het is zeer waarschijnlijk dat het vroeg of laat gebeurt wanneer we iets proberen te bereiken dat uitdagend is. Mensen met een externe locus of control kijken naar situaties en de faalkans. Als ze denken dat er ook maar een kleine kans op mislukking is, zullen ze de situatie vermijden. Maar het is moeilijk om veel te bereiken in het leven als de faalangst je ertoe aanzet situaties te vermijden.

Als je je interne locus of control wilt vergroten, ga dan naar buiten en doe iets waarvan je weet dat het zal mislukken. Het kan worden al iets simpels als een te lange afstand hardlopen van 15 km zijn. Of vraag een ober in een restaurant om je maaltijd anders te laten bereiden. Na verloop van tijd zul je leren dat een poging niet zo erg is als je dacht dat het zou zijn. En als je na elke mislukking opkrabbelt en tegen jezelf zegt dat de mislukking het gevolg was van je slechte voorbereiding, gebrek aan goede communicatieve vaardigheden of iets anders dat je kunt verbeteren, ben je op de juiste weg om je interne locus of control te vergroten.

Hoe sterker je interne locus of control, hoe meer voldoening je zult vinden in het leven. Je zult niet langer de behoefte voelen om anderen de schuld te geven of bang te zijn om interessante activiteiten te doen, en je zult merken dat degenen om je heen je gevoel van eigenwaarde zullen bewonderen en hoe je nu de meester bent van je lot.

Bronnen o.a. EntPathWays (veza), PsychCentral (veza), VeryWellMind (veza)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar.
Ovdje unesite svoje ime

Popularan

nedavni komentari

hrHrvatski