心靈與冥想Waardoor is meditatie populair? 6 feiten waarom mediteren zo belangrijk is.

Waardoor is meditatie populair? 6 feiten waarom mediteren zo belangrijk is.

閱讀時間:  5  分鐘

Als het onderwerp mindfulness ter sprake komt, zijn er mensen die zich nog steeds voorstellen dat meditatie het domein is van vrije geesten die graag ergens op een geweven grasmat zitten. Maar het feit is dat er niets woo-woo is aan mindfulness en bewustzijnsmeditatie. Deze levensveranderende praktijken van meditatie bestaan al millennia, en vrijwel elk spiritueel pad integreert een of andere vorm ervan.

Hoewel het zijn wortels heeft in het boeddhisme, is niet-seculiere mindfulness-meditatie zoals die tegenwoordig wordt beoefend, toegankelijk voor mensen van alle achtergronden en overtuigingen. Ondanks zijn opmerkelijke populariteit, vraag je je misschien af: “Maar waarom zou ik mediteren?” Om deze (terechte) vraag te beantwoorden, geven we hieronder zes interessante feiten over meditatie.

Een paar feiten die je misschien nog niet wist over meditatie

Meditatie maakt je gelukkiger

Mensen die mediteren leiden over het algemeen een gelukkiger leven dan degenen die dat niet doen. Van meditatie is bekend dat het de stroom van constructieve gedachten en positieve emoties verbetert. Zelfs een paar minuten die je besteed aan regelmatig mediteren kan een groot verschil maken.

Wetenschappelijk bewijs ondersteunt deze bewering: er werden uitgebreide studies uitgevoerd op een groep boeddhistische monniken terwijl ze mediteerden. De prefrontale cortex van de monnikenhersenen (het deel dat geassocieerd wordt met geluk) bleek extra actief te zijn.

Wetenschappelijk aangetoond: Meditatie maakt je gelukkiger (afb.)
Wetenschappelijk aangetoond: Meditatie maakt je gelukkiger (圖片.)

Je hoeft geen religieus persoon te zijn om te mediteren

De experts zijn er zeker van dat meditatie iedereen ten goede kan komen. Het gaat verder dan de doctrine: het gaat over het ontwikkelen van kalmte, het oefenen van bewustzijn en het opruimen van de geest. En hoewel contemplatie een belangrijk onderdeel is van de meeste wereldreligies, hoef je geen religie aan te hangen om meditatie te beoefenen.

Dit is goed nieuws voor de een op de vijf mensen die zichzelf doorgaans omschrijven als ‘spiritueel maar niet religieus!’ Ook gaf eerder onderzoek in de Verenigde Staten aan hoe normaal mindfulness-meditatie is geworden, ongeacht religieuze overtuiging.

Meditatie helpt je om angst, stress en depressie te beheersen

Het transformatieve potentieel van meditatie mag niet worden onderschat. Studies uitgevoerd aan de Universiteit van Wisconsin hebben aangetoond dat meditatie fysiologische effecten heeft op de hersenen.

Onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat het deel van de hersenen dat stress en angst regelt, krimpt wanneer meditatie consequent wordt beoefend. Door zich te concentreren op ervaringen van moment tot moment, trainen mediterende mensen de geest om kalm te blijven, zelfs in stressvolle situaties. Daarnaast ervaren ze beduidend minder angst door onzekerheid over de toekomst.

Meditatie voordelen ervaar je bijna onmiddellijk

De talrijke gezondheidsvoordelen die het gevolg zijn van meditatie zijn een andere goede reden om deze gewoonte over te nemen. Bepaalde voordelen kunnen heel snel merkbaar worden nadat mensen zijn gaan zitten om te mediteren. Een gevoel van kalmte en gemoedsrust zijn veel voorkomende ervaringen, zelfs als dit gevoel vluchtig en subtiel is.

Sommige mensen maken zich zorgen dat meditatie het tegenovergestelde effect heeft, omdat hun geest drukker lijkt dan ooit. Het advies: houd je eraan en houd je sessies kort. Meditatie gaat niet over het schoonvegen van de lei van je geest, het gaat erom je bewust te zijn van wat daar verschijnt. En je bent een stap voor: je merkt al hoe druk de geest kan zijn.

Meditatie scherpt je geheugen

Naast het vergroten van je geluk en het verbeteren van je algehele welzijn, helpt meditatie ook om je geheugen scherp te houden en je concentratie stabiel te houden. Met mindfulness-meditatie train je om op een niet-oordelende manier bewust te blijven van het huidige moment. Afleidingen zullen je daardoor steeds minder snel uit het veld slaan. Nog een reden te meer om te mediteren.

Meditatie helpt je in slaap te vallen

Slapeloosheid is een verontrustende aandoening – iedereen vreest een slapeloze nacht. Helaas lijdt ongeveer een derde van de bevolking aan een vorm van slaaptekort, hetzij incidenteel of chronisch.

Als je een van die ongelukkige mensen bent die de hele nacht naar het plafond staren en de hele nacht schaapjes tellen, dan is meditatie misschien wel een oplossing. Een artikel in de Harvard Health Blog bevestigt dat meditatie de ontspanningsreactie veroorzaakt – en daarom hebben sommige mensen eigenlijk het tegenovergestelde probleem: ze vallen in slaap zodra ze beginnen te mediteren!

Bronnen o.a. DisturbMeNot (關聯), Insider (關聯), MindWorks (關聯), PositivePsychology (關聯)

發表評論

請輸入您的評論。
在此處輸入您的姓名

受歡迎的

最近的評論

zh_TW繁體中文