HjemSinn og meditasjonMånen og betydningen av dens 8 forskjellige faser

Månen og betydningen av dens 8 forskjellige faser

Lesetid:  5  minutter

Elke maand zal de maan door verschillende fasen gaan. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid oppervlak die wordt blootgesteld aan het zonlicht. Een volle maan kan je bewonderen wanneer zij volledig wordt verlicht door de zon. Bij een wassende maan wordt alleen de rechterkant van de maan verlicht.

In de oudheid was de maan een mystieke energie waar mensen heel weinig vanaf wisten. Vandaar dat je nog steeds veel kunt lezen over mythen en legendes over deze heldere nachtelijke bol. Een voorbeeld hiervan was het idee dat een volle maan mensen een beetje in de war maakten. Er werd gezegd dat wanneer er een volle maan was, alle krankzinnige mensen tevoorschijn zouden komen, en dat is waar de term ‘lunatic’, oftewel “gek” in het Engels vandaan komt.

Waarom worden de maanstanden gevolgd in sommige godsdiensten?

De maancyclus is voor veel heidense godsdiensten, zoals Wicca een belangrijk onderdeel in de beoefening van de leer. De maan wordt gezien als de godin, waarbij de zon de god is. Elk van de drie hoofdfasen van de maan wordt toegeschreven aan een bepaalde fase in het leven van de godin. Dit wordt de ‘Drievoudige Godin’ genoemd en vertegenwoordigt de volgende zaken;

 • volle maan, ook wel bekent als het meisje
 • afnemende maan, ofwel de moeder
 • wassende maan, of ook wel de oude vrouw genoemd

Deze drie fasen vertegenwoordigen geboorte, leven en dood. Deze betekenis herinnert ons eraan dat alles in onze wereld een begin, midden en een einde heeft.

Waarom zou de maan invloed op ons hebben?

We weten al dat de maan een essentieel onderdeel is van ons zonnestelsel en het evenwicht van de aarde onder controle houdt. De zwaartekracht van de maan beïnvloedt eb en vloed en daarom kunnen we aannemen dat het een soort effect heeft op ons fysieke zelf. Kunnen wij ook beïnvloed worden door de maan?

Waarom zou de maan invloed op ons hebben?
Waarom zou de maan invloed op ons hebben? (Afb.)

In meer spirituele zin is de maancyclus de relatie tussen de zon en de maan, de godin en de god. Een volle maan wordt bijvoorbeeld als krachtiger gezien omdat het volle licht van de god de godin verlicht en op ons schijnt. Het is een combinatie van twee van de sterkste krachten ter wereld. Terwijl het licht vervaagt, neemt ook zijn intense aantrekkingskracht toe, totdat de nieuwe maan rond rolt en we rusten, opladen en opnieuw beginnen.

Wat betekenen de verschillende maanfasen?

Als we het hebben over de maancyclus, zijn er acht hoofdfasen, dit zijn:

 • De nieuwe maan
 • De wassende, sikkelvormige maan
 • Het eerste kwartier
 • De wassende maan
 • De volle maan
 • De afnemende maan
 • Het laatste kwartier
 • De afnemende, sikkelvormige maan

De cyclus begint met de donkere, nieuwe maan, langzaam bewegend in de wassende maan, bereikt zijn volle kracht tijdens de volle maan en vervaagt langzaam door de afnemende maan en terug in een nieuwe maan. Deze fasen hebben verschillende betekenissen en energieën die we kunnen gebruiken en we gaan hieronder bekijken hoe we ze allemaal kunnen gebruiken.

De nieuwe maan

De nieuwe maan kan niet worden gezien, aangezien de zon achter de maan staat en daarom de van de aarde afgekeerde zijde verlicht. Dit is ook het begin van een nieuwe maancyclus en vindt eens per maand plaats.

De nieuwe maan is het beste voor een nieuw begin en voornemens voor de komende maand. Het is het begin van een geheel nieuwe maancyclus, dus het is de perfecte tijd om plannen te maken en te beslissen wat je de komende 29 dagen wilt bereiken.

Sleutelwoorden: intentie, nieuw begin, nieuwe start

De wassende, sikkelvormige maan

De wassende maan wordt gezien als een halve maan aan de hemel, verlicht aan de rechterkant terwijl de zon langzaam begint te bewegen van zijn plaats achter de maan. Deze maanfase is het eerste teken dat er energie aan het opbouwen is en over een paar dagen zal de maan op volle kracht zijn.

Omdat de kracht van de maan langzaam toeneemt in deze fase, is het altijd een goed moment om te werken aan zaken als je zelfvertrouwen, mededogen en zelfverzekerdheid. Bouw jezelf op en maak echt plannen om je doelen te bereiken.

Sleutelwoorden: zelfverzekerdheid, zelfvertrouwen, planning

Het eerste kwartier

Eindelijk is de hele rechterkant van de maan verlicht en kunnen we een heldere halve maan aan de hemel zien. De zon staat nu zij aan zij met de maan en staat op halve kracht.

Dit is een goed moment om na te denken en even te pauzeren, te genieten van waar je tot nu toe aan hebt gewerkt en je prestaties te vieren. Dit is ook een goed moment om na te denken over hoe je de volle maan wilt vieren en jezelf voor te bereiden op serieuze actie.

Sleutelwoorden: reflectie, pauze, zelfwaardering

De wassende maan

De maan in deze fase laat slechts een glibberige donkere maan onzichtbaar achter. Het is een kleine stap verwijderd van volle maan.

We zijn slechts één fase verwijderd van de volle maan en het is tijd om onze intenties, doelen en acties aan te scherpen. Zorg ervoor dat je alle details waarneemt en let op wat er zowel extern als intern gebeurt.

Sleutelwoorden: aanscherping, opmerkzaamheid, actie

De volle maan

De maan is op haar volle kracht en we kunnen haar energie aanboren om ons te helpen manifesteren of inzicht te krijgen in onze problemen.

Deze fase is zeer geschikt voor manifestatie en het toevoegen van extra kracht aan je intenties. Deze tijd is perfect voor het doen van rituelen en spreuken, aangezien het de krachtigste tijd van de maand is. Het is ook een geweldige tijd voor meditere en het opladen van kristallen en het reinigen van tarotkaarten.

Sleutelwoorden: manifestatie, innerlijk werk, waarzeggerij

De afnemende maan

De afnemende maan markeert het afnemen van de kracht. De zon beweegt weg en neemt zijn licht mee, waardoor er aan de rechterkant een schaduw ontstaat.

Dit is een tijd om echt naar binnen te keren en te evalueren wat er de afgelopen dagen is gebeurd. denk na over je ritueel of meditatie bij volle maan en pas je bedoelingen en doelen voor de rest van de maand aan.

Sleutelwoorden: beoordelen, evalueren

Het laatste kwartier

De maan in het laatste kwartier wordt aan de linkerkant verlicht, wat aangeeft dat de maan nu weer op halve kracht is en vervaagt.

De maan in het laatste kwartier is het perfecte moment om echt alles los te laten dat je tegenhoudt of negativiteit in je leven veroorzaakt. Dit kunnen zaken zijn als zelfbeperkende overtuigingen, angst of zelfs gewoon een idee dat in je hoofd vastzit maar zich niet kan manifesteren. Wat je ook niet meer dient, laat het gaan.

Sleutelwoorden: loslaten, loslaten, reinigen

De afnemende, sikkelvormige maan

De kracht van deze maan is bijna voorbij, met slechts een kleine linker halve maan zichtbaar aan de nachtelijke hemel. Het is bijna tijd voor een nieuwe maan en een nieuw begin.

Diep ademhalen en je overgeven aan wat er ook is gebeurd en alles waar je geen controle over hebt. Als je het doel dat je aan het begin van de cyclus had gesteld niet hebt bereikt, is dat prima! Haal diep adem en geef je over aan de wil van het universum. Binnenkort krijg je de kans om jezelf af te stoffen en op te rapen om het nog eens te proberen.

Sleutelwoorden: overgave, zelfvriendelijkheid, mededogen

Bronnen o.a. Elite daily (OG), Labyrinthos (OG)

LEGG IGJEN ET SVAR

Skriv inn kommentaren din.
Skriv inn navnet ditt her

Populær

Nylige kommentarer

nb_NONorsk bokmål