DomovFinanční5 redenen waarom je voor financiële onafhankelijkheid zou moeten gaan.

5 redenen waarom je voor financiële onafhankelijkheid zou moeten gaan.

Čas na čtení:  5  minut

Verlang je naar een leven zonder financiële beperkingen?

Te vaak wordt ons vermogen om vooruitgang te boeken in de richting van onze passies beperkt door de zogenaamde ‘ratrace’. In de ratrace werken we voor onze werkgevers, de overheid door belasting te betalen en de kredietverstrekkers (ofwel voor onze hypotheken, creditcards, autoleningen en studieleningen).

Heel vaak lijkt onze eigen passies op sterven na dood, namelijk zijn ze gedegradeerd tot wanneer we nog een klein beetje vrije tijd kunnen – als überhaupt nog enige focus kunnen krijgen van onszelf.

Gelukkig is er de mogelijkheid om voor jezelf een heel ander plan te hebben. We geven je in dit artikel minstens vijf redenen om financiële onafhankelijkheid na te streven … zelfs als je van je huidige werk houdt!

Financiële onafhankelijkheid is belangrijk omdat werkzekerheid vaak een illusie is

Financiële kwetsbaarheid motiveert ondernemers vaak om voor zichzelf te beginnen. Veel ondernemers werken belachelijke uren, riskeren soms hun volledige spaargeld en verwaarlozen belangrijke relaties voor een droom zonder zekerheid op succes. Welke type persoon zou zulke risico’s nemen?

Een ding om op te merken is dat je, ongeacht of je een zelfstandige freelancer, een traditionele werknemer of een bedrijfseigenaar bent, je in principe werkt voor jezelf. Het belangrijkste onderscheid is: wie zijn jouw klanten? Voor een typische werknemer is je “klant” jouw baas. Hij of zij is degene die jouw diensten afneemt. Als je echter een bedrijf hebt, heb je meer klanten (of bazen).

Met dat in gedachten vinden veel ondernemers het vanzelfsprekend riskanter om één basis (of opdrachtgever) te hebben dan veel “bazen” ofwel klanten. Als je bijvoorbeeld een bloeiend bedrijf hebt waar je de kosten, groei en marketing volledig zelf in de hand hebt, dan zou een hele reeks van meerdere klanten je moeten “ontslaan” uit de diensten die je levert voordat je daadwerkelijk zonder werk komt te zitten.

Het levensonderhoud van een bedrijfseigenaar wordt niet langer bepaald door de mening van een enkele persoon of door aandeelhouders die zijn of haar naam misschien niet eens kennen. Daarom is financiële onafhankelijkheid zo belangrijk voor traditionele werknemers: geen enkele opleiding of ervaring kan garanderen dat zelfs de meest getalenteerde en trouwe werknemers morgen niet werkloos zullen zijn. Als je een werknemer bent, is de realiteit dat je eigenlijk voortdurend sollicitatiegesprekken voert voor (het behouden van) je baan.

Financiële onafhankelijkheid is belangrijk omdat je los te maken van de “rat race”

Tegenwoordig heerst er soms een een regelrechte minachting voor werk. We verbazen ons over degenen die vervroegd met pensioen gaan. Er worden echter steeds meer mensen enthousiaster bij het het idee om uit de “ratrace” te stappen, welke hen veel meer opwindt dan het idee van pensionering. Er is bij hen een innerlijk verlangen om een ​​verschil te maken dat heel moeilijk te bereiken zou zijn als het idee van een pensioen waarbij je elke dag op de bank zit te kijken naar weer de nieuwe Netflix serie. Stephen Covey zei al dat we allemaal willen “leven, liefhebben, leren en een erfenis nalaten”. Het juiste werk kan ons helpen dergelijke ambities te vervullen.

Financiële onafhankelijkheid is belangrijk omdat je los te maken van de "rat race"
Financiële onafhankelijkheid is belangrijk omdat je los te maken van de “rat race” (obrázek.)

In plaats van werk volledig te schrappen, denken we dat veel mensen naar financiële onafhankelijkheid hunkeren om niet bij iedere beslissing stil te hoeven staan, hun dromen na te jagen en meer tijd te kunnen doorbrengen met de mensen die voor hen belangrijk zijn.

Een financieel onafhankelijk persoon krijgt nieuwe inzichten en doelen die niet zijn aangetast door de zorg voor levensonderhoud, kan mogelijk kansen nastreven die normaal gesproken als riskant worden gezien en kan zijn of haar tijd volledig naar wens indelen op een manier waar degenen met 9-5 banen alleen maar van kunnen dromen.

Financiële onafhankelijkheid is belangrijk zorgt ervoor dat je nog beter in staat bent om anderen te helpen

Het was “de ijzeren dame” Margaret Thatcher (The Iron Lady) – die zei dat “niemand zich de barmhartige Samaritaan zou hebben herinnerd als hij alleen maar goede bedoelingen had.” Sommige mensen zeggen heel braaf dat ze gewoon genoeg willen voor hun gezin. Het is alsof ze regelrechte verontwaardiging hebben voor iedereen die naar meer hunkert. Ironisch genoeg missen ze eigenlijk hoe egoïstisch het juist over komt.

Als we buitengewoon mooi willen leven, moeten we vaak buiten onze eigen vier muren kijken om te zien wie we kunnen dienen. Het feit dat liefdadigheid thuis begint, wil nog niet zeggen dat het daar moet stoppen. Een van de redenen waarom het zo belangrijk is om je visie hierover verder uit te breiden, is dat het vaak de stimulans zal zijn die anderen ertoe aanzet om bij jouw droom betrokken te raken.

Een deel van de oorzak waarom mensen als Oprah, Rachael Ray en Dr. Oz zo succesvol zijn, is bijvoorbeeld omdat ze “belangrijk” zijn in het helpen van anderen. Het zijn de problemen die je oplost voor anderen die dienen als de deuren naar je volgende promotie. Een van de voordelen van financieel vrij zijn, is dat je ook vrij bent om een ​​aantal echt complexe problemen (ook om anderen te helpen) aan te pakken!

Financiële onafhankelijkheid is belangrijk omdat het je meer plezier oplevert

Hoewel geluk niet te koop is, kan plezier dat wel. Eigenlijk is er geen probleem wanneer iemand zijn droomhuis wil kopen of exotische wagenpark wil uitbreiden, zolang men maar financieel verantwoordelijkheid neemt.

Onlangs kocht miljardair-erfgename Petra Eclestone het oude Aaron Spelling 57.000 vierkante meter grote herenhuis voor maar liefst ruim € 70 miljoen ($ 85.000.000). In een interview vroeg een verslaggever haar reactie op de vele tegenstanders die beweerden dat er zoveel betere manieren waren om het geld van haar familie te gebruiken. Ze antwoordde dat ze buitengewoon actief en genereus was voor de door haar gekozen goede doelen en geen verantwoordelijkheid voelde om te stoppen met leven op basis van wat anderen te zeggen hadden.

Geld is slechts een hulpmiddel. Het versterkt alleen wat er al is, dus als je plezier hebt en geeft met je bestaande inkomen en bezittingen, stel je dan eens voor wat voor plezier je kunt hebben en liefdadigheidsacties die je kunt verrichten als al je financiële middelen verder zouden toenemen.

Financiële onafhankelijkheid is belangrijk omdat je hierdoor het werk kunt doen wat bij je past

Natuurlijk is het kiezen of creëren van het juiste soort werk niet beperkt tot degenen die financieel onafhankelijk geworden zijn. De twee lijken echter wel met elkaar verbonden te zijn. In de geest van de miljonair wordt vaker gesteld dat zij werk hebben gekozen dat bij hen past; het juiste werk dat bij je aansluit is daarmee een concurrentievoordeel.

Financieel onafhankelijk zijn betekent dat je meer tijd en middelen hebt om jouw vaardigheden en capaciteiten, jouw persoonlijkheid, passies en dromen te verkennen en te beslissen hoe je dat het beste in je werk kunt integreren; je hebt des te meer de gelegenheid om ervoor te zorgen dat je het goed doet.

Onlangs is er een explosieve toename geweest van mensen die alternatieve werkmodellen onderzoeken, zoals freelancewerk, onafhankelijke contractanten, consultants, distributeurs, licenties, en verder. Het feit dat iets misschien niet goed bij je past, betekend niet dat je kunt uitvinden of de vorm waarin je dit doet kunt aanpassen zodat het beter bij je aansluit met een andere aanpak. Let altijd goed op je werk en energie die je daar uit haalt. Niet alleen kan je financiële onafhankelijkheid worden bepaald door deze beslissing, maar ook je gezond verstand!

Ten slotte

Niet alleen zijn financiële onafhankelijkheid en het opbouwen van rijkdom noemenswaardige doelen, ze zijn ook haalbaar met de juiste mindset. Hou dat voor ogen wanneer je weer de zoveelste mogelijkheid op je pad krijgt om aankopen te doen waar je later spijt van krijgt. Blijf nuchter, ook wanneer de marktvolatiliteit en doemspecialisten je ertoe aanzetten om te verkopen in plaats van juist te investeren. De meeste miljonairs investeren consequent minstens 15% van hun inkomen, ongeacht sprongen in de markt, aanlokkelijke verkoop van aandelen en tumultueuze economische klimaten. Volg dat voorbeeld wanneer je voor moeilijke financiële beslissingen staat; kies vandaag voor vrijheid en investeer in jezelf nu en voor de langere termijn.

Bronnen o.a. APurpleLife (odkaz), FinancialSamurai (odkaz), life hack (odkaz), PlutusFoundation (odkaz)

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář.
Zde zadejte své jméno

Populární

Nedávné Komentáře

cs_CZČeština