DomovFinančnéWat doet de succesvolle investeerder Warren Buffett nou zo goed? 9 fundamenten...

Čo robí úspešný investor Warren Buffett tak dobre? 9 základov pre jeho bohatstvo a úspech.

Čas čítania:  5  minút

Het succes van investeerders als Warren Buffett bestuderen, is een industrie op zichzelf. Een zoekopdracht naar “Warren Buffett” op Amazon toont meer dan 700 boektitels. Als een van de meest succesvolle investeerders in de geschiedenis met de bijnaam “het orakel van Omaha” (waar hij vandaan komt) is het logisch om de principes en ideeën te onderzoeken die hij gebruikte om zijn rijkdom te vergaren. Wat kenmerkt top investeerder Warren Buffett?

Hij is een toegewijde student op het gebied van beleggen

Voor beleggers die simpelweg op zoek zijn naar een gemiddeld rendement, raadt Buffett aan om gewoon te beleggen in indexfondsen (bijv. een populair type indexfonds belegt in de S&P 500 aandelenindex). Maar wat als je je bij Warren Buffett wilt aansluiten en streeft naar veel hogere rendementen dan het marktgemiddelde?

Wees in dat geval voorbereid om te studeren en leer in de voetsporen van Buffett te treden. Buffetts onderzoek naar beleggen gaat decennia terug naar zijn tijd als student aan Columbia Business School, toen hij studeerde bij Ben Graham, auteur van het boek The Intelligent Investor. Het leren van de details en methoden van beleggen is het eerste geheim en fundament van de rijkdom van Warren Buffett.

Hij verbeterde zijn communicatieve vaardigheden door training

Buffett was erg verlegen toen hij jong was. Hij realiseerde zich echter dat goed communiceren noodzakelijk is voor succes. Toen hij begin twintig was, volgde Buffet de Dale Carnegie-cursus om zijn spreekvaardigheid te verbeteren. Om zijn vaardigheden scherp te houden, nam hij vervolgens een deeltijdbaan als docent aan de Universiteit van Omaha. Zijn spreken in het openbaar en communicatie verbeterde, wat hem hielp in zijn zakelijke en openbare leven. Hij heeft deze communicatie trainingen altijd als een van de redenen voor zijn succes genoemd.

Buffett deelt zijn wijsheid door middel van herkenbare korte verhalen, een bewijs van zijn communicatieve vaardigheden. Als je niet goed bent in het verwoorden van jouw gedachten, is dit een uitstekende keuze om deel te nemen aan een cursus om een publiek te hebben en jouw spreken in het openbaar te oefenen en daardoor meer zelfvertrouwen te krijgen.

Hij leest elke dag urenlang

Buffett heeft altijd geloofd in de kracht van compounding. Hij heeft dit niet alleen toegepast op beleggen, maar ook op zijn leven. Hij houdt zichzelf op de hoogte door meer dan 500 pagina’s per dag te lezen.

“Ik lees elke dag 500 pagina’s op deze manier. Dat is hoe kennis wordt opgebouwd, zoals samengestelde rente. ” – Warren BuffetT

Dagelijks lezen is een belangrijke gewoonte voor Buffett bij het zoeken naar nieuwe informatie en kansen. Hij leest ontzettend veel: meerdere kranten per dag, grote aantallen financiële rapporten over mogelijke investeringen en vele boeken. Hij leest bijvoorbeeld elke dag The Wall Street Journal en Financial Times (zijn miljardair-zakenpartner Charlie Munger geeft de voorkeur aan The Economist).

Elke dag rapporten, boeken, kranten en ander materiaal lezen lijkt daarmee veel op het samengestelde rente (“compound interest”). De kennis die hij leert, wordt in de loop van de tijd groter en levert meer inzichten op. Dagelijks lezen is een geheim voor het vergaren van rijkdom dat iedereen met de juiste discipline en gewoontes kan oefenen.

Hij past de principes van waardebeleggen toe

Er zijn veel verschillende beleggingsbenaderingen op de markt: dividendbeleggen, beleggen in indexfondsen, waardebeleggen, enzovoort. De benadering van Buffett is fundamenteel gebaseerd op de waardebeleggingsprincipes die in het midden van de 20e eeuw door Ben Graham zijn ontwikkeld.

Waardebeleggen: de strategie om aandelen te selecteren die voor minder dan hun intrinsieke waarde worden verhandeld. Waardebeleggers zijn actief op zoek naar aandelen van bedrijven waarvan zij denken dat de markt ze ondergewaardeerd heeft. Ze zijn van mening dat de markt overdreven reageert op goed en slecht nieuws, wat resulteert in schommelingen in de aandelenkoersen die niet overeenkomen met de fundamentele langetermijnfundamenten van het bedrijf. Het resultaat is een kans voor waardebeleggers om te profiteren door te kopen wanneer de prijs is gedaald.

“Koop alleen iets dat je heel graag zou willen hebben als de markt tien jaar lang stil ligt.” – Warren BuffetT

De grote uitdaging ligt in het achterhalen van de intrinsieke waarde van een bedrijf en vervolgens het lef hebben om je geld op het spel te zetten.

Hij begon als tiener geld te verdienen

Warren Buffett was vastbesloten om geld te verdienen toen hij opgroeide. In 1947 met zeventien jaar oud, verdiende hij $5.000 met het bezorgen van kranten (gelijk aan $ 52.000 in de inkomensvoorwaarden van 2013 volgens Measuring Worth). Geld verdienen en effectief met geld omgaan zijn vaardigheden die tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Buffett deed zichzelf een plezier door zich op jonge leeftijd hiervan bewust te zijn en jong te beginnen.

Warren Buffett begon als tiener al met geld verdienen en het opbouwen van vermogen
Warren Buffett begon als tiener al met geld verdienen en het opbouwen van vermogen. (obrázok.)

Hij bouwt langzaam rijkdom op

In tegenstelling tot de technologieondernemers van vandaag, verdiende Buffett zijn rijkdom gedurende vele decennia langzaam en opbouwend. Proberen snel rijk te worden is volgens hem dan ook een recept voor een ramp dat mensen ertoe neigt dwaze risico’s te nemen.

Hij blijft eenvoudig en verwend zichzelf nauwelijks

Hoewel hij zo rijk is, geeft Buffett er de voorkeur aan om te leven met eenvoud en ver onder zijn financiële middelen te leven. Hij woont nog steeds in het huis dat hij in de jaren 50 in Omaha heeft gekocht. Buffett ontbijt bij McDonald’s en rijdt in dezelfde auto die hij al jaren heeft. Dit betekent niet dat hij niet goed leeft. Hij heeft niet de behoefte om extravagant te zijn. Buffett is een expert in het weerstaan van de zogenaamde levensstijl inflatie. Door simpel te leven, wordt de druk weggenomen om indruk te maken op mensen op sociale media en te focussen op wat belangrijk is. Als je je in jezelf gevalideerd voelt, heb je geen externe validatie nodig.

Hij blijft trouw aan zijn principes

Herinner je je het “Dot Com” -tijdperk van eind jaren negentig nog? Vanuit een investeringsstandpunt was het Dot Com-tijdperk vreemd. Veel mensen kochten aandelen in bedrijven die weinig inkomsten of winst hadden.

In die tijd vermeed Buffett juist deze trendy investeringen. Die beslissing bracht sommigen ertoe zijn oordeel in twijfel te trekken. In een artikel van 2001 merkt Buffet op dat “investeerders gehypnotiseerd waren door de duizelingwekkende stijging van technologieaandelen en al het andere negeerden, inclusief of de bedrijven waarin ze investeerden geld verdienden.”

Hij kent zijn grenzen

Ondanks Buffett’s kennis en rijkdom is Buffett ongelooflijk bescheiden en is hij niet bang om fouten toe te geven. Hij heeft ook zijn gebrek aan expertise op bepaalde gebieden onthuld. Op de vraag waarom hij niet in technologie investeert, zei hij beroemd dat hij alleen investeert in wat hij begrijpt. Hij heeft toegegeven dat hij specifieke industrieën niet begrijpt en veel beter gepositioneerd zou zijn om te slagen door te investeren in een branche die hij begrijpt.

Ondanks de potentiële kansen, heeft Buffet daarom afgezien van investeringen in hoogtechnologische bedrijven. Buffet stelt daarbij dat investeren in innovaties doorgaans geen goed rendement oplevert.

In 1999 wees Buffet erop dat de auto-industrie een van de meest innovatieve ontwikkelingen van de 20e eeuw was en het dagelijkse leven van miljoenen mensen veranderde. Toch is een zeer groot deel van de Amerikaanse autobedrijven verdwenen – een feit dat investeerders aan het denken zou moeten zetten. Gezien de moeilijkheid om succesvol te investeren in innovatieve bedrijven, heeft Buffett de neiging deze te vermijden.

Bronnen o.a. Addicted2Success (odkaz), BBC (odkaz), Fortune (odkaz), Inc.com (odkaz), life hack (odkaz)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár.
Tu zadajte svoje meno

Populárne

Nedávne komentáre

sk_SKSlovenčina