الصفحة الرئيسيةتنمية ذاتيةWat is Neurolinguïstisch programmeren? Tranformeer je leven met deze 5 NLP technieken

Wat is Neurolinguïstisch programmeren? Tranformeer je leven met deze 5 NLP technieken

وقت القراءة:  5  محضر جلسة

Waarom gebruiken veel atleten of high performers visualisatietechnieken? Waarom zijn affirmaties en bezweringen zo populair bij de gezondheids- en welzijnsbeweging? Waarom lijken de meest succesvolle ondernemers altijd iets te weten dat anderen niet weten? Het is niet alleen hun vertrouwen. Het antwoord kan iets zijn waar je misschien nog nooit van hebt gehoord: neurolinguïstische programmeertechnieken, ofwel NLP.


Het verschil tussen degenen die succesvol zijn en degenen die dat niet zijn, is dat succesvolle mensen bereid zijn dingen te doen die niet-succesvolle mensen afwijzen. NLP-technieken zijn een van deze dingen. Ze zijn een krachtige manier om je manier van denken en je leven te veranderen, en je kunt ze vandaag nog gaan gebruiken.

Wat is NLP: Neuro-linguïstisch Programmeren?

Neurolinguïstisch programmeren bestudeert de manier waarop onze gedachten ons gedrag beïnvloeden. Het kijkt naar de manieren waarop onze hersenen de signalen die ze ontvangen interpreteren en hoe deze interpretaties van invloed zijn op wat we doen. Het doet dit door middel van taal – het linguïstische deel van neurolinguïstische programmeertechnieken. Door te onderzoeken hoe onze hersenen informatie verwerken, helpen NLP-technieken ons om onze gedachten, gevoelens en emoties te zien als dingen die we kunnen beheersen, in plaats van dingen die ons passief overkomen.

NLP vat in de kern een krachtige overtuiging samen: we kunnen de manier waarop we denken, voelen en gedragen veranderen door onze focus te veranderen – want waar de focus naartoe gaat, stroomt energie. Terwijl البرمجة اللغوية العصبية in de jaren 70 werd gecreëerd door Richard Bandler en John Grinder, is het uitgebreid door tal van onderzoekers, auteurs en als voorbeeld Tony Robbins. Door hen worden veel NLP-trainingstechnieken verder aangepast en benut, zoals bij neuro-associatieve conditionering.

Waarvoor wordt Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) gebruikt?

Omdat NLP-technieken gericht zijn op het aanbrengen van gedragsveranderingen, kunnen ze voor verschillende doelen worden gebruikt. Geestelijke gezondheidswerkers gebruiken NLP alleen of in combinatie met andere soorten therapie, zoals gesprekstherapie of psychoanalyse, om depressie en angst te helpen behandelen. Het kan worden gebruikt om met name fobieën te behandelen, evenals andere uitingen van angst, zoals paniekaanvallen. De therapeut zal werken aan het onthullen van de ‘kaart’ (of pad) van de persoon, de onproductieve patronen die ons het gevoel geven vast te zitten, en dan een nieuwe kaart schrijven die deze vervangt door versterkende gewoonten en effectieve strategieën.

Neurolinguïstisch programmeren kan ook gunstig zijn voor diegenen die geen ernstig psychisch probleem hebben, maar geïnteresseerd zijn in تنمية ذاتية – een krachtige menselijke behoefte die vervulling in ons leven kan brengen. NLP-technieken zijn bijzonder nuttig voor het ontwikkelen van vaardigheden zoals spreken in het openbaar, verkoop en onderhandeling, teambuilding en leiderschap.

Door het actiegerichte karakter en de focus op groei gaan neurolinguïstisch programmeren en coaching hand in hand. Veel coaches gebruiken NLP-technieken om hun cliënten te helpen hun hersenen te herprogrammeren en hun doelen te bereiken.

5 populaire NLP Technieken

NLP-technieken zijn actiegericht. In plaats van te focussen op het waarom, zoals je zou kunnen doen in therapie, richt NLP zich op het hoe. Hoe kun je anders reageren op je gedachten en emoties? Hoe kun je jouw communicatiestijl aanpassen aan de situatie? Hoe kun je je عقلية veranderen zodat het leven voor jou werkt?

Visuele training en beeldvorming

Beeldvorming, ook wel mentale repetitie genoemd, is een van de klassieke neurolinguïstische programmeertechnieken op basis van visualisatie. Het is een uitstekende oefening voor beginners omdat het eenvoudig en lineair is. De sleutel is om een zeer gedetailleerde scène te maken van jezelf die een actie met succes uitvoert – of die actie nu een presentatie is of je jouw tennisspel perfectioneert.

Stel je lichaamstaal voor: zelfverzekerd, vastberaden, comfortabel. Voel het vertrouwen dat je uitstraalt en de energie die om je heen is. Wees zo gedetailleerd mogelijk. Dit soort NLP-technieken zijn essentieel om absolute zekerheid in jezelf en je kunnen te creëren.

Modellering

Modelleren is een van de NLP-trainingstechnieken die de meeste aandacht heeft gekregen van succesvolle ondernemers, atleten en meer. Het is gebaseerd op de wet van aantrekking – denk aan de volgende stelling: “Waar je ook constant aan denkt en je op focust, je in de richting van gaat.”

Om je leven te verbeteren, moet je jezelf omringen met mensen die het gewenste succes hebben bereikt en je concentreren op het modelleren van hun gedrag. Je kunt een mentor vinden, lid worden van een mastermind-groep of je baas of een leidinggevende die je bewondert modelleren. Hoe meer rolmodellen je hebt, hoe meer je deze NLP-techniek kunt gebruiken.

Gebruik de NLP swish techniek voor vervanging

Als je klaar bent voor meer geavanceerde NLP-technieken, gebruik dan de NLP-swish. Maak eerst een levendig beeld in je hoofd van iets dat je niet wilt. Maak het groot en helder. Maak vervolgens een levendig beeld van waar je het door wilt vervangen, maak het klein en saai. Draai ze nu om: breng het beeld van wat je wilt naar de voorgrond, waardoor het helderder en helderder wordt. Voeg triomfantelijke muziek en beweging toe. Gooi de afbeelding die je niet wilt op de achtergrond, waardoor deze grijs en kleurloos wordt. Herhaal deze omkering drie tot vijf keer. Je traint je hersenen om positieven te versterken en negatieven te verzwakken.

Bezweren

Bezweringen zijn een krachtigere versie van affirmaties, die een van de meer gangbare neurolinguïstische programmeertechnieken zijn. Een affirmatie is een zin die je tegen jezelf herhaalt over je overtuigingen en doelen. Bezweringen gaan nog een stap verder en veranderen zowel jouw fysiologie als je woorden om een staat van totaal vertrouwen te creëren. Breng jezelf in een topstaat door met alle intensiteit die je kunt belichamen wat je zegt. Een bekende NLP-er als Tony Robbins begon bezweringen te gebruiken toen hij 17 was – en hij gebruikt ze nog steeds backstage. NLP-technieken zoals bezweringen zijn een effectieve manier om je geest te herprogrammeren en versterkende overtuigingen te creëren.

Spiegelen

Volgens de 7-38-55-regel wordt slechts 7% van je boodschap via woorden overgebracht. Je tone of voice en de manier waarop draagt voor 38% bij, maar je lichaamstaal communiceert 55% van je boodschap.

Mirroring is een NLP-techniek die gebruikmaakt van lichaamstaal om directe connecties te maken en een verstandhouding met iedereen op te bouwen. Als je met iemand praat, spiegel dan je lichaamstaal aan die van hen. Als ze veel energie hebben, pas dan dat energieniveau aan. Als hun lichaamstaal ontspannen is, reflecteer dat dan. Je kunt zelfs de woorden die je wilt gebruiken, aanpassen aan hun vocabulaire. De andere persoon zal je automatisch betrouwbaarder vinden – omdat je net als zij bent.

Over NLP: het neurolinguïstisch programmeren

Dit zijn slechts enkele van de technieken die kunnen worden gebruikt in een neurolinguïstische programmeer- en coachingsessie. Neurolinguïstisch programmeren begint ook met een reeks vooronderstellingen die een aanvulling vormen op resultaatcoaching, met name de overtuiging dat de betekenis die we aan onze ervaringen toekennen alles is.

Het gaat uit van de benadering dat “falen feedback is” en als we de les vinden en weer opstaan, is falen het waard. Bovenal gelooft neurolinguïstisch programmeren in een groeimindset – waarvoor gedlt: “We kunnen ons leven veranderen. We kunnen precies doen, hebben en zijn wat we willen.”

Dus wat is neuro-linguïstisch programmeren? Het is een gedragsmethode die de kracht van herkaderen gebruikt om mensen te helpen hun beperkende overtuigingen te overwinnen. Een Resultaten Coach kan je helpen om met deze technieken aan de slag te gaan en een doorbraak te creëren in je eigen leven.

Bronnen o.a. MedicalNewsToday (حلقة الوصل), SportsAndTheMind (حلقة الوصل), TonyRobbins (حلقة الوصل) ، كورا (حلقة الوصل)

اترك رد

الرجاء إدخال تعليقك.
أدخل اسمك هنا

جمع

احدث التعليقات

5 عادات بسيطة للعافية اليومية - عن الحياة السعيدة على 8 عادات تساعدك على بناء وتحسين القوة العقلية
arالعربية