ΑρχικήPersoonlijke groeiWat is persoonlijke groei en waarom zou je het willen? 10 tips...

Wat is persoonlijke groei en waarom zou je het willen? 10 tips om het te bereiken!

Leestijd:  5  minuten

De meest succesvolle personen hechten altijd nog veel belang aan het bereiken van persoonlijke groei en ontwikkeling. Ondanks dat geslaagde mensen misschien al op het hoogtepunt van hun carrière en leven staan, maken ze nog steeds de tijd in hun drukke schema’s vrij om zichzelf eindeloos uit hun comfortzone te laten stappen en nóg meer van hun innerlijke potentieel lost te krijgen.

Maar wat betekent persoonlijke groei? Het is een levenslang proces van psychologische, fysieke, sociale en spirituele ontwikkeling. Het is een actief proces van leren en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden lang nadat iemand een “formele” opleiding heeft afgerond.

De schoonheid van persoonlijke groei ligt in het spectrum van de onbegrensde mogelijkheden – je kunt leren over vele gebieden die je interesse wekken en zo diep gaan als je zelf zou willen. En door voortdurend te blijven groeien, sta je op het pad naar vrijheid om een buitengewoon en vervuld leven te leiden.

Het is nooit te laat als je zojuist het idee van persoonlijke groei bent tegengekomen. Dit is beslist een goed moment om te beginnen… en uiteraard onze site dagelijks in de gaten te blijven houden 😉

De eerste stap zetten is altijd het moeilijkste deel van het proces, maar doorzetten is beslist moeilijker. Maar maak je geen zorgen, we helpen je graag op weg.

Ontdek deze 10 simpele tips om het momentum gaande te houden om continu persoonlijke groei te realiseren!

Ontwikkel je interesses

Tijd besteden aan activiteiten die je leuk vindt of waar je goed in bent, geeft meer dan alleen een goed gevoel. Het geeft je een gevoel van vrijheid om je emoties te uiten en motiveert je om te blijven werken aan het verder opbouwen van je vaardigheden.

Je moet echter voorzichtig zijn en jezelf niet te hard pushen bij het nastreven van je doelen, anders verlies je de interesse erin. Het punt is: niet elke reis is voor iedereen hetzelfde. Hoe cliché het ook mag klinken, je moet stoppen met vergelijken en jouw eigen individuele reis gaan waarderen. Iedereen heeft zijn of haar eigen tempo en het is vooral belangrijk om je eigen route te kiezen dat aansluit bij jouw persoonlijke waarden en behoeften.

Ontwikkel een groei mindset

De manier waarop je jouw successen en mislukkingen waarneemt, kan je welzijn beïnvloeden, en daarom is het belangrijk om een groeimindset te ontwikkelen. Dit is de overtuiging dat je in staat bent om te blijven verbeteren. Een van de manieren waarop je deze mentaliteit kunt versterken, is door telkens uitdagingen te overwinnen. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar het kan gemakkelijker worden gemaakt als je op deze uitdagingen anticipeert terwijl je jouw doelen stelt en manieren bedenkt om ze van tevoren te overwinnen. Je zal ook bereid moeten zijn om je plan aan te passen als er zich een onverwachte uitdaging voordoet.

Een andere sleutel tot het hebben van een persoonlijk groeimindset is om hulp te kunnen vragen wanneer je die nodig hebt. Onthoud dat je niet alles alleen kunt doen. Je kunt de vriendelijkheid van anderen altijd beantwoorden door hen in ruil daarvoor te helpen.

Het erkennen van je prestaties kan helpen om je groeimindset te versterken, waarbij zelfs de kleinste prestaties een schouderklopje aan jezelf verdienen.

Stel ‘slimme’ SMART doelen

Het hebben van een doel geeft je niet alleen een duidelijk gevoel van richting in het leven, maar belooft ook een gevoel van prestatie elke keer dat je dichter bij je doel komt.

De weg naar Persoonlijke Groei bereiken? Stel "slimme" doelen! (afb.)
De weg naar Persoonlijke Groei bereiken? Stel “slimme” doelen! (afb.)

Deze ‘slimme doelen’ zijn doelen die concreet, verstandig en tijdgevoelig zijn. Denk na over de stappen die je moet nemen om je doel te bereiken en schrijf ze op. Dit zal je helpen om stap voor stap in de richting van je doelen te bewegen en deze te bereiken.

Gebruik de Kaizen-aanpak: streef naar 1% vooruitgang, niet naar perfectie

Persoonlijke groei is een levenslang proces. Zeker, een perfectionist zijn kan tot op zekere hoogte zijn plaats hebben, maar als je het overdrijft, loop je het risico jezelf en de mensen om je heen een slechte dienst te bewijzen.

Als je wordt geplaagd door het streven naar perfectionisme, is het beter om je focus te verleggen op de vooruitgang die je hebt gemaakt, in plaats van op perfectie, om te voorkomen dat je je ontmoedigd voelt. Perfectionisme kan zelfs ernstige nadelige gevolgen hebben voor uw geestelijke gezondheid.

Om je een idee te geven, doe net alsof je van muziek houdt en besluit de viool te willen bespelen. Je realiseert je vervolgens dat het zoveel moeilijker is dan het lijkt als je de viool eenmaal oppakt. Plots lijkt je doel om het meesterschapsniveau te bereiken waar je ooit van had gedroomd een te ontmoedigende taak … en je zou in de verleiding kunnen komen om de handdoek in de ring te gooien.

Doe eerst een realitycheck. Accepteer dat je niet van de ene op de andere dag een violist kunt worden. Jouw vaardigheden zullen echter langzaam verbeteren als je elke dag blijft oefenen. Verander je mentaliteit om 1% beter te zijn dan gisteren, wat bekend staat als de Kaizen-benadering.

Om dit punt samen te vatten: stop met jezelf in elkaar te slaan als de voortgang traag lijkt. Concentreer je in plaats daarvan op het behalen van elke dag ten minste 1% vooruitgang. Dit soort kleine maar voortdurende positieve veranderingen zullen je daar uiteindelijk brengen wat je wilt bereiken.

Identificeer en gebruik je sterke punten

Hoewel het een hindernis kan zijn om taken uit te voeren waar je geen ervaring of vaardigheid in hebt, kan het doen van dingen waar je van nature goed in bent je juist plezier en voldoening schenken. Je kunt dit gebruiken om je het vertrouwen te geven om de taak aan te pakken waarmee je worstelde.

Wil jij graag je verborgen sterke punten ontdekken welke je nu nog niet beseft? Probeer dan gratis de “Virtues in Action (VIA) Character Strengths” enquête van de organisatie VIA Character. Je krijgt hierbij 240 vragen die je zullen helpen om te identificeren waar je goed in bent. Vervolgens krijg je een aantal manieren voorgesteld waarop je jouw sterke punten zou kunnen inzetten. Je kunt het maar weten van jezelf…

Legende Jim Rohn over de skills die je moet leren voor Persoonlijke Groei (Youtube)

Bekijk “fouten” vanuit verschillende perspectieven

Mislukkingen, of het nu gaat om projecten of om vriendschappen, kunnen soms aanvoelen als het einde van de wereld. Er is echter altijd meer dan één kant aan dezelfde medaille is. Mensen lopen waarschijnlijk in de denkval door zichzelf de schuld te geven als ze een mislukking ervaren, terwijl er eigenlijk meerdere factoren zijn die aan de situatie bijdragen.

Wanneer mensen of dingen niet aan je verwachtingen voldoen, kun je overweldigd raken door negatieve emoties, die jouw oordeel kunnen vertroebelen. Dit is wanneer je je gedachten moet uitdagen.

“Vraag jezelf af of er nieuwe manieren zijn om de mislukking waar te nemen, of nodig een vriend uit om zijn of haar mening te geven.”

Een leuk ezelsbruggetje is jezelf eraan te herinneren dat de woorden ‘FAIL’ en ‘END’ kunnen worden gezien als afkortingen voor ‘First Attempt in Learning’ en ‘Effort Never Dies’.

Start een dagboek en houd dagelijkse gewoonten bij

Hoe weet je of je vorderingen maakt?

Het antwoord is simpel. Noteer alles, of het nu in een echt of elektronisch dagboek is. Wat wordt gemeten, wordt gedaan. Routinematige metingen en documentatie helpen je de hiaten te identificeren die je ervan weerhouden om je doelen te bereiken.

Je kunt bijvoorbeeld een lijngrafiek uitzetten om je gewicht, je calorieverbruik en fysieke activiteiten zoals sporten van de dag bij te houden, zodat je meer duidelijkheid krijgt over wat voor en tegen jouw fitnessdoel werkt.

Je kunt jouw dagboek ook gebruiken om een ​​gewoonte te ontwikkelen of te doorbreken. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat er minimaal 66 opeenvolgende dagen nodig zijn om iets te doen om het als een gewoonte te ontwikkelen – een handeling die vanzelfsprekend voor je is zonder enige wilskracht.

Vind geluk en dankbaarheid in de kleine dingen

De wetenschap heeft bewezen dat een houding van dankbaarheid net zo belangrijk is als andere morele waarden. Maar het kan moeilijk zijn om de goede dingen die in je leven gebeuren te waarderen als je het moeilijk hebt.

Als je tot je nek aan toe met werkzaamheden zit, vergeet je gemakkelijk even de tijd te nemen om te beseffen hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn. Een dagelijkse, eenvoudige praktijk van dankbaarheid kan je gelukkig en gezond houden.

Een proces om je hierbij te helpen omvat vier delen van je lichaam: jouw ogen, geest, hand en hart.

Ogen
Je ogen zijn verantwoordelijk voor het observeren van de mensen en dingen om je heen waarvoor je dankbaar bent, maar die je vaak als vanzelfsprekend kunt beschouwen.

Geest
Maak elke dag wat tijd vrij om erover na te denken. Dit is de tweede fase: je verstand gebruiken om na te denken over de belangrijke dingen in je leven.

Handen
Je handen symboliseren het omzetten van je dankbaarheid in daden, of het nu gaat om bedanken, een bedankkaart schrijven of een geschenk voorbereiden om je waardering aan iemand te tonen.

Hart
Vergeet ten slotte niet om je hart te gebruiken om oprecht te zijn wanneer je anderen jouw dankbaarheid toont. Zeg wat vaker ‘dankjewel’ tegen anderen, wie weet welke wonderen je in hun leven kunt brengen. We zijn tenslotte allemaal op een bepaalde manier met elkaar verbonden.

Dankbaarheid uiten helpt je om een goed gevoel over jezelf en je leven te krijgen. En als je je goed voelt, zul je meer gedreven zijn om als persoon te blijven groeien.

Bouw harmonieuze relaties op die je nodig hebt

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat je de gemiddelde bent van vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Wetenschappelijk onderzoek heeft die theorie echter weerlegd – je bent eigenlijk het gemiddelde van alle mensen waarmee je jezelf omringt.

De mensen om je heen spelen een grote rol in je reis naar voortdurende persoonlijke groei, aangezien ze direct en onbewust je houding en emoties beïnvloeden. Mensen die positieve vibes uitstralen, kunnen je verschillende voordelen bieden. Afgezien van de sociale steun die je ertoe aanzet om beter te worden, kan hun positiviteit ook helpen uitdaging in je leven aan te kunnen!

Maar wat te doen als de mensen die momenteel in jouw leven zijn, niet de waarden delen die jij koestert en waar jij naar streeft?

Je kunt lid worden van online groepen of lokale gemeenschappen vinden – beide zijn gemakkelijk te vinden via een snelle Google-zoekopdracht. Maak gebruik van deze platforms om kennis en meningen uit te wisselen, motivatie te stimuleren of gewoon te genieten van hun positiviteit.

Maak er een punt van om met “giftige” vrienden te stoppen en jezelf juist te omringen met degenen die je kleine overwinningen koesteren. Soms kan het feit dat iemand jou steunt om succes te behalen, een goede reden voor jou zijn om door te zetten. Een sociale ondersteuning zal jouw persoonlijke groei stimuleren en je reis mogelijk een beetje gemakkelijker maken.

Zoek naar de zin van het leven

Een zinvol leven garandeert levensvoldoening. Om het doel van jouw bestaan te vinden, kun je je afvragen hoe jij kunt bijdragen aan je familie, vrienden en de samenleving.

Vrijwilligerswerk doen, of zelfs maar een vriend helpen of voor mensen om je heen zorgen, geeft je mogelijk al aanwijzingen in de goede richting. Je kunt ook een lijst maken van de activiteiten waarvan je merkt dat ze je een langduriger gevoel van voldoening geven.

Daarnaast kun je ook naar de tijdlijn van je leven kijken om na te denken over hoe je prestaties en ervaringen uit het verleden je kunnen helpen een zinvollere toekomst op te bouwen.

Tot slot over persoonlijke groei

Ontwerp de reis en het pad dat bij jou past. Je kunt inspiratie zoeken bij anderen, maar vergeet niet jouw eigen reis altijd te waarderen.

Wees aardig voor jezelf terwijl je op zoek gaat naar je persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is tenslotte een reis voor de rest van je leven.

Ben jij er klaar voor?

Bronnen o.a. BigThinkEdge (link), InspiringTips (link), Lifehack (link), SCMP (link), TipsFromSharvi (link)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Voer je s.v.p. je reactie in.
Voer hier je naam in

Populair

Recente reacties

elΕλληνικά